2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A csillogótól a pompásig: így öltöztették ünnepi fényekbe Erdélyt

utolsó frissítés: 13:10 GMT +2, 2021. december 18.

Ünnepi fénypompába öltöztek városaink. Egy kis adventi barangoló a pazar karácsonyi fények között Sepsiszentgyörgytől Nagyváradig. Kihagyhatatlan.


Marosvásárhely karácsonyfáját láttátok a legszebbnek, közel ezer szavazatot gyűjtött eddig a múlt szombaton indított szavazásunkon. Csíkszereda karácsonyfáját is sokan szerettétek, felezernyi szavazat arra is érkezett már. Szatmárnémeti karácsonyfája későn lendült bele, de végül több, mint 400 szavazattal mostanra a harmadik helyre zárkózott. A legszebb európai fák közé beválasztott brassói a negyedik helyig jutott nálunk, annak is meghaladta a százat a szavazatainak a száma. A szavazásnak nincs vége, nem is tudjuk leállítani a szavazógépet, szóval ha kedvetek tartja, még mindig véleményt nyilváníthattok a linkelt cikk végén található szavazógépen.

Azért kezdtem a múltheti karácsonyfás összeállításnak a felidézésével, mert abban ígéretet tettem, hogy nemsokára a díszkivilágítások is következnek. Ennek jött el most az ideje. Csúnya karácsonyfa nincsen, legfeljebb szép, szebb és még szebb, ellenben a díszkivilágítást azért könnyebb elrontani. A díszkivilágítás körképünkben kevésbé leszek engedékeny, annak is megpróbáltunk utána járni, hogy az előző évekhez képest milyen újdonságokkal készülnek az bemutatott városok, illetve mennyit költenek arra, hogy ünnepi fényekbe borítsák azt.

A karácsonyfákat bőven válogattuk, mert abban a témában szerettünk volna egy teljesebb képet mutatni, a díszkivilágítások bemutatásakor viszont már nem törekszünk a teljességre. A jelentősebb székelyföldi városok mellett néhány nagyobb erdélyi megyeszékely ünnepi fényeit válogattuk csak be. Ennek a végén nem lesz szavazógép, de kommentben azért elmondhatjátok, hogy nektek melyik tetszett leginkább.

Vegyetek nagy levegőt, mert hosszú cikk lesz!

Gál László

És Sepsiszentgyörgy! A karácsonyfáját már láthattátok, de bőven van látnivaló ezen kívül is. A környezettudatosság elsődleges szempont a város ünneplőbe öltöztetésénél, így nem vágott fenyőt állítanak, hanem évek óta az Erzsébet park egyik fenyőfáját díszítik fel karácsonyfának. A fotók: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Kristó-Gothárd Hunor
Sepsiszentgyörgyön mindig a kreativitás jegyében zajlik a karácsonyvárás, a hagyományokhoz híven idén is számos meglepetéssel készültek. A karácsonyfa szomszédságában új betlehemes interaktív installáció várja majd a kicsiket, amely mozgatható elemeivel igazi játékos élménnyé teszi a várakozást.
Az előző évek betlehemes városának idén a szépmezői gyerekek örülhetnek. Ez egy korábbi fotó, amikor még nem volt hó Sepsiszentgyörgyön. A hó egészen új fejlemény.
Két óriási adventi koszorút állítanak a hófehér város mesebeli díszeivel, egyet a Főtéren, egyet pedig az Állomás negyedi körforgalomban. Szintén a fehér város tematika mentén fotókeretet is díszítettek, amely az ünnepi pillanatok hátteréül szolgál a központban.

