2022. december 3. szombatFerenc, Olívia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hogyan tegyük trendivé a régi biciklinket?

CSINÁLD MAGAD!

utolsó frissítés: 19:08 GMT +2, 2013. szeptember 13.

A biciklifelújítás anyagilag nem éri meg, de jó szórakozás lehet és a végeredmény nagyon meggyőző. Lépésről lépésre mutatjuk be a teljes munkát, tipekkel együtt.


Különösebb tapasztalt nélkül vágott bele a biciklifelújításba Kelemen Zoltán (Keli), akivel most végigvesszük a művelet lépéseit, illetve tippeket és tanácsokat is kapunk tőle.

"Láttam másokat is csinálni ilyeneket, tetszenek a felújított régi biciklik és hát egyszer csak az egész közepében találtam magam, és akkor már végigcsináltam" - magyarázta, hogy miként vágott bele a munkába.

Véleménye szerint az első bicikli felújítása biztos nem "költséghatékony". A-tól Z-ig felújítani egy biciklit kizárólag csak az elvégzett munka öröméért érdemes, mert anyagilag nem nagyon kifizetődő. "Jó állapotban levő kerékpárt másodkézből kevesebbért lehet venni, mint amennyibe nekem ez a felújítás került, de én nem bánom egy garasát sem. Mindenképpen elmondhatom, hogy a biciklirestaurálással üzletszerűen foglalkozók jelenlegi árai teljesen reálisak, akármennyire soknak tűnhetnek egy vadonatúj Auchan-biciklihez képest, aminek még huszonegy sebessége is van. A minőség és a befektetett munka összehasonlíthatatlan" - mondta.

Fotók: Kelemen Zoltán

Még a felújítás előtt. Ezután jött a bicikli szétszedése, az alkatrészek tisztítása, rozsdátlanítása, fényezése, zsírozása/olajozása majd összeszerelése, adott esetben az alkatrészek kicserélése
A szétszereléskor Keli különben elég sokat fotózta az alkatrészeket, hogy pontosan hova tartoznak. Összeszereléskor is hasznos lehet ezeket visszanézni. "Persze ilyenkor mindig kiderül, hogy ezt vagy azt épp elfelejtetted lefényképezni, vagy a kép olyan elmosódott, hogy nem látsz semmit rajta" - meséli.

Tippként csak annyit mond, hogy feltétlenül mindent le kell jegyezni, hogy mi hol van, hogy van, melyik alátét melyik csavar után következik. Vizuális típusoknak sok száz jól látható fotó készítése is megfelel, de az utolsó csavarról is fénykép kell készüljön.
A bicikli teljes szétszedéséhez egyébként kell pár specifikus szerszám is (például a szabadonfutót kibontani, hajtókarokat levenni, lánckulcs) bár a munka nagy része azért pár kulccsal megoldható.

"A szerszámok többnyire nem túl drágák, meg van egy olyan opció is, hogy valami nagyon egzotikus szerszám felkutatása helyett egyszerűen megkéred a legközelebbi kerékpárszervizt, oldják meg. Mázlistábbaknak kerülhet egy jól felszerelt biciklis ismerős is" - magyarázta.
A szétszerelésnél egyébként érdemes rendszerezni, külön dobozokba rakni az egy helyről származó alkatrészeket.

"Mindent szépen "kiteregettem", nem halmoztam a dolgokat egy bogba, kb. végig tudtam mi micsoda, két egyforma csavart meg amúgy is nyugodtan kicserélhetsz visszaszereléskor" - egészítette ki.
Keli sütőporral, szódabikarbónával és ecettel is kísérletezett - vegyes sikerekkel - a rozsda ellen. Volt, amire az egyik volt nagyon jó, volt, amire a másik, volt amire egyik sem, csak a drótkefe vagy a csiszolópapír. "Mindenesetre sokkal jobbak voltak az eredmények, mint amire remélni mertem volna".
Ezen kívül erős zsíroldó tisztítószert - sima konyhai zsíroldót, olyat amivel a kályhára égett zsír is el lehet távolítani - alkoholt, és különböző kenőanyagokat használt, főként a rozsdátlanított fémek védésére.
De az összeszerelésnél is használt kenőanyagot mozgó - és nem csak - alkatrészekhez. "Talán meglepő módon, a csavaroknak kifejezetten jót tesz a megfelelő kenőanyaggal való kezelés a rögzítés előtt. És nagyobb lesz az esély, hogy legközelebb is ki tudod csavarni" - magyarázza.
A kerekekkel - abroncs és küllők - nem foglalkozott, mivel véleménye szerint az újrafűzést és centrírozást nem tudta volna rendesen megoldani.
Több alkatrészt is lecserélt rajta, egyrészt azokat, amelyek teljesen tönkre mentek, másrészt azokat, amelyek nem illettek az elképzelésbe. A biciklin a gumik használhatatlanok voltak, de láncot, fékpofákat, fékkarokat és sárvédőket is kellett cserélni.
A bicikli takarítás után, de még a festés előtt. Az ülés, a kormánymarkolat, a lámpák kicserélése inkább esztétikai döntés volt. Az utóbbiban közrejátszott a dinamó elemre való váltása is.
"Nem én festettem, elvittem egy műhelybe, ahol homokfúvással letakarították a vázról a régi festéket, majd egy festőműhelybe, ahol elektorstatikus mezőben, festékpor-ráolvasztassál történt a festés. Ez egy nagyon rezisztens festékréteget ad, igaz, könnyen reped és nagyon vastag réteget képez" - tudtuk meg Kelitől.
És a végeredmény, amelyben egy hónap nem folytonos munkája van benne. A legidőigényesebb Keli szerint az új alkatrészek/szerszámok felkutatása volt, mert nincs egy olyan hely, ahol mindent meg lehet kapni. Ezen kívül a festőműhelyre is várni kellett.

"Sok volt a holtidő is. Az effektív fizikai munka akár egy-két nap alatt is lerendezhető, ha nagyon nekifekszel" - magyarázta.

A képen Emese, a bicikli büszke tulajdonosa.