2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ahol a csöppség “dolgozik” és a felnőtt gyereknek érezheti magát

SZÉKÖLYKÖK 2013

utolsó frissítés: 14:48 GMT +2, 2013. augusztus 13.

Piros tarisznyába gyűlt a sok zöldség, izgalmas próbákon válthattad ki, hogy egy műhelyben kézműveskedhess: a Székölykök tanyáján jártunk, ahol a legénykék is odaadással morzsolták a kukoricát.


Bár egyesek szerint a Székölykök gyermekfesztivál igazából a felnőttekért van, ahol szabadjára ereszthetik a porontyot és nyugisan lazulhatnak a felnőttmegőrzőben, tény, hogy még soha nem láttam ekkora gyerektömeget ilyen felszabadultan, vidáman és mégis szervezetten együtt játszani. A Whokiqui és a Next Egyesület idén is megszervezte a Katrosában a háromnapos, elsősorban családosokat megcélzó programot, ahol számtalan műhelyfoglalkozás és játék várta a résztvevőket.

Még felsorolni is nehéz: seprűfonó, kosárkötő, gyöngyfűző, bőrös, íjász, nemezelő, bútorfestő, kovács, kartonszobrász, írásos, fotográfus, papírmerítő, vályogházépítő, fakanálbáb-készítő, rongybűvölő, vászonfestő, szövő, bogozó, ősfonó, hangoskodó, barkácsoló, lámpáskészítő, zsonglőrködő, állatleső, lovagló, táncoló és daloló, arcfestő és még sok más műhelyben a sárgapólós önkéntesek várták a gyerekeket, akik egy-egy napi foglalkozást a tábor központi terén kiállt izgalmas próbákon szerzett pontokkal „vásárolhattak” meg.

Kis piros tarisznyával szaladgáltak körbe, amibe az Ütő Kinga varrta zöldségeket gyűjtötték. Ezeket úgy szerezhették be, ha az ügyességi próbákon – kugli, kerékkergetés, íjászat, dobóversenyek stb. – igyekeztek minél jobb eredményt elérni. Bár 15 pont is bőven elég volt egy műhelyfoglalkozásra, sokan annyira belemelegedtek, hogy nem tudtak leállni, több tucat zöldséggel rohangáltak újabb próbatételre, hogy még több legyen. De akinek sok volt, általában megosztotta barátjával, hogy együtt mehessenek végül dobolni vagy agyagozni.

Fotók: Bakk-Dávid Tímea és Szász Péter

Helyszín: a Katrosa, Kézdivásárhelytől mintegy 20, Csíkszeredától kb. 40 km-re
A székölyök fittyet hány a mesterségesen konstruált nemi szerepekre: a lányok is nyilaztak...
...és a fiúk is odaadóan bontották a kukoricát
Míg a gyerekek "dolgoztak", a felnőttek lazultak
A Székölykök-tanyán barátkozni lehetett Elekkel, a kecskével
Megismerkedtek a háziállatokkal, lovagoltak
A baromfi sose maradt étlen-szomjan
Láthattuk, hogyan kell gondot viselni az állatokra
A tábor központi terén nagy volt a nyüzsgés, szülők hordozták a babákat, trécseltek, söröztek vagy a felnőttmegőrző beszélgetésein vettek részt, a nagyobb gyerekek csapatokba verődve játszottak. Itt éppen Legendárium-társasjáték folyik
A pontgyűjtő próbákra sorban álltak, egyedül vagy szülői kísérettel
Megköttetik az üzlet: a műhelyvezető megkapja a zöldségeket, a gyerek válogat a gyöngyök közt: "fekete helyett valami más színűt kérek!"
Gyakran a szülők is leültek bütykölni a műhelyekbe
A gyerekek végzik a munka oroszlánrészét: bábu hasát bevarrják
Fakanálbáb-cica kandikál
Így készül a békejel. Vagy kormány?
Igazi leves fő a Bőcsüs házban
Zene, tánc, vigasság
Felnőttmegőrző
Esti mese. De még ezzel sem ér véget a nap
"Egy igazi sárkány!"
A tanyalakók körbeülik a hatalmas tűzóriást
A székölyök kedvenc étke a csokis-fagyis sült banán a sepsiszentgyörgyi Huhuu kihelyezett konyhájáról. Jövőre is kérnek!