2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Electric Castle NAGY lett, minden értelemben

utolsó frissítés: 16:22 GMT +2, 2019. július 22.


Szerda reggel még az volt bennem, hogy a bemelegítő napon a fesztivált kell megmutatnunk. Felhívni a figyelmet az újdonságokra, például a New Media Castle-re, amit annyit hirdettek is a szervezők, illetve elmondani, hogy mi maradt meg a korábbi évekből. Aztán szerda estére elég egyértelmű volt, hogy abból elég vékony anyag lenne, mert úgy néz, a fesztivál kitalálta önmagát, lényeges strukturális változtatási nincsenek a tavalyhoz képest. A beharangozott New Media Castle lényegében egy művészibb továbbfejlesztése a korábbi években már megszokott fényinstallációs projekteknek, amivel most még inkább a kastélyra tudják irányítani a figyelmet. Az meg nem akkora cucc, hogy a támogatók foglalkozásai nem pont a színpaddal szembeni sátorban vannak, hanem oldalra tolva. Aztán az esőmentesnek ígérkező csütörtök már megmutatta, hogy miben hozott óriási változást a 7. Electric Castle, tömegében.

Végigtoltam azért már néhány bonchidai fesztivált, de én még ennyi embert soha nem láttam a főszínpad előtt, mint amennyien csütörtök esti Limp Bizkit-koncerten voltak. Hasonló tömegélményeim eddig csak az igazán nagyokon voltak, a Szigeten és az Untoldon. Most lett igazán értelme a néhány éve bevezetett óriási LED-falnak/falaknak. Sokszor vicceltem azzal, hogy csak azért kell akkora csicsás színpad az Untoldra, hogy a lelátó legfelső sorában ülők is elhiggyék, Armin van Buuren-showon vannak, mert különben a sötétben elhalványuló pont lenne a trance zene királya. Amikor a csütörtök esti koncerten a hátsó sorban álltam, valami hasonlót éreztem, ha nincs az a bazi nagy LED-fal, csak sötét ugráló pont lett volna Fred Durst és Wes Borland. És ennek a tömegesedő nagyságnak más következményei is vannak.

Egyrészt szinte mindenhol és mindenért sorba kell állni, nem csak a sörért a pultoknál, a Lidlben az olcsó péksütemény kifizetéséért, hanem az EC-logó előtti fotózkodásért is. A legnagyobb tömeg az éjszaki busznál volt, ahol az első éveket idéző több száz méteres sor alakultak ki még úgy is, hogy most tényleg folyamatosan vitték a buszok az embereket.

Azért (is) szerettük a fesztivált, mert mindig akadt valami felfedezni való, valami kis geg, amit a pletykák alapján tudtuk, hogy mindenképp meg kell nézni (mert ezek főleg ilyen éjszakai világító látványelemek volt). Most vagy az van, hogy már túlságosan ismerem a fesztivált, vagy egyszerűen hiányoznak ezek gegek, amiket eltévedve az éjszakában felfedezhettünk. Jó, van kivilágított és növénnyel beültetett zongora, és ha tényleg olyanok ülnek le mellé, akik tudnak zongorázni, akkor lehet néhány szép élményünk, de azért ez mégsem akkor wáó.

Embertömeg. A hivatalos tájékoztatás szerint csütörtökön 46 ezer ember volt a fesztiválon, míg szerdán 33 ezer ember látogatott ki. fotó: EC/Bereczky Sándor
A messzi távolban a zenekar tagjai...
Az idei fesztivál egyik látványossága a tó fölé vetített "északi fény". fotó: EC/ Adi Bulboaca
Az idei egyik nagy újdonság, hogy lehet látogatni a kastély bástyaszobáját, ami eddig zárva volt a fesztiválozók előtt.
Ez persze rögtön megihletett mindenkit egy fotóra, így az egyik kötelező helyszín is lett idén.
Előtte még van lehetőség megnézni néhány fényinstallációt. A képen a New Media Castle Children of the Light alkotásának egy részlete a csodálóival.
Egy interaktív fényfestés. Ez is a New Media Castle része a kastély első emeletén, amit először nyitottak meg a fesztiválozók előtt. Összesen 8 installáció van, az istállóban és a kápolnában is ilyeneket állítottak ki.
Így még soha nem fotózhattuk a kastélyt.
Az emlegetett zongora a kastély kávézójának a háta mögött. Na, most már ez sem titok.
Idei újdonság a nyári korcsolyapálya, amit a korábbi évek strandröplabda helyszínén állítottak fel. A korcsolya végül is tömegesebb sport, többen tudnak részt venni benne.
A kastély fényligete előtti helyszínnek a korábbi években nem igazán találtak jó funkciót, most az Orange jóvoltából mozi működik itt. Mondjuk azt nem tudjuk, hányan néznek filmet, és hányan ejtőznek a felfújható párnákon. fotó: EC/Alex Valad
Idén már rózsakoronákat is lehet készíteni, mint minden másik nagy fesztiválon.
Az Electricen úgy néz ki, hogy egyéb csodák is vannak. Kibékült a Tiltott Csíki Sör, a Ciuc és a Heineken. Legalábbis jól megférnek egymás mellett, ugyanis ez a fesztiválon kapható három leggyakoribb sör borsos 12-13 lejes áron.
Van viszont, ami nem változott. Például a látogatókat üdvözlő felirat.
Tavaly is volt már ilyen neonos karfestés, de az idei fesztiválszínekhez sokkal jobban talál.
Norbert kollégánk is megmártózott a "habokban".
Idén mintha kevesebb lenne a fényjáték, persze attól még bőven van látnivaló.
Neonlabirintusban.
A királyi óriáskerék nagy attrakciója volt az előző éveknek, meg is tartották.
Azt mondja, nem válaszol!
Persze az Electric sem jelent egyértelműen kreativitást. Ennél ostobább játékot keveset láttunk a fesztiválon.
A Nivea karaoke kabinjára legalább azt mondhatjuk, hogy jópofa. Érdekes, hogy néhány évvel ezelőtt még uralták a terepet a különböző fotós helyek, idén már alig találni ilyet, pedig itt mindenki arra termett, hogy fotózzák.
Egy strandon lazulós fotóval zárunk, ez most ennyi volt.