2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A borús idő ellenére megrohamozták a kolozsvári belvárosi teraszokat

utolsó frissítés: 14:51 GMT +2, 2020. június 3.

Június elsején végre kinyitottak az éttermek és kávézók teraszai, mi pedig megnéztük, milyen volt a hangulat az első "közösségibb" napon.


Az idő inkább kedvezett volna egy beltéri társalgásnak, mivel a néhány órát tartó déli napsütés után egyre jobban beborult az ég, és egyre hidegebben fújt a szél. De még nem esett, az utcasarkokon akác virágzott a méregzöld lombok között, a kapualjak nehéz bodzaillattal voltak teli.

A kolozsvári tereken és sétálóutcákon minden korosztály sétált, korzózott, jött-ment, a mindenhol futkározó gyerekek zsivaja, a teraszokon bizalmasan-bizonytalanul fogyasztó emberek a belvárosnak ünnepi hangulatot kölcsönöztek. És nem csak a gyermeknap (és szabadnap) miatt, nem is azért, mert pünkösd másodnapja volt, hanem mert a koronavírus-járvány miatt hónapok óta nem volt lehetőség barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal kiülni valahova egy kávéra. Most pedig végre újra lehetett.

A teraszokra vonatkozó szabályokról itt írtunk, arról pedig, hogy hogyan készülnek a kávézók, éttermek a nyitásra itt. A nyitás nem volt minden problémától mentes, érezhetően még jelen van a járvány fenyegetése, a szabályok betartásának nehézségei, amelyek közül egyesek törvényessége is kérdéses.

Kép és szöveg: Hákszi

A terasznyitás ünnepi hangulata mögött felsejlett, hogy a járványnak még nincs vége, így az újraindulás még próbálkozás, kísérleti jellegű.
Több helyen is érezhető némi bizonytalanság, bizalmatlanság. Az érkező vendégeket elvben a teraszok szemrevételezés során szűrik, aki betegnek tűnik, azt nem fogadhatják. De a vendégek is sokszor kíváncsian, félve stírölik a szomszéd asztalnál ülőket, minden apró köhögésre (egy vendég félrenyelt) egy pillanatnyi feszült csend következik. A Bolyai utcában egy pizzázóban a vendégek asztalfoglalás után sem vették le a maszkokat, pedig nem kötelező viselniük.
A pincéreknek viszont kötelező a védőmaszk és a kesztyű viselése, és egyetlen helyen sem láttuk, hogy erre ne figyeltek volna oda. Viszont a szabályok értelmében a pincérek fel kell vegyék a vendégek személyes adatait, s ez mindkét félnek kényelmetlen, ciki és több jogász szerint törvénytelen is. Kérdéseinkre, hogy ezt mennyire tartják megvalósíthatónak, kitérő válaszokat kaptunk: formálisan betartják, de nem erőltetik. A közelben nézelődő csendőröktől azt is megtudtuk, hogy elsején még nem büntettek, ha szabálytalanságot vettek észre, akkor tájékoztattak és figyelmeztettek.
A Deák Ferenc utca tele volt teraszokkal. A szabály szerint az asztalok egymástól két méter távolságban kell legyenek, és a vendégek sem lehetnek másfél méternél közelebb. Sok helyen mérőszalag nélkül is látszik, hogy ezt nem sikerült minden további nélkül betartani: nincs annyi hely. Az itteni teraszok viszont tudták biztosítani a távolságot.
A TIFF-ház is kitárta kapuit. A nemzetközi filmfesztivált a pandémia miatt nem lehetett a megszokott időben megtartani, viszont a szervezők hangsúlyozták, hogy a 2020-as TIFF nem marad el, csupán halasztották.
Kolozsvár eblematikus magyar lokáljai közül a Bulgakov kávéház terasza is kinyitott, mint ahogyan nyitva találtuk a Blériot és a Klausen kávézókat is. Az udvaros teraszokon sokkal visszafogottabb volt a forgalom, mint az utcákon, pedig csendesebbek és zöldebbek is.
Az illemhelyen kötelező biztosítani a kézfertőtlenítés lehetőségét, és nagyon ajánlott olyan útvonalakat használni, ahol a vendégek a legkevesebb időt tartózkodnak egy helyen, ideális esetben nem is találkoznak. Mivel a legtöbb helyen az illemhely bent van, és nincs két út (egy oda és egy vissza), ilyen megoldások is születtek, mint ez a Fogoly (Potaissa) utcában. Így egyszerre csak egy vendég mehet be, és amíg vissza nem jön, addig kint lehet várni. Egymástól 1,5 méterre.
A Szent Mihály-templom tövében az összes terasz nyitva volt, és mindenhol kiemelt helyen állt a kézfertőtlenítő. Egy-egy helyen minden asztalra jutott belőle, a legtöbb helyen viszont egy különálló pult/asztal volt a fertőtlenítőszereknek szentelve, ahol tájékoztató felíratok is találhatóak.
Az osztrák sörajánlat sokakat meggyőz a Mátyás téren, ahol több terasz is nyitva volt. A fenyegetően közeledő eső miatt már senki sem mert olyan asztalhoz ülni, amely nem fedett. A szabályok határozottan tiltják az állva fogyasztást, de megállni és egy-két szót váltani nem törvényellenes tevékenység.
Már nem süt a nap, a csepergő eső jelzi a nyári záport, de az emberek a fedett teraszok alatt még beszélgetnek, miközben kigyulladnak a lampionok a régi zenelíceum mellett.