2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A járványhelyzetből teremtettek kreatív helyzetet az idei Minimum Partyn

utolsó frissítés: 13:53 GMT +2, 2021. augusztus 13.

Járványügyi korlátozássokkal, de sikerült idén is megszervezni a már 1996 óta létező alkotótábort és szakmai fórumot. Márkos Tamás fotói pedig hűen visszatükrözik a nagyon jó hangulatot.


"Termékeny bizonytalanság" mottóval, bizonyos járványügyi korlátozásokkal, de a megszokott körülmények között sikerült megszervezni 2021. július 28 és augusztus 8. között a kászoni Tiszás patak torkolatánál a 25. Minimum Party alkotótábort és szakmai fórumot. A 12 napos alkotótáborban vizuális művészetek, fotó, film, zene, butoh-tánc, építészet, interjúírás, filozófia és kézműves műhelyekben dolgozhattak a művészetek iránt érdeklődő résztvevők. Az alkotó munka mellett a szakmai fórum tájékoztató jellegű előadásai, illetve az előző években készült Minimum Party-filmek tették tartalmassá a tábori estéket.

Az idei alkotótábor tematikája a termékeny bizonytalanság volt, amely a nem szokványos helyzet vagy az ebből fakadó lelkiállapot, a bizonytalanság lelkiállapotát tekintette termékenynek, és arra ösztönözte a táborban résztvevőket, hogy ezt magukban tisztázzák, folyamatosan továbbgondolják. Annak a helyzetnek a megfogalmazása, amiben éppen vagyunk serkentőleg hat az alkotásra, ugyanakkor lehetséges, hogy amint megfogalmazzuk ezt a helyzetet, már kiléptünk a termékeny bizonytalanság állapotából.

Vajon van-e lehetőség arra, hogy megtartsuk továbbra is a termékeny bizonytalanság alkotói állapotát? Miként lehetséges az, hogy valaminek a megfogalmazása ne hozzon számunkra még bizonyosságot, hanem tovább maradjunk a keresés állapotában? Vajon meddig tartható egy ilyen helyzet? Kilépve egzisztenciális kereteinkből, miképpen tudunk egy instabil állapotot fenntartani? Többek között ezeket a kérdéseket járták körül közösen az alkotók és résztvevők.

A bizonytalanság ijesztően jellemzi a jelenlegi időszakot, törekednünk kellene arra, hogy valamiképpen termékeny, kreatív helyzetet teremtsünk belőle, elvonatkoztatni, keresni, kutatni, nem megállapodni, hanem valamiképpen megtalálni azt, ami elviselhetővé teszi a bizonytalanságot. Arra keresték a választ, hogy az alkotás folyamata miképpen oldhatná fel az ilyen bizonytalan helyzetet.

A 25. Minimum Party műhelyvezetői és műhelyei: zeneműhely (Miquėu Montanaro – Franciaország), kortárs természet – vizuális műhely (Péter Alpár – Bikfalva, Kovászna megye), filmműhely (Fogarasi Gergely – Budapest), fotóműhely (Márkos Tamás – Kolozsvár-Budapest-London), mozgásszínház műhely (Szabó Ágnes – Budapest), építészműhely (vezető nélkül), interjúvolóműhely (Nagyálmos Ildikó – Székelyudvarhely), filozófiaműhely (Pálfalusi Zsolt – Budapest), kézműves műhely (Végh Éva – Kolozsvár), Élboy (kísérleti színház műhely – Szabó Attila – Miskolc). Több műhelyvezető nem először érkezett Tiszásba, legtöbbjük már irányított alkotóműhelyet a Minimum Party Társaság felkérésére a korábbi években, de vannak olyanok is, akik idén először próbálták ki magukat itt műhelyvezetőként.

A szakmai fórumon a műhelyvezetőkön kívül előadtak: Kádár Elemér néptáncos és tánc-pedagógus, Fekete Zsolt fotográfus, Antal István, Szigeti Gábor Csongor és Antal Malvina vizuális művészek, Viorela Ducu szociológus, Pálfalusi Zsolt esztéta, Bölöni Endre Dix előadó. A közel két hétig tartó alkotótábor a résztvevő szakmabeliek és művészetkedvelők számára igencsak jelentős találkozást, tapasztalatcserét és szakmai fórumot jelent. Több alkotó itt találkozik először, ismeretségükből számos későbbi együttműködés, közös alkotás jöhet létre.

Bár 2021 is a Covid jegyében zajlik, a 25. Minimum Party természetbe kihelyezett alkotó hangulatát nem tudta megzavarni. Bármilyen irányból is jön az ötlet, ha egy kiváló helyen valósul meg, azt semmi sem pótolhatja. Ezt a helyet igyekszik biztosítani évről évre a Minimum Party Társaság a kísérleti művészetekben gondolkodók számára. És amint az augusztus 8-án zárult alkotótábor képei is bizonyítják: termékeny volt a bizonytalanság.

A rendezvény támogatói: a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), a Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány (Kolozsvár). Partnerek: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala, Dr. Lukács Mihály Általános Iskola (Kászonaltíz), Tuzson János Általános Iskola (Kászonújfalu), Kazun Egyesület (Kászonaltíz).

szöveg: Lőrincz Ildikó
fotók: Márkos Tamás