2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

pulzArt: a hetedik te magad légy!

utolsó frissítés: 13:57 GMT +2, 2019. szeptember 24.

Iskoláskorba lépett Sepsiszentgyörgy kortárs összművészeti fesztiválja, amelyet idén a Diákok éve szellemében rendeztek meg - nem középiskolás fokon.


Szeptember 19-22. között szervezték meg a 7. pulzArt fesztivált Sepsiszentgyörgyön: kiállítások, színházi előadások, filmvetítések, workshopok várták az érdeklődőket minden korosztályból. "A pulzArt kortárs művészeti fesztivál már hetedik éve olyan kulturális rést fed be Sepsiszentgyörgy életében, amely a művészet újszerű gondolkodásmódjait hivatott bemutatni.

A pulzArt meghívott előadóiban az a közös, hogy műfajokkal kísérletezve a művészet határait feszegetik, formabontó alkotásokat hozva létre. Amennyiben a nemzetközi kulturális kínálat új trendjeire vagytok kíváncsiak, akkor azt a pulzArt fesztiválon megtaláljátok" - így ajánlják azt a fesztivált, amelyről sok jót és sokat írtunk előző években.

Idén Sepsiszentgyörgyön Diákok éve van, ezért a pulzArt fesztivál is nagyobb teret biztosított a fiataloknak a kibontakozásra, megnyilvánulásra a művészet világában. A fesztivál hivatalos fotóiból válogattunk.

