2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megnéztük, milyen a „lite”-os csűrfesztivál

utolsó frissítés: 20:40 GMT +2, 2020. szeptember 18.

A koronavírus több fesztiválnak tett keresztbe idén, nem maradt ez alól kivétel a Méra World Music világzenei csűrfesztivál sem, mindannak ellenére, hogy a résztvevők száma az eddigi években is 1000 főben volt maximizálva, tehát alapból egy exklúzív, kisfesztiválnak számított.


Mint a szervezők bevallották, a fesztiválélményt semmi sem pótolhatja, viszont fontosnak tartották, hogy a népzene képviselői és kedvelői idén is találkozhassanak, így 2020. szeptember 17-20. között újra kinyitják a mérai csűr kapuit. A Méra World Music Lite minden este 8 órától különleges fellépőkkel várja a közönséget. Pénteken Szilágyi Tóni, szamosújvári virtuóz prímás, énekes lép fel, aki legújabb zenekarával debüt koncerttel érkezik a kalotaszegi faluba. Szombaton a világhírnévnek örvendő kolozsvári Nightlosers lép fel a csűrszínpadon, vasárnap pedig a Tokos zenekar zárja a hétvégét. Mint a szervezőktől megtudtuk, péntektől kalotaszegi népzenei mesterkurzust is tartanak a Kallós Zoltán Alapítvány népzenei iskola oktatói, illetve Kalotaszeg kiemelkedő cigányzenészei, akik kalotaszegi hegedű, brácsa, bőgő és harmonika játékot fognak oktatni haladó szintű zenészeknek.

Aki nem tud ott lenni a helyszínen, de nagyon szívesen meghallgatná a koncerteket, az élőben is becsatlakozhat az esemény Facebook-oldalán.

A Transindex úgy döntött, ellátogat az első napra, hogy testközelből lássa, milyen a fesztivál „lite”-os verziója.

Kicsit korábban érkeztünk a kelletténél. Míg a zenekar próbált, addig még javában zajlott az építkezés. Persze, nem csak mi kíváncsiskodtunk a kapu előtt, több helyi lakos is érdeklődött, hogy milyen esemény lesz, és hogyan lehet bejutni. Izgatottan gyülekeztek a gyerekek a díszes kapu elé, de nagy bánatukra idén csak azok juthattak be az udvarra, akik előzetesen jegyet vásároltak. Sajnos ez a szabály.
A szervezők nagyon komolyan vették a járványügyi intézkedések betartását. Távolságtartás, maszk, fertőtlenítőszer, lázmérés, szóval minden volt, ami kell. Szerencséjükre az érdeklődők mind megértették, hogy idén most csak így lehet.
Ehhez a fotóhoz már magyarázat sem kell: tessék a kezeket fertőtleníteni!
Az udvaron 2 méteres távolságokban szalmabálákat helyeztek el, egyre két személy ülhet. Tehát bármennyire is kitesznek magukért a zenészek, bármennyire is táncra perdülne az ember, a jelenlegi korlátozások sajnos ezt nem engedik. Láthatóan sokkal kevesebben élvezhetik a népi muzsikát, mint az eddigi években, Bethlendi András szervező a Transindex kérdésére elmondta, egy nap legfennebb 100 embert tudnak beengedni, a szombati koncertre például már el is fogyott minden jegy.
Szinte minden szalmabála foglalt, sokan kilátogattak már csütörtökön. A színpadon a Nadara Gypsy Band. A szervezők elmondják, a zenekar ikonikus harmonikás énekesnője, Alexandra Franciaországban ragadt a koronavírus miatt, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy ugyanazt az élményt hozzák.
A népzenei körökben igen elismert zenészek rázendítenek. Érződik, hogy nehezen kezelik az egyhelyben ülő közönséget, szokatlan a látvány. Bár mély sötétség ül az udvaron, a közönség soraiból is látszik, sokan legszívesebben együtt mozognának a hegedűvel vagy a nagybőgővel. Próbálják biztatni a muzsikusokat.
A Nadara, azaz „Na dara!” magyarul annyit tesz: Ne félj! A szászcsávásiak a harmadik nótánál túllendülnek a feszültségen, és belehúznak. A főleg cigány, román és magyar dalok igazi szászcsávási ízeket, fordulatokat kapnak, néha melankolikusan sír a hegedű, máskor igazi flamencós, vagy balkáni hangulat alakul a csűrszínpadon.
A zenekarban feltűnik Tóni Rudolf is, aki Erdély egyik legelismertebb brácsása
A zenekar nemzetközi szinten is igen népszerű: felléptek többek között a Cannesi Filmfesztiválon, a lyoni operaházban és a budapesti Sziget Fesztiválon is.