2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Forró Antal kiállítás Kolozsváron: a táj és az ember festője

utolsó frissítés: 17:02 GMT +2, 2019. július 26.

A hatvanas évek kolozsvári művészközösségének fontos tagja volt; az életműből készült kiállítás augusztus 11-ig látogatható a Szépművészeti Múzeum földszinti termében.


A Kézdimartonoson született festőművész és grafikus, Forró Antal munkáiból nyílt tárlat július 23-án a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. Forró 1924-ben született, a kolozsvári művészközösség elismert tagja volt, képzőművészeti munkássága mellett tanárként is dolgozott a kolozsvári Pedagógiai Intézet, valamint a Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet oktatójaként. Első csoportos kiállítása 1953-ban volt, Kolozsváron, majd 1957-ben Boldis Irén szobrászművésszel állított ki. 1982-ben bekövetkezett haláláig aktívan dolgozott és állított ki, főként Romániában. Munkái különböző hazai és külföldi magángyűjteményekben szerepelnek. Jelen kiállítás a művész lánya, Forró Ágnes képzőművész tulajdonában lévő alkotásokból valósult meg.

A kedd délutáni kiállítást dr. Tibori Szabó Zoltán egyetemi docens, szerkesztő, Forró Ágnes, képzőművész, a művész lánya és dr. Bordás Beáta, művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitották meg. A kezdeményezők célja, hogy visszahozzák a köztudatba Forró Antal munkásságát. Az életmű központi témái a tájak és az emberek ábrázolása. Forró a székelyföldi gyermekkor helyszíneit és arcait, a Kolozsvár körüli vidéket, gyárakat, és köznapi embereket örökítette meg. Számos önarcképet is készített. Pasztellel, szénnel, olajjal és egyéb technikákkal is dolgozott: ezekből tekinthet meg válogatást az, aki a kiállításra látogat.

Szerző: Kovács Bea

Dr. Bordás Beáta, dr. Tibori Szabó Zoltán és Forró Ágnes.