2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ilyen volt ma Csíksomlyó: az újrakezdés reménye csillant fel a búcsúsok számára

utolsó frissítés: 19:39 GMT +2, 2021. május 22.

Sokszor gördültek eddig is akadályok a csíksomlyói búcsú megtartása elé, de mindig újra- és újrakezdődtek a zarándoklatok. Akárcsak most.


Csak háború idején, erős vészhelyzetben nem tartották meg az elmúlt évszázadokban a csíksomlyói búcsút. Még a világháborúk csendesebb éveiben is elindultak a környékbeli falvak, városok népei, hogy leróják kegyeletüket a csíksomlyói szűz előtt. 2020 egy olyan év év volt, amikor nem háborús veszedelem és nem a diktatúra lehetetlenítette el a búcsújárást, hanem a mindent felülíró világjárvány.

A kegyhely azonban, mint annyi mást, kibírta ezt a megpróbáltatást is, és visszavárta a búcsúsokat, akik számára fontos a múlttal összekapcsolódó hitélmény megtapasztalása évről évre. Mert a divaton túl, Csíksomlyónak valóban van egy megtartó és hívó ereje, tízezrek számára.

Idén is sokáig kérdéses volt, hogy a járványügyi helyzet sokféle bizonytalansága között hogyan lehet megszervezni majd a csíksomlyói zarándoklatot. Végül, mint a képek is mutatják, az elmúlt másfél év legnagyobb vallásos rendezvénye lett megtartva ma a somlyói nyeregben. Sok hívő ember számára az imádság tartotta meg lelki épségét az elmúlt hónapok tragédiái, viszontagságai között. A reményt, melyet az oltások, a védekezés lehetőségének a megjelenése jelenti, a búcsúsok is megköszönhették ma.

Fotók: Márkos Tamás