2024. április 21. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megmutatjuk Kolozsvár új kulturális központját

utolsó frissítés: 20:01 GMT +2, 2020. március 8.

A ZIZ pénteken nyitott, azt ígéri, ott mindenki otthon érezheti majd magát. Természetesen elmentünk megnézni.


A Pap (Paris) utcai zsinagóga új funkciót kapott: kulturális és szociális tér nyílik benne, egy állandó találkozási ponttá válik a Shoshin Színházi Egyesületnek köszönhetően, akik felkutatták az épületet, és maguk mellé meghívták még a hátrányos helyzetű roma gyerekeket foglalkozó Made in Pata Rât projektet, valamint a Kolozsváron már régi branddel rendelkező Ecsetgyár és Colectiv A művészeti projekteket is.

A megnyitóra több tucatnyian gyűltek össze, nem volt semmilyen megnyitó beszéd, az Ecsetgyár munkatársai ehelyett körbevezették az érdeklődőket az épületben, a Shoshin pedig jógafoglalkozást tartott.

Azt ígérik, a ZIZ egy olyan hely lesz, ahol bárki otthon érezheti magát és ahol az inspiráló, kultúraközi és interdiszciplináris események mellett a különböző helyi közösségeknek is fontos szerep jut. A későbbiekben itt viták, filmvetítések, kiállítások, színházi- és táncelőadások, rezidencia programok, koncertek, foglalkozások és művészeti laboratóriumok lesznek, amelyekkel a kezdeményezők reményei szerint a közös kritikai gondolkodást segítik majd elő.

Fotók és szöveg: Kulcsár Árpád

A ZIZ a Pap (Paris) utca 5. szám alatt található, Kolozsvár egyik egykori zsinagógájának emeletét "foglalta" el. Az épület a Zsidó Hitközség tulajdonában van, a most beköltöző négy kulturális (és szociális) egyesület bérelni fogja. Nemrég még az Antena 3 tévé stúdiója volt benne.
Az udvar végében van a bejárat.
Egy lépcső vezet az emeletre, ahol majd az események zajlanak.
Fent egy elkülönített rész van, innen lehet majd jegyeket vásárolni, no meg enni- és innivaló.
Visky Zsolt, a Made in Pata Rât projekt ötletgazdája az utolsó simításokat végzi. Zsolt és felesége, Karen a pataréti szeméttelep mellett élő roma gyerekeknek fognak állandó asztalos- illetve varróműhelyt tartani.
Itt pedig a dizájnban igencsak feldobott bútorok készülnek majd.
A megnyitóra egy kiállítást is összehoztak: a falakon Leonte Gabriella, Makkai Bence, Szén András és Zöld Levente alkotásai kerültek fel.
A stúdiótermet a ZIZ kvázi megalkotója, a Shoshin Színházi Egyesület, az Ecsetgyár és a Colectiv A fogja használni.
A Shoshinnak a Made in Pata Râthöz hasonlóan itt lesz a székhelye is, a másik két kulturális csapat pedig projektek (előadások, wokshopok, kiállítások) mentén használja majd. Ennek megfelelően előbbiek végezték az épülete a felújítási munkálatokat, utóbbiak hozták a technikát.
Például az Antena 3 befalazta az összes ablakot, amelyet ismét kibontottak a beköltözők.
A középső terem (ami próbateremként is szolgál majd) éppen jógafoglalkozás volt, úgyhogy én ide nem jutottam be. Helyette lefotóztam a jógázók cipőjét.