2020. október 22. csütörtökElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ünnepi fényekben Erdély

utolsó frissítés: 12:37 GMT +2, 2019. december 25.


Ahogy az elmúlt években megszokhattátok, igyekszünk bemutatni az erdélyi városok ünnepi fényeit, és nem lesz ez másként idén sem. Következzenek a fények Sepsiszentgyörgytől egészen Kolozsvárig. A lista természetesen nem teljes, minden igyekezetünk ellenére vannak fájó hiányzók, de ha bármelyik kimaradt városból tudtok küldeni nekünk képeket, akkor örömmel frissítjük a galériánkat. Az elmúlt évekhez képest kevesebb várost mutatunk be, viszont ezek legalább csillogóbbak, mint valaha.

Sepsiszentgyörgyön minden évben - de legalábbis amióta figyelemmel követjük a díszkivilágítás alakulását - nagy gonddal öltöztetik ünnepi fényben a várost. Minden évben csak egy kicsivel díszítenek többet fel, de az épp elég hogy izgatottan várjuk a fejleményeket. A Bagoly Zsuzsa tervei alapján készült óriási adventi koszorúból idén kettőt is kitettek, az egyik az állomás negyedi körforgalom egyik meghatározó díszítő eleme. Innen kezdjük a nézelődést egészen a központi Erzsébet-parkig.
Az összes sepsiszentgyörgyi fotó az önkormányzat Facebook oldaláról származik, amit ha felkerestek még több képet és még több információt találtok a díszkivilágításról és az ünnepi készülődésről.
A képeket Vargyasi Levente és Kristó-Gothárd Hunor készítette.
Itt van az előbb látott adventi koszorú társa, amit a Fő téren állítottak ki.
A megyei könyvtár felé vezető sétány is igen mutatós, de a java még csak ez után jön interaktív karácsonyi fényinstallációkkal, fényalagúttal, betlehemessel és virágos fotókerettel.
A parkban található tó feletti kovácsoltvas hídnál talán jobb helyet nem is találhattak volna a fényalagútnak.
A hídtól nem messze van az a tandem kerékpár, amivel idén második alkalommal lehet fényt tekerni a város központjába.
A tandem kerékpárt három személy használhatja egyszerre, pedálozáskor fokozatosan gyúlnak majd fel a fények a kerékpárhoz kapcsolt hexagon ülőkéken és a park egyik fényfüzérrel burkolt fáján.
Az installáció üzembe helyezése mögött idén is helyi alkotók állnak, a vocalcycle részéről Molnár Hunor és Kerekes Attila, a kubitdesign részéről pedig György Előd.
A kültéri installációk közül a gyerekek első számú kedvence a betlehemi városkát megidéző meseváros, amely az Erzsébet park kőszínpad melletti részén állítottak fel. A betlehemes megálmodója Simó Enikő sepsiszentgyörgyi díszlettervező.
Karácsonyi hangulatú virágos fotókeret az igazi kötelező fotópont. A fotókeret téli díszletének megálmodói helyi virágkötők, Bedő Rita; a Flora Post részéről Jénáki Mesi; a Pure Deco képviseletében Knop Ildikó és Orbán Kovács Kinga, a fából készült keret pedig Csuri design műhelyében készült még a nyár elején.
A szentgyörgyi díszkivilágítást egy karácsonyfás képpel zárjuk.
Ebből a képről nem feltétlen lehet kitalálni, hogy melyik városban vagyunk, de csak eggyel kell lennebb görgetni, és máris egyértelmű lesz.
A székelyudvarhelyi ünnepi vásáron járunk a Márton Áron téren. Az udvarhelyi fotók a polgármesteri hivatal Facebook oldaláról származnak, és Lőrincz Csaba készítette őket.
A karácsonyi világítás központja is a vásár.
Van fényalagút is.
A tér központi dekorációja nem is a karácsonyfa, mint általában a városok többségében, hanem Udvarhelyen is az adventi koszorú. Azért a háttérben látszik, hogy egy karácsonyfát is felállottak.
Úgy néz ki, hogy marosvásárhelyi ünnepi fények nem sokat változtak az elmúlt évtizedben. A magasból készült fotó a Visit Targu Mures oldalról származik.
Belinkelünk néhány korábbi években készült galériát is, itt a 2016-os, itt pedig a 2017-es. Mondjuk az olyan anyagi gondokkal küzdő város esetében, mint Vásárhely, talán nem is nagy probléma, ha nem az ünnepi fényekre költik a pénzt. És ha már itt tartunk, akkor lelövök még egy poént, idén Csíkszeredából nincs fotónk, ha nektek van és megmutatnátok, akkor szívesen fogadjuk. Addig is itt vannak a 2018-as fotók csíkból, gyönyörűen havasok.
És itt van még néhány kép az ünnepi hangulatról Marosvásárhelyről. A fotókat Sebők Tímeának köszönjük.
A kisebb városok közül Kézdivásárhelyről mutatunk még néhány képet.
A fotók Kézdivásárhely önkormányzatának Facebook oldaláról származnak.
A képek többsége a karácsonyi gyerekvárosban készült.
Aminek az egyik leglátványosabb eleme a fénylő szarvas.
