2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Kolozsvári Magyar Napok Farkas utcája már a régi önmagát idézi

utolsó frissítés: 14:03 GMT +2, 2021. augusztus 21.

Hogy ez mennyire örömteli, mindenki döntse el maga.


Az Electric Castle egy héttel ezelőtt megmutatta, milyen az, amikor nemcsak egyszerű helyszínként tekintenek a Farkas utcára, hanem egy játékba hozható helyként. Nem vártunk el az Akadémiai Könyvtár fényfestéséhez hasonló attrakciót (bár abban történetesen magyar személy is közreműködött), de mégis amikor szerdán elindultunk megnézni a két év után újra megnyitó Farkas utcát, valamivel magasabban volt a léc, végülis szeretünk meglepődni. A Kolozsvári Magyar Napok a korábbi években már megszokotthoz képest nem hordoz igazán nagy meglepetést, viszont szerényebben és visszafogottabban is jó volt újra látni.

képek és szöveg: Gál László

Szerda kora délután a borús időjárás ellenére is már elég sokan kilátogattak a KMN "lelkét" jelentő utcába. Pedig a Romkertben a gyerekprogramok el sem kezdődtek.
Ez az egyetlen helyszín, ami hivatalosan vásárnak minősül, ezért nincs szükség igazolásra ahhoz, hogy belépjünk. Ezzel együtt már az első bódénál lehet igényelni a belépést segítő, a szervezők felé (a hatóságoknak nem elég) védettséget igazoló karszalagot.
Ez nem védettségi karszalag, hanem a Szent Mihály templom neogótikus kerítésének a felújítására indított gyűjtés adományozói kaphatnak ilyet.
Klasszikus magyar napos vásár van a Farkas utcában, legalábbis, ami a kínálatot illeti. Növényekkel...
... és különböző kézműves termékekkel.
Viszont nincs klasszikus színpad, helyette utcai zenészeknek alakítottak ki egy helyszínt. Amikor ott jártunk, épp nem zenélt senki.
Az idei vásár újdonsága, hogy hiányoznak a lacikonyhák. Idén nincs olyan vásári hely, ahová le lehet ülni, és meg lehetni inni egy sört, vagy meg lehet enni néhány miccset.
Főtt kukorica, palacsinta, kürtős kalács, lángos és szendvicsek. Nagyjából ennyi a kínálat.
Egy saroknyi régiségvásár is várja az érdeklődőket.
Ambrus Attilával is találkozhattok a magyarnapokon, sőt vásárolni is lehet tőle.
Jelentős számban vannak őstermelők is, sajtot, gombakészítményeket, zakuszkát, fokhagyma lekvárt és még medvehagymakrémet is találni, ahogy a kép is mutatja.
A Farkas utcai vásár második fele már leginkább a könyvkereskedőké, nemcsak kiadók és könyvesüzletek, hanem antikváriumok is kínálják a kiadványaikat. A korábbi években megszokott, múzeumok sétánya vagy különböző szervezetek bemutatkozó standjai egyelőre teljesen hiányoznak, csak a Kolozsvári Rádió közvetít a helyszínről.
A mézeskalácsot már a 21. századi igényeknek megfelelően díszítik.
Akár volt kollégánk, Főcze János könyvét is megvásárolhatjátok, akivel nemrég mi is közöltünk interjút.