A Főtéren található #SEPSI óriásbetűk is téli ruhába öltöztek, a szomszédságában pedig tandemkerékpár kapott helyet, idén az óriásbetűkön és egy kis fenyőfán lehet fényt gyújtani a közös tekeréssel.
Az a legjobb, hogy a legapróbb részletekre is figyelnek Sepsiszentgyörgyön. Egyébként a város összes kültéri installációja helyi alkotók műve, a tervezéstől egészen a kivitelezésig.
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az ünnepi díszkivilágítást idén is az arany fények jellemzik. A díszkivilágításon sem sokat változtattak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának közlése szerint idén is csak az elemek fel- és leszereléséért fizetik, ennek megfelelően a várost az előző évhez hasonlóan világítják meg, igyekeztek elemeket nemcsak a központban elhelyezni, hanem a város fő utcáiba is. Az elemek fel- és leszerelése bruttó 110 ezer lejbe kerül. Többet nem írok, inkább nézzétek a képeket!
Dobpergés, és helyszínt váltunk! A karácsonyfáról talán már felismertétek, Kézdivásárhelyen vagyunk, ahol idén is kékes - mondjuk új székelykék - árnyalatú fények mellett döntöttek.
De csak a színek a régiek, mert a kézdivásárhelyi önkormányzata tájékoztatása szerint a város központját teljesen új díszkivilágítással öltöztették fel.
A díszkivilágítások hőskorában még az volt a jellemző, hogy igyekeztek a lehető legtöbb színnel kivilágítani a várost, aminek mindenféle csiricsáré kombinációk lettek a következményei. A hőskornak egyértelműen vége, manapság nemigen találunk magára valamit is adó várost, ahol a színek száma ne redukálódott volna egyre, esetleg egy szín két árnyalatára. Általában valamilyen meleg színt, rendszerint az aranynak/a sárgának valamelyik árnyalatával díszítenek. Kézdivásárhelyen emlékeinkben viszont mindig is úgy él, ahol rendre kék volt az alapszín.
A korábbi években még élesebb, durvább árnyalat, mostanra az is enyhült. Egy dologban viszont nem hagyományőrzők, és ez most pozitívum. Idén LED-es világítósorokat vásároltak, amelyek jóval energiatakarékosabbak, mint az előző évek világításai.
Összesen 36 ezer lejbe került a város önkormányzatának a díszkivilágítás, ami töredéke a Sepsiszentgyörgyinek, de hát a város is sokkal kisebb. Egyébként újításnak számítanak a világító bannerek is, ebből összesen nyolcat tettek ki.
Megyét váltunk, de még maradunk Székelyföldön. A helyszín Csíkszereda, és a város egyik hivatalos fáját látjuk a központi parkban, ahol az adventi gyertyagyújtásokat is szervezték. A fotót Héjja Árpádnak köszönjük.
Korábban nem mutattuk közelről a fát, pedig mindenképp érdekes és egyedi a díszítése. A fotók innentől a Csíkszereda Városháza Facebook oldalról származnak.
A park nemcsak karácsonyfát, hanem díszkivilágítást is kapott. Emellett a Promenád, a Szabadság tér, a Petőfi Sándor, a Kossuth Lajos és a Hargita utca, a Vár tér és a Testvériség sugárút is ünnepi fényekbe öltözött. Vagyis öltöztették.
Ebből is egy kis ízelítő.
A városháza tájékoztatása szerint a meglévő elemek bővítésére és felújítására, valamint a felszerelésre 130 ezer lejt különített el az önkormányzat.
Ismét helyszínt váltunk, már Székelyudvarhely karácsonyfáját láthatjátok. A korábbi években többször is fejlesztették és változtattak a város ünnepi fényein, idén a meglévő készlettel kapcsolták fel a díszkivilágítást advent első vasárnapján.
Udvarhelyen is újgenerációs fények vannak, nem tobzódnak, nem hivalkodók, nem akarnak minden létező színt megmutatni, de pont elegendők ahhoz, hogy egy kicsit emeljék a város ünnepélyességét. A város 40 ezer lejt szánt ünnepi dekorációra és a hozzájuk kapcsolódó munkákra a költségvetéséből.
Az idei ünnepi dekoráció újdonságát a Márton Áron téren felállított koszorú jelenti, nem az, hogy állítottak, hanem az, hogy a hivatal tájékoztatása szerint virágkötészetileg teljesen új koncepció szerint készítették el.
Díszítésként natúrszínű faelemeket használtak, és egy igazi betlehemes is megelevenedik a koszorún. Bár ez épp nem látszik most.
A Székelyföld után következzen egy kis Partium. Nagyvárad nagyvároshoz méltó ünnepi fényeket kapott, innentől egy kicsit gondolkodjunk más léptékben.
És innentől egyre gyakoribbak lesznek a légifotók. Ez egy úgy néz ki, hogy egy ilyen év, mert nem csak Nagyváradon készültek drónfotók, hanem Marosvásárhelyről és Szatmárnémetiből is lesznek.
A beszámolók szerint idei nagyváradi ünnepi fények a központra, elsősorban a Szent László térre, illetve néhány közeli utcára korlátozódtak. A képen a polgármesteri hivatalt látható, illetve néhány koronás fény.
Egyvalamiben Nagyvárad biztosan jobban teljesít, mint Kolozsvár. Kapott magyar feliratot a karácsonyi vásár, illetve magyarul is boldog új évet kíván a polgármesteri hivatal a kiállított fényfűzéreken.
