2021. október 18. hétfőLukács
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felújították gróf Mikó Imrének, Erdély Széchenyijének a sírját a Házsongárdi temetőben

utolsó frissítés: 09:27 GMT +2, 2020. október 16.


Születésének 215. és halálának 154. évfordulóján emlékeztek meg Kolozsváron a Házsongárdi temetőben gróf hídvégi Mikó Imréről.

Gróf hídvégi Mikó Imre (Zabola, 1805. szeptember 4. – Kolozsvár, 1876. szeptember 16.) erdélyi magyar államférfi, művelődés- és gazdaságpolitikus, történész a 19. századi Erdély politikai életének haladó szemléletű, meghatározó alakja, két ízben volt Erdély főkormányzója. A közművelődés és közélet terén fáradhatatlanul aktiváló főnemes kiérdemelte az „Erdély Széchenyije” jelzőt.

A megemlékezés alkalmával fölavatták a Mikó-sír újonnan elkészült kőkeretét. Az eseményen jelen volt Gáll Sándor, az Erdélyi Református Egyházkerület Igazgatótanácsának kancellárja, Kőrösi Viktor Dávid Magyarország konzulja, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője és Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke.

A Házsongárdi temető műemlék sírjainak restaurálást és gondozását felvállaló alapítvány már 20 éve működik, és a két évtizedes munka folyamán számos értékes sírt, kriptát, faragott sírkövet megmentettek az enyészettől. Ez alkalommal, a háromszéki politikus, közéleti személyiségének, gróf Mikó Imrének a nyughelyét jelölő keretet a Kovászna Megye Tanácsa és Magyarország kormánya támogatásának segítségével sikerült felújítani.

Fotók: Márkos Tamás

Tamás Sándor, Gáll Sándor, Kőrösi Viktor Dávid, Szebeni Zsuzsa és Tőkés Erzsébet