2020. október 22. csütörtökElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minden eddiginél legebb az Untold

utolsó frissítés: 19:00 GMT +2, 2019. augusztus 3.

Már akkor tudtuk, hogy a szervezők komolyan gondolták a "most megmutatjuk!" életérzést, amikor megérkeztünk a sajtóközpontba.


Csütörtökön ötödjére is elkezdődött Kolozsvár központját teljesen felforgató, az helyiek pihenését gyakorlatilag lehetetlené tevő Untold fesztivál. A 2015-ös ifjúsági főváros projekt hozományaként a központba ejtőernyőzött, majd ottmaradt, idén jubiláló esemény minden eddiginél nagyobb csinnadrattát, látványt és show-t ígért, és egy év kihagyás után pedig mi is kijöttünk megnézni és elmondani az el nem mondott történetét, amiben ha volt is bármi emberléptékű a kezdetekben, az mára biztosan eltűnt.

Nem hiába írták az egyik beharangozó sajtóközleményükben a szervezők, hogy gyakorlatilag 10 ezer személy vesz részt a fesztivál összehozásában, amelyhez összesen 480 kamionnyi kelléket szállítottak a helyszínre. És ebből a Kolozsvár Aréna nagyszínpada csak 30 kamionnyi volt, amelynek 1500 négyzetméteres, a korábbi években megszokottnál jóval nagyobb LED-fala van. Már akkor tudtuk, hogy a szervezők komolyan gondolták a "most megmutatjuk!" életérzést, amikor megérkeztünk a sajtóközpontba, ahol nem csak a szokásos nassolni valók és italok vártak, hanem bőven jutott dekorációként művirágból is. Pedig ennél fölöslegesebb nem nagyon lehetne, az újságírók csak kerülgetik.

kép és szöveg: Gál László

Az idei téma egy kicsit az eddigiek összegzése, gyakorlatilag mindenre van utalás, ami csak egy kicsit is kiszakít a mindennapokból, kezdve a sárkánytól egészen a farkasokig, a mágusig és tündérekig. Hivatalosan a Varázskódex a kiemelt téma, az kap fontosabb szerepet. A kódex egy erdő mélyén rejlik, és egy tudással, bölcsességgel, fantáziával teli világ kapuit nyithatja meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi látványvilágot ötvözték egy kicsit a steampunkkal, mert annak a bizonyos kódexnek az órához hasonló mechanikus szerkezete van. Ki érti ezt?
És itt is a sárkány, még abból az időszakból, amikor még mélyen a Trónok harcából merítették az ihletet. Most jót lehet vele pózolni.
Nincsen Untold tündérkés beöltözés nélkül, idén is megvolt a kötelező fejdísz.
Az igazán nincs elmondva, hogy az ülő Buddha szobra (vagy valami olyasmi) mit keres a fesztiválon, de ne is akarjunk mindent megérteni.
Nincsen mágia csillogás nélkül, és az Untold sem lenne csillogás nélkül.
És a kötelező művirág-fűzérek nélkül.
Jut hely a romániai turizmus népszerűsítésére is, így a Kolozs megyei néprajzi múzeum, a megyei tanács is külön standdal van jelen. És emellett a varázsvilág mellet jól megfér a román népművészet is.
Néha azért van egy olyan érzésünk, mintha az Untold az Electric Castle-re járna tapasztalatot és ötleteket gyűjteni, és nem csak a bubis kád miatt érezzük ezt. (És persze fordítva is igaz, nincs ebben semmi extra.)
Az idei (legalábbis nekünk) egyik nagy újítás az édességes sarok, csokifákkal és óriási műanyag muffinokkal és fánkszerű babzsákokkal. Nyámi!
Jól illik a helyhez a vásári hangulatot idéző óriáskerék is.
És Endre is megkapta a gyerekkori álmai nyalókáját.
Romániában még mindig az Untold A fesztivál, ahová az emberek akkor is mennek, ha egyszerűen csak fesztiválozni akarnak, és különösebben nem érdekli őket egyetlen előadó és egyetlen zenei stílus sem. Mondjuk ehhez nagyjából tökéletes is a fesztivál, Kolozsvár központjában viszonylag könnyen megközelíthető, és a mostoha körülmények is ritkábban alakulnak itt ki.
Az idei (és talán minden eddigi) fesztiválos dekoráció kimaxolása a biodíszletként használható fiúk (vannak lányok is a fiúknak) használata, akinek annyi feladatuk volt, hogy miközben az emberek fényképeket készítettek velük, ők egy dezodort reklámozzanak.
Számunkra az is újdonság, hogy idén közös dizájnt kaptak a fesztivál főutcáján a kajás, piás és cigis standok. De annyira, hogy még az elárusítók is steampunkos fejdíszt viseltnek.
Óriási farkasfej figyeli a résztvevőket.
Rendőrből is bőven jut a fesztiválra, sőt mindenféle rendvédelmi szerv bőven képviselteti magát (még drogkereső kutyák is vannak), akinek nemcsak az emberek tájékoztatására jut ideje, mert van standjuk is, hanem az előírás szerint fényképet is készítenek egymásról.
Különböző foglalkozásból is bőven jut program, igazából nem is tudjuk, hogy ki akar feltétlen részt venni rajtuk.
Kötelező fesztiválfestést ingyen és pénzért is kapni, nyilván minőségbeli különbség van a kettő között.
És ha nem lenne elég foglalkozás, akkor a fesztiválozók találnak maguknak. Itt valószínűleg a fején szeretett volna átfordulni az illető, de nem volt annyi időnk, hogy kivárjuk, ameddig össze is jön neki.
Az Untold egyébként miden eddiginél és minden más romániai fesztiválnál nemzetközibbnek tűnik, és mint látszik, erre a szervezők tudatosan is készültek.
Az egész rendezvénytől talán a nosztalgia színpad a legidegenebb, ami az első nap (ameddig el nem áztatta az eső az egészet) a rendszerváltás előtti időszakot és az internet előtti '90-es éveket idézte.
Idén a szervezők nemcsak a beléptetésnél keményítettek be, ahol már nem lehet profi fényképezőgépet behozni, hanem a fesztivál területén is hirdetik, hogy akit mégis elkapnak fotózni, az nem kevés büntetésre számíthat. Ugyanígy büntetésre számíthat az is, aki szemetel. Bár ez utóbbit nem tudom, hogy fogják ellenőrizni.
És itt a végére az óriási színpad, ami a korábbi évekhez képest talán kevésbé giccses, de még így is rettenetes.