A hőskorszakot idéző 3D-s kivilágított figurák, a maci mellett rénszarvas, manó, toboz és Mikulás formájú is van. Sőt, néhány diótörő is helyett kapott a vásártéren. Ezekkel elméletileg egy kis örömöt akartak varázsolni a nagyváradiak szívébe.
És itt vannak az előbb említett diótörők. Idén a város összesen 553 ezer (plusz ÁFA) szán az ünnepi díszkivilágításra.
Még vessünk néhány pillantást a városra, majd induljunk tovább.
A várba is jutott az ünnepi fényekből. A nagyváradi fotók a polgármester, Florin Birta Facebook oldaláról, a karácsonyi vásárt szervező Visit Oradea Facebook oldaláról származnak.
Aki szavazott már korábban a karácsonyfás összeállításunkra az biztosan felismeri a helyszínt. Marosvásárhelyen vagyunk. Soós Zoltán polgármester már tavaly azt nyilatkozta, hogy egyszerűbb és elegánsabb fényeket szeretnének, eltérően az eddigi, "mondhatni helyenként giccses világítástól". És úgy tűnik, hogy minden meg is tettek ezért.
A legtöbbet kétségtelen, hogy a Színház térre felállított karácsonyfáról beszéltek, amelyet 120 ezer lejért vásárolt a város, és a polgármesteri hivatal állítása szerint akár 10-15 évig is lehet használni, ezért megéri. Ezen kívül is több helyen díszítettek fát, kifejezett célja volt a városnak, hogy ne egy helyszínre korlátozódjék az ünneplés. Így például a Kultúrpalota előtti téren is feldíszítettek egy fenyőfát, sőt a minden iskola kapott egy karácsonyfát a Vársétány mellett megépült Gyermekvárosban.
A polgármester szerint folyamatosan szeretnék fejleszteni a vásárt a következő években. Idén a fényekre, illetve a fel- és leszerelésükre 300 ezer lejt különítette el a helyi költségvetésből a beszámolók szerint.
Azért egy igazi, hamisítatlan ronda Mikulás is jutott a Gyermekvárosba.
Sőt, még a Bolyai teret is bevonták az ünneplésben, az adventi gyertyagyújtások helyszíne lett.
Szatmáron az ünnepi fények "generációváltása" már néhány évvel korábban megtörtént.
Idei újításként nem csak Szatmárnémeti központját díszítették fel az ünnepek alkalmából, hanem a megyeközpont negyedeibe is megpróbálták becsempészni az ünnepi hangulatot. Sajnos, utóbbiról nekünk nincsenek jó képeink, de Habarics Zsolt oldalán többet is találtok. Helyette viszont itt van a kivilágított történelmi belváros felülnézetből, ahol a fák mellett különböző világító téli és karácsonyi figurák - rénszarvasok, hóemberek -valamint egy fényalagút is helyet kapott. Itt állították ki a város adventi koszorúját is, amelyet a város különböző nevezetességeit idéző házikókkal díszítettek fel.
Az új főteret, illetve a Corneliu Coposu utcát a felújítási munkálatok miatt idén nem díszítették fel.
A skandináviai házak mintájára tervezték újra a vásár házikóit. A karácsonyi vásár szervezői egyébként a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont. A képek is ezeknek a Facebook oldaláról származnak.
És itt van egy fotó a szatmáriak karácsonyfájáról is.
A tavalyihoz hasonlóan idén is készültek fényfestéssel az ünnepek alkalmából. A képen a kivilágított régi kórházat láthatjátok. De nem időzünk tovább Szatmárnémetiben.
És következzék a szívünkhöz legközelebb álló város, Kolozsvár, ahol a szerkesztőségünk is van. A főtéri vásárban és a karácsonyfa körül most nem sokat időzünk, arról már volt külön anyagunk. A kolozsvári képeket a város polgármesteri hivatalának fotóscsapata készítette.
Nem csak a karácsonyi vásár változott meg a korábbi évekhez képest, hanem az ünnepi díszkivilágításban is látványos változtatások voltak, például egy-egy helyszín kivételével a fáknak csak a törzsét díszítették fel, és nem az összes ágát.
A Főtér mellett ünnepi díszkivilágítást kapott a Bocskai tér...
... illetve a Széchenyi tér is. Ide még világító rénszarvasok is jutottak.
És idén először érdemi kivilágítást kapott a Sétatér is. A korábbi években is próbálkoztak, de nem volt ennyire látványos, mint az idei.
A sétatéri szökőkút kivilágítása viszont nem az ünnepi fények része, azt a részvételi költségvetésen szavazták meg a lakók, és az ünnepek múltával is maradnak.
A Bartha Miklós utca ünnepi fényeket kapott, először. Ebben nyilván az is közrejátszott, hogy nemrég újították fel, és egy kicsit ezzel is rá irányítják a figyelmet.
Annak ellenére, hogy idén több utcába és térre jutott díszkivilágítás, mint tavaly, Kolozsvár most kevesebbet költött az ünnepi fényekre, mint egy évvel korábban, de még így is messze a legtöbbet az erdélyi városok között. 2020-ban 1,46 millió lej ment el díszkivilágításra, míg 2021-ben a fabarátabb díszítésnek is köszönhetően "csak" 1,23 millió lejt fordítottak erre. Plusz áfa természetesen.
Unió utca. Itt is teljesen lecserélték a díszeket, most már mindenhol egységesen hópelyhek kerültek az utak fölé.
Jókai utca.
Szent György/Béke tér.
Mócok útja.
És még a negyedekbe is jutott a fényekből, a Monostor negyedit láthatjátok.
Ennyi volt!