2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyszerű karácsonyi örömök képekben: csend, hó, gyertyafény, nevetés

utolsó frissítés: 17:12 GMT +2, 2020. december 26.

Márkos Tamás napokon keresztül kereste a kiskarácsony szépségének bizonyítékait. Megtalálta.


Nehéz, hosszú év volt ez. Nehezebb, mint ahogyan valaha is elképzeltük volna. Sokan meghaltak, sokan lettek nagyon betegek. Életünk legrosszabb karácsonya lesz az idei – gondolják éppen emiatt sokan e járványos időkben, de akadnak, akik átéltek vészterhesebb karácsonyokat is. Persze, senkit nem vigasztal az, hogy valakik valamikor nehezebb körülmények között karácsonyoztak.

Elegendő kín nekünk is a bezártság, a bizonytalanság és a félelem. Ha nem magunk miatt, hát másokért aggódtunk-aggódunk folyamatosan. Sokakat hazavártak az ünnepre, de nem jöhetnek. Nagy családok nem gyűlhetnek össze a család ünnepén.

Panaszkodunk, ahelyett, hogy fölfigyelnénk a pozitív hozadékára annak, hogy a koronavírus miatt a karácsony köré épülő szirupos giccs, a vásárlások kultusza kicsit háttérbe szorult. Legalábbis a hírneves vásárok, ahol annyi pénzt lehetett elkölteni, amennyi éppen a zsebünkben volt, idén nem kerültek megrendezésre.

A gyerekeket nem az únos untig ismételgetett angol nyelvű karácsonyi műdalokkal traktáltuk, amelyek minden hangszóróból kínálták a „karácsonyi lényeget”, hanem kénytelenek voltunk magunk megtalálni a módját, hogy megteremtsük az ünnepi hangulatot, lehántva a köré nőtt konzumerizmust.

Márkos Tamás az egyszerű örömök keresésére indult el karácsony környékén, és az ablakokon bekukkantva, az arcokat és csillogó szempárokat vizsgálva, megtalálta azt. Olyanok is voltak, akik az arcukra írt derűt kiegészítették egy-egy konkrét üzenettel.

A fotókat végig pörgetve meglátják, hogy az utazási korlátozások, a nagy család együttes ünneplésének hiánya ellenére, ez az az ünnep, amely mégis a családról szól. (Arról, amelynek összetevőit nem tudjuk törvény által meghatározni, legyen erre bármilyen politikai szándék is.)

A tiszta, feltétlen szeretetet ünnepeljük az emberek között. Azt, hogy időnként képesek vagyunk a befogadásra, elfogadásra, szolidaritásra. Egymás megsegítésére. Képesek vagyunk a kiskarácsonynak is örülni, és elengedni a nagy karácsonyt.

Fogadják tehát szeretettel a Transindextől a kis karácsonyi örömök képeslapjait.