Az idei fesztivál köztéri installációit Bartha Beáta, Fekete Bálint és Benedek Levente alkották
Fotók: Kristó G. Hunor
Benedek Levente képzőművész 15 éve gyűjt plakátot, szórólapot, karkötőt, matricát, fotót, színház- és koncertjegyet, két éve készít ezekből kollázsokat. Kiállítása a Tamási Áron Színház előcsarnokában nyílt meg az idei pulzArt első napján
Fotó: Vargyasi Levente
Kétnapos szabadtéri betonozó workshopon lehetett résztvenni az idei pulzArton, előzetes jelentkezés alapján, a magyarországi S39 Hybrid Design Manufacture csapatával. A cél megismerni az anyag sajátosságait, annak felhasználási lehetőségeit - gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Fotó: Kristó G. Hunor
Fotó: Kristó G. Hunor
A Magma Kortárs Képzőművészeti Kiállítótér pulzArtra időzített, csak két hétig látogatható, Láthatatlan jelenlét 2.0 című kiállításának anyagát kizárólag művészetpedagógiai szempontok alapján a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum és a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér gyűjteményéből válogatta György Gabriella és Fám Erika. A kiállítótérben rendszeresen szerveznek művészetpedagógiai foglalkozásokat
Fotó: Vargyasi Levente
Pereszlényi Erika fotóművész Tükröződésmánia sorozatának képei a Teinben láthatók. Öt évvel ezelőtt fogott bele a projektbe, amikor a pocsolyákban tükröződő Budapestet kezdte el fotózni. A fotózás mellett, miközben járja Budapest utcáit, hallgatja az embereket a tömegközlekedési eszközökön, és ezekből a párbeszédekből ír kis szösszeneteket. A kiállításon a képek megtekintése mellett hallható néhány ezekből a szövegekből is.
Fotó: Vargyasi Levente
„Bob Poljakovként nincs stílusom. Aerobictól a goáig: semmi. Mind művelem és szeretem. Az alapok természetesen mahala, balkános érzések, ritmusok. Fogalmazzunk így: mélytengeri történetek.” (Bob Poljakov)
Vinyl Audition a Teinben
Fotó: Vargyasi Levente
Az Ishmael Ensemble brit zenekar a Tamási Áron Színház nagytermében lépett föl
Fotó: Vargyasi Levente
Schwechtje Mihály "Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)" című filmjének ("az első magyar tinithriller, egy online zaklatásba forduló szerelem pattanásig feszült története") vetítését közönségtalálkozó követte a Művész Moziban
Fotó: Vargyasi Levente
A Pickled Image brit társulat egy komfortzóna-feszegető előadással (Coulrophobia: két bohóc egy kartonvilágban rekedve) érkezett Sepsiszentgyörgyre
Fotó: Kristó G. Hunor
És hogy a bohócoknál maradjunk, Walter Anichhofer osztrák színész, rendező és színházpedagógus Ízelítő a bohóclétből (A Taste of Clown) címmel tartott műhelymunkát a pulzArt alatt, melynek során a résztvevők a magukban rejlő bohóc felkutatására vállalkozhattak
Fotó: Kristó G. Hunor
Az idei pulzArt nemcsak a nagymúltú belvárosi iskolák diákjaira, hanem tényleg minden gyerekre próbált nemcsak figyelni, de bevonni is őket: a Magma Kortárs Képzőművészeti Kiállítótér közreműködésével egy európai közösségi színházi projekt, a Play! MOBILE helyi előadását őrkői gyerekek állították össze.
Fotó: Vargyasi Levente
Az előadást egy ötnapos, játékos tábor előzte meg, a koncepció szerint "a résztvevők új tereket és történeteket fedeznek fel, kreativitásuk segítségével alkotva meg saját közösségi történetüket".
Fotó: Vargyasi Levente
Lavinia Braniște szabadúszó íróval, műfordítóval Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus beszélgetett a Tein Teaházban
Fotó: Vargyasi Levente
Király Kinga Júlia ételkóstolással egybekötött könyvbemutatója után Az újrakezdés receptjei című könyvét dedikálja. A szerző az erdélyi, magyarajkú zsidóság receptjeit és az adatközlők azokkal organikusan összefonódott történeteit gyűjtötte össze kötetében.
Fotó: Vargyasi Levente
Kovács Kinga egyéni kiállítása a Lábas Házban nyílt meg a fesztivál keretében. A művész a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem képzőművészet szakán végzett, kísérletezett statikus és interaktív installációkkal egyaránt, olyan témákat bontva ki, mint például a társadalmi rendszerek, napjaink globális ökológiai problémáinak és kulturális örökségeinknek kérdésköre.
Fotó: Bereczky Sándor
Cédric Hanriot francia zongorista-zeneszerző zenekara olyan fúziót kínál, amit a dzsessz, a pop és a groove stílusok átjárhatósága és kereszteződése határoz meg. "A hol finom, hol váratlan ritmusváltások, a zenei stílusok sokféleségéből kibontakozó harmónia olyan különleges hangulatot varázsolt a Szimpla kertben, hogy a koncert végére már senkinek sem jutott eszébe a hidegről beszélni", írja a szentgyörgyi koncertről Farcádi-Plájás Betty.
Fotó: Vargyasi Levente
A pécsi MárkusZínház A repülés története című 60 perces nonverbális előadással érkezett
Fotó: Kristó G. Hunor
A hatéves kortól ajánlott előadást a legkisebbek is élvezték
Fotó: Kristó G. Hunor
A Tamási Áron Színház a fesztivál alkalmából A társadalom támaszai című Ibsen-darabot állította színpadra, Botos Bálint rendezésében
Fotó: Kristó G. Hunor
Különleges programpont volt a Silent Poetry, amely a tizenévesek ötleteként került be a fesztivál kínálatába. "(...) az akció valamiféle kapudrogot képez a költészethez", írta róla Kiss Bence. A résztvevők kaptak egy fülhallgatót, amelyből visszahallgathatták az összeválogatott, kortárs és klasszikus műveket - Petőfi Sándor, Nichita Stănescu, Pablo Neruda, Edgar Allan Poe és sok más alkotó szövegeit - helyi színészek, diákok előadásában.
Fotó: Kristó G. Hunor
Dupla vagy… enni! – Főzbeszélgetés és író-olvasó találkozó Cserna-Szabó Andrással és Darida Benedekkel a Szimplában
Fotó: Kristó G. Hunor
Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka című, zenés pódiumestjén találkozott a zene, az irodalom és a színház a Háromszék Táncstúdióban. Fotó: Vargyasi Levente
A Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégelőadása: tizennégy kolozsvári diák adta elő Jordan Tannahill kanadai drámaíró Concord Floral című drámáját Sinkó Ferenc rendezésében.
Fotó: Kristó G. Hunor
A 7. pulzArt záróeseménye a Tamási Áron Színház nagytermében volt: a Kordz művésznéven ismert Alexandre Kordzaia grúziai és svájci háttérrel rendelkező fiatal producer, zeneszerző és előadó tíz helyi vonósművésszel közös produkcióját élvezhette a közönség
Fotó: Kristó G. Hunor