A főtérről most csak az adventi koszorút mutatom meg, de hát az egész ünnepi kivilágításnak a dísze.
Ezzel a székelyföldi városok kivilágítását már be is mutattuk, most következzenek a tágabb értelemben vett Erdély nagyvárosainak karácsonyi vásárai és díszkivilágításai. Talán a képről már rájöttetek, hogy melyik lesz az első.
Persze, hogy Brassó, és a híres Tanácstér. A fotók ebben az esetben is a polgármesteri hivatal Facebook oldaláról származnak.
Azért a brassói díszkivilágításon is van mit nézni.
Idén még ilyen óriási diótörők is vannak.
És akkor következzen egy rövid ízelítő a legklasszikusabb erdélyi karácsonyi vásárból Nagyszebenből. A képeket többségét Kiss Gábor készítette az MTI-nek.
A szebeni vásár az, amit nagyjából mindenki utánozni akar felénk. És nem véletlenül.
Nem lenne az igazi egy szebeni összeállítás karácsonyfa nélkül, ez a fotó a vásár hivatalos Facebook oldaláról származik.
És következzen Temesvár, ami idén decemberben azért mástól hangos.
Egyértelműen idei trendnek látszik (mondjuk Nagyszebenben már a korábbi években is bevett volt), hogy nem csak fényfüzérekkel díszítik a várost, hanem vetítenek a környező épületre.
Tényleg nem időzünk sokat Temesváron, mert egy pillantásnyira megmutassuk az aradi fényeket is. A képek az önkormányzat oldaláról származnak.
Ezen a képen a másik olyan elem is feltűnik, amit több helyen is láttunk, és azt bizonyíthatjuk vele, hogy mennyire szeretjük az illető várost.
És akkor következzen némi ízelítő Nagyváradról, ahol nem is kell sötét legyen, hogy látványosak legyenek a fények. Óriáskereket is több nagyvárosban láttunk szerte Erdélyben.
Érdemes közelebbről is megmutatni.
Természetesen Váradon is van olyan világító dekorációs elem, amivel fotót lehet készíteni. Ezek már szinte kötelezőek, ha díszkivilágításról van szó.
És akkor következzen Szatmárnémeti, először a régi főteret mutatjuk a Pannónia Szállóval, amire idén két nyelven vetítették ki, hogy karácsonyi vásár.
Szatmárnémeti díszkivilágítás mostanság évről évre egyre jobban mutat. Az idei egyik újítás az ez óriási fényháló az új központ felé vezető Coposu-sétány felett.
Szatmáron is van olyan fénydísz, ami előtt elkészíthetik a lakosok a fotót bizonyítva, hogy szeretik a várost.
Azért az is örök igazság, hogy a havas tájon a díszkivilágítás is jobban mutat, és most csak Szatmárról kaptunk ilyen képeket. A fotók az önkormányzat Facebook oldaláról származnak.
A szatmári képek zárjuk ezzel a csodás fényalagúttal.
És jöjjön az utolsó bemutatott város: Kolozsvár.
A fotókat a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól kaptuk, a fotóscsapatuk készítette.
És nem nagyon tudunk betelni velük, nem is nagyon időzünk a Főtéren, mert igen jelentős a város más tereinek és utcáinak a kivilágítása is.
A Deák Ferenc utca.
A Bocskai tér katedrálissal és világító fenyőfákkal.
Egy másik szemszögből.
A Jókai utcát esetenként nem csak az autók használhatják.
És itt a Magyar utca kivilágítása is.
Idén először a Sétatér is kapott egy minimális kivilágítást, és ha már itt vagyunk, akkor idén valami újdonságot is mutatunk. Kolozsváron ugyan nem számítanak újdonságnak a Lights On fénydekorációi, már évek óta díszítik a város különböző tereit, de idén először döntöttünk úgy, hogy néhányat meg is mutatunk.
Nem kifejezetten ünnepi dekoráció, de mindig ünnepek táján kerülnek fel, s szerintünk mindenképp érdemes megmutatni. Elsőként Az alagútat mutatjuk meg, ami Silviu Ciora munkája, és egy művészibb megfogalmazása annak, amilyeneket már korábban is láttunk.
A Nekem is fényszobor egy sorozatnak a Hiányzol installációra adott válasz, amit 2019 végén Londonban állítottak ki. Olyan sokat nem kell ezt értelmezni, minden számára érthető és átérezhető, akinek akár csak egyetlen szerette is távol van, különösen így karácsony táján.A sorozat harmadik része a Bukarestben kiállított Visszavárlak fényfelirat.
Ezt nagyon magyarázni sem kell. A Végtelen fényoszlop Leonid Tishkov munkája.
A fényháló a Mátyás király utcában a Lights On fényfesztivál tavalyi darabja, de annyira jól sikerült, hogy azóta sem bontották el.
És a végére hagytuk az idei nagy durranást, az úgynevezett Gaia installációt, ami Luke Jerram munkája, és 1,8 milliószoros kicsinyítésben mutatja a Földet. Aki többet akar tudni a Lights On fesztiválról, ajánljuk az oldalát, ami idén már magyarul is kommunikál.