2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nézd meg a forradalom évfordulójára átadott Új Ezredév Református Központot!

utolsó frissítés: 13:48 GMT +2, 2019. december 17.

A három kupolából, két toronyból és két épületszárnyból álló épületegyüttes több nyertes EU-s pályázat és a magyar állam támogatásával jutott el a mai állapotába, amikor már csak az egyik kisebb kupolát kell felépíteni.


Temesváron az 1989-es forradalom kitörése harmincadik évfordulóján vasárnap este felavatták a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomépületét. A huszonegy éve elkezdett építkezés a magyar állam 2017-ben nyújtott támogatása révén kapott lendületet.

A református központban az 500 férőhelyes templom mellett közösségi tereket, kiállító tereket, kamarakoncertek megtartására alkalmas termet alakítottak ki. A még felépítésre váró kupolába konferenciatermet, könyvtárat, a főutcáról külön bejáraton megközelíthető alagsorába pedig bálokra, lakodalmakra, különböző közösségi rendezvényekre alkalmas 130 férőhelyes rendezvényhelyiség készült, illetve magyar vendéglőt is terveztek. A templomba egy 24 regiszteres, mechanikus orgonát rendeltek.

Az Új Ezredév Református Központ felépítését Tőkés László egykori temesvári lelkész kezdeményezte. Az Erdélyi Napló összefoglalója szerint Makovecz Imre építész már 1990-ben készítette el az épületegyüttes első látványterveit a korabeli temesvári önkormányzat által a helyi református egyházközségnek megígért területre, de a gyülekezet akkori lelkésze, Bányai Ferenc nem támogatta a templomépítésre vonatkozó elképzeléseket, így az egészen addig elakadt, amíg Gazda István lelkipásztor vezetésével meg nem alakult a második temesvári egyházközség. Gazda elmondása szerint Tőkés László bízta meg a feladattal, hogy Temesváron egy új gyülekezetet létesítsen, illetve vezesse le az Új Ezredév Református Központ felépítését.

A Gyárvárosban 1999 márciusában alakult meg jogilag is a második egyházközség, amely aztán felvállalta a templomközpont építésének munkáját. Az első kapavágás 1999 novemberében történt meg és 2000-ben kaptak egy 40 millió forintos támogatást az első Orbán-kormánytól, amivel az épülettestek nagyobb részének alapozását és a pincefödémeket tudták megépíteni, illetve nyílászárók nélkül felhúztuk az épületegyüttes első részét. 2004-től aztán 2014-ig csak araszolgattak a munkával az egyházközség vezetője szerint. 2013-ban nyertek egy európai uniós pályázaton mintegy fél millió eurót, amiből sikerült felépíteni a másik épületszárnyat, ahova vendégszobák kerültek. Ez után két évig állt a munka, majd ismét egy uniós pályázaton elnyert pénz adott új lendületet az építkezésnek. A Szórvány Alapítvány munkaközösségének köszönhetően 500 000 eurót nyertek egy román-szerb turisztikai pályázaton a kamarakoncertnek teret adó épületrészünk felépítésére. Ugyanakkor a magyar kormány is megszavazott támogatásokat az templom elkészítésére. 2016-ban és 2017-ben összesen 1,4 milliárd forintnyi támogatást utalt át a munkálatok befejezésére, ami akkor már egyértelműen látszott, hogy a forradalom 30 éves évfordulója kellene legyen.

Az Új Ezredév Református Központban zajló eseményekről ezen a Facebook-oldalon lehet folyamatosan tájékozódni.

Fotók: MTI/Rosta Tibor
Fotók: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Tőkés László hirdet igét az új egyházközség templomában (Fotó: MTI/Rosta Tibor)
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ templomának avatóünnepségén (Fotó: MTI/Rosta Tibor)