2023. december 7. csütörtökAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megnyílt Kolozsváron is az első autós oltóközpont, képekben mutatjuk

utolsó frissítés: 18:33 GMT +2, 2021. április 27.


Úgynevezett "drive through" oltóközpontot helyeztek üzembe Kolozsváron, a Horia Demian sportcsarnok előtti téren, amelyet hétfőn 13 órakor nyitottak meg. Már az üzembe helyezés pillanatában több mint 50 személygépkocsi várt sorban az oltásra, a nagy érdeklődés pedig a délután során sem csökkent, sőt!

Délután 4 óra táján kimentünk helyszínre, hogy lássuk, hogyan is működik az autós oltási akció.

A BT Aréna sarkánál, a Szamos-hídnál óriási a dugó, lassan halad a forgalom. Az embernek akaratlanul is az jár a fejében, hogy "még csak ennyi hiányzott a kolozsvári közlekedésnek". A sportcsarnok felé tartva igen kemény benzingőz szagja csap meg, és épp arra gondolok, hogy a kocogók, és az arra sétálók sem örülhetnek a látványnak, no de hát ez van. A következő gondolatom, hogy a "drive through" oltás a környezetnek sem tesz túl jót, de úgy tűnik, az embereknek nagyon fekszik ez a típusú eljárás. Mivel hatékony módszernek tűnik, ezért megocsátom a szervezőknek, hogy ott püffögnek az autók a tavaszi melegben.
A hídnál is igen hosszú a sor, a buszok közlekedése is akadozik. Ezért azt javasoljuk, hogy aki teheti, kerülje ezt a szakaszt, és csak akkor hajtson arra, ha nagyon muszáj.
Néha látni azt is, hogy emberek beszélgetnek, tereferével ütik el az időt. Ha mozdul a sor, gyorsan beugranak az autóba, aztán visszatérnek. De volt olyan is, aki laptoppal készült, hiszen a várakozás jó alkalom lehet egy közös filmnézésre.
Még mindig sor.
Ilyen ideiglenes sátrakban vannak a vakcinatartalékok, és ott bent nyomtatják az igazolásokat. Egy kis helyiséget különítettek el a "sürgősségi helyzetekre" is.
A kitöltött papírokat az oltás beadása előtt ellenőrzik, ekkor fel kell mutatni a személyi igazolványt, és a személyi számmal (CNP) igazoltatnak, bevezetnek az oltási rendszerbe.
Behajtott az autó, érkeznek az asszisztensek.
Annyi embert oltanak, ahány utas van az autóban. Nekik lényegében csak annyit kell tenniük, hogy kikönyökölnek az ablakon.
Valószínű gyorsabb lenne a folyamat, ha párhuzamosan két-három autót oltanának, de ahhoz sokkal több személyzetre lenne szükség.
Egy másik szemszögből.
Ahogy más oltási központoknál, az autósoknak is elkülönítőben kell kivárniuk a 15 percet, amíg megfigyelés alatt tartják őket. A rendőr gyakran jár arra, de a helyszínen lévő személyzet mindenkitől megkérdi, hogy rendben vannak-e, tapasztalnak-e valami furcsaságot.
Lejárt a 15 perc, nem volt semmi mellékhatás, így már készen is állnak az oltási igazolványok.
Megvan a papír, adatok pipa, mehetnek is haza.

Amit még tudni kell, hogy az autós oltóközpont reggel 8-tól este 8-ig tart majd nyitva, egy nap alatt pedig várhatóan 600 főt tudnak immunizálni.