2022. aug. 10. szerdaLőrinc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kovács Gergely érseki beiktatása képekben

utolsó frissítés: 14:27 GMT +2, 2020. február 24.

Mától új vezetője van a gyulafehérvári főegyházmegyének. Kovács Gergely az összetartozásról beszélt, ahol amellett, hogy megőrizzük kultúránkat, identitásunkat, tiszteletben kell tartanunk a másságot, a mást, a másikat.


Gyulafehérváron szombaton püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye vezetőjévé vált Kovács Gergely, a főegyházmegye új érseke. A szentelésen mintegy félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg. Kovács Gergely köszönőbeszédében kijelentette, Márton Áron pásztorbotját vette át, és a szentéletű püspök öröksége tiszteletre kötelezi.

Fotók: Kiss Gábor

Kovács Gergely köszönőbeszédében Kányádi Sándor versét idézte: "Aki megért s megértet, egy népet megéltet".
"Egymást tisztelve, megbecsülve és segítve, csak közösen és együtt tudunk Istennek tetszően dolgozni. Járjunk együtt!"
Erdő Péter bíboros-prímás köszöntésében arról beszélt, hogy a papnak, és főként a püspöknek az a feladata, hogy átérezze a rá bízott nép örömeit, gondjait, helyzetének nehézségeit és szépségeit, és ugyanakkor képviselje Jézus Krisztust. Mert ő a kereszténység igazodási pontja.
Irineu Pop gyulafehérvári ortodox érsek a keresztény egyházak egységére emlékeztetett. Kijelentette: ugyanannak a családnak, Ádámnak és Évának a leszármazottai, és ugyanannak a Krisztusnak a követői vagyunk. Krisztus pedig azt akarja, hogy kövessük őt, és egyek legyünk.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök köszöntését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes olvasta fel. "Hálásak vagyunk a gondviselésnek, hogy széles körű tudásával és tapasztalataival mostantól már Erdély hitvalló püspökének egykori őrhelyén, és az általa kijelölt utat szem előtt tartva szolgálhatja az erdélyi katolikusok sokszínű közösségét" - fogalmazott levelében Orbán Viktor.