2024. április 21. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Buli volt - remek két napot töltött közönségünk a Tranzit Házban megrendezett Transindex könyvestéken

utolsó frissítés: 09:09 GMT +2, 2021. július 20.

Fotóriport a Transindex könyvesték eseményünkről, ahol a kolozsvári írókat láthatjátok régi jó barátokkal találkozni és a közönséget örvendezni. Márkos Tamás fotóin keresztül mutatjuk, milyen volt a hangulat.


Megvolt a Transindex könyvesték, amelyet hosszasan és gondosan szerveztünk. Az eredmény: rengeteg lelkes olvasó, sziporkázó szerzők, remek hangulat két délutánon keresztül a Tranzit Házban és az udvarán.

Balla Zsófia két kötettel érkezett: egy esszégyűjtemény és költészetének keresztmetszete egy könyvben (Az élet két fele és A darázs fészke). Markó Béla kérdezte őt a két haza közötti létről, a szerző saját felolvasásában hallhattunk néhány alapszöveget ebben a témában

„Bénázás a hazák között”, mondta Tompa Andrea, amikor személyes élményéről kérdeztük az elmenetel, megérkezés, emigráció kapcsán, hiszen ez az a sűrű témakör, amelyet legutóbbi regényében, a Hazában, nagyon sokféleképpen megragad. A szerző az elmúlt harminc évben a saját bőrén élte át, milyen országot váltani, és – mivel nem volt egy konkrét pillanat, amikor elhatározta, hogy Magyarországon fog letelepedni – hosszú éveken keresztül úgy ingázott a két haza között, hogy nem tudta eldönteni melyik is az igazi otthon.

Szabó T. Anna is hazajött. Szabadulógyakorlatok kötetének novellái sűrített, modern balladák, és kiderül(het), hogy kifényezett modern életünk ugyanazokra a rugókra működik: szerelem, elköteleződés, élet, halál. A Transindex könyvestéken Albert Antal Orsolya és Visky András prózáról és líráról, őrületről és szabadulógyakorlatokról kérdezték a szerzőt.

Selyem Zsuzsa "tiszteletbeli számkivetettként" örömmel fogadta a Transindex meghívását, hisz itthon van, azonban az a világ, amelyről legújabb kötetében beszél már egy olyan "haza", amelynek pusztulásával mindenkinek szembe kell néznie. Kulcsár Árpád kérdezte őt.

Tamás Gáspár Miklós Antitézise olyan, mint a szerző: folyamatosan kérdez, szembesít a tényekkel, a valóságot kíméletlenül közli velünk, és gondolkodás nélkül nem lehet megúszni. A Transindex könyvestéken Gyöngyösi Csilla és Horváth-Kovács Szilárd kérdezte őt. Humorát és ironikus, reflexív attitűdjét a közönség tetszése kísérte, érződött, hogy nagyon hiányolták a szerzőt az elmúlt évek kulturális életéből.