2022. január 18. keddPiroska
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ide kerül a szemetünk: hulladékszafari Háromszéken

utolsó frissítés: 11:28 GMT +2, 2019. július 22.

A lécfalvi hulladéklerakóban és Románia leghatékonyabb válogatóállomásán jártunk.


A közigazgatásilag Nagyborosnyóhoz tartozó, sepsiszéki Lécfalva a 21. században azzal került fel a híres romániai települések térképére, hogy itt épült meg és működik 2017 óta az egyik olyan romániai ökologikus hulladéklerakó a nagyon kevés közül, amely - legalábbis a működtetők szerint - tényleg a nagykönyvben előírt feltételeket betartva funkcionál.

Van itt minden, ami csak kell: válogatóállomás, komposztáló, és még a csurgalékvizet is megtisztítják. A létesítménybe rendszeresen, akár hetente szerveznek tanulmányutakat elsősorban diákoknak. A sajtónak szóló körbevezetésen kalauzaink Ambrus József, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Fejlesztési Társulás vezetője, Pásztai Zoltán, a hulladéktárolót működtető Eco Bihor igazgatója és munkatársaik voltak.

A víztisztító-állomás megléte egyébként az egyik legfontosabb különbség, ami egy EU-konform hulladéklerakót megkülönböztet egy nem EU-konformtól. A régi szeméttelepeinken, amelyeket sorra be kellett zárni az elmúlt években, nem volt ilyesmi: a keletkezett csurgalékvíz a talajvízbe vagy esetenként felszíni vizekbe szivárgott/folyt.

Maga a hulladéklerakó egyelőre az első cellát jelenti, ami egy három hektáros területen fekszik. Itt buldózerek egyengetik a vegyes háztartási szemetet, amiből havonta több ezer tonnát ürítenek le (a megye két legnagyobb városából, Sepsiszentgyörgyről és Kézdivásárhelyről 1234, illetve 413 tonna került júniusban a lerakóba - lásd előző cikkünk a témában). Úgy kalkulálak a tervezésekor, hogy 8 évre fogja tudni ellátni Kovászna megyét - azaz nyolc évig a megye teljes területéről ide lehet hordani a megtermelt hulladékot. Ám ahogyan a dolgok állnak, ennél akár jóval több évig lehet használni a cellát, hiszen közben beindult a szelektív gyűjtés és a biohulladék komposztálása. Az illetékesek szerint ha jól csináljuk, a lécfalvi hulladéklerakó cellái (összesen 3 cellának van hely) akár 40 évig tudják majd fogadni a szemetet. 2018-ban összesen 39 ezer tonna háztartási szemetet termelt Kovászna megye - azelőtti években ez a mennyiség 50 ezer volt, szóval valóban számottevő a csökkenés. De még korántsem elég.

Van még amit tenni szelektív hulladékgyűjtés terén, hiába, hogy Kovászna megye a maga mintegy 20%-ával az első az országban. Idén el kellene érni a 42%-ot, jövőben pedig az 50%-ot, azaz az összes megtermelt hulladéknak csak a fele szabadna a lerakóba kerüljön, a többit újra kellene hasznosítani. Ezek romániai targetek. Ha Kovászna megyének irtózatosan nehéz lesz feltornásznia magát a 20%-ról a 42%-ra, majd az 50%-ra - márpedig nehéz lesz -, akkor mi lesz azokban a megyékben, ahol még mindig csak 1-2%-on állnak? Tízpontos kérdés, amire senki nem tudja a választ. Ami biztos, hogy a célok teljesítésének elmaradását mindannyian a zsebünkön is fogjuk érezni. Nőni fog a lerakóba kerülő hulladék tonnájára fizetendő illeték, így emelkedni fognak a szemétdíjak is.

Mit tudunk tenni, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a lerakóba? Válogassuk külön tudatosabban és lelkiismeretesebben a hulladékot, illetve amennyire lehet, termeljünk minél kevesebb szemetet. Törvény szerint mindenki köteles Romániában szelektíven gyűjteni - hívják fel a figyelmet a Kovászna megyei illetékesek. Az udvarseprés eredményének vagy az ételmaradéknak nem lenne amit keresnie a vegyes háztartási szemétben: ha a szolgáltató lehetőséget ad a biohulladék különgyűjtésére, akkor a krumplihéjat, kávézaccot, lenyírt füvet stb. tegyük az arra biztosított kukába. Ha falun élünk, komposztáljunk. Ha a háztartási szemétnek való kukánk nem telik meg egyik kiürítési időponttól a másikig, ne tegyünk a tetejére még gyorsan egy lapát avart, azzal a felkiáltással, hogy na akkor már használjuk ki teljesen a szolgáltatást, amelyért fizettünk - kérik.

A szelektív gyűjtésnél jó lenne figyelni néhány alapelvre, kezdve attól, hogy a PET-palackokat tartalmuktól kiürítve kellene eldobni. A tejtermékes csomagolásokból jelenleg sok kerül a lerakóba a vegyes szeméttel, pedig újrahasznosítható: csak picit ki kellene öblíteni, és mehetne a szelektívbe az is. Máskülönben a szelektívbe tett, de szennyezett hulladék, amely nem újrahasznosítható, úgynevezett "energetikai hasznosításra" kerül, azaz az ország valamelyik cementgyárában végzi, ahol elégetik. (Megjegyzésemre, miszerint ez azért nagy mértékben légszennyező művelet, azt a választ kaptam, hogy most már olyan profi berendezésekkel szűrik a kibocsátást, hogy szén-dioxidon és vízen kívül semmi nem kerül az égetés után a környezetbe.) Amúgy a Lécfalvára vitt, szelektíven gyűjtött hulladék kb. 30%-a nem újrahasznosítható; a cél az lenne, hogy 75% újrahasznosítható legyen, mert a különbözetre plusz díjat kell fizetni.

Kép és szöveg: Bakk-Dávid Tímea

A szafari elején mindannyian kapunk kölcsön egy-egy láthatósági mellényt, amelyet Kínában állítottak elő újrahasznosított nejlonzacskókból. Ambrus József elmondja, olyan városi legendákat akarnak megcáfolni, mint amilyen például az a tévhit, hogy a polgár hiába gyűjt külön, "minden egy helyre megy" - nos, saját szemeinkkel láttuk, hogy nem így van.
Ha egy hulladékgazdálkodással foglalkozó cég irodája előtt is legalább ötféle kuka van, az valószínűleg azt jelenti, nem bort isznak és vizet prédikálnak, hanem maguk is komolyan veszik a szelektív gyűjtést.
Még egy plusz pont a bringával munkába járó alkalmazottakért :). Amúgy a képen a háttérben annak a mintegy 750 tonnányi műanyag fóliának (zacskónak) egy része látható, az UV-sugárzástól valamennyire védve, amelyet a kínai stop miatt nem tudtak még értékesíteni, és csak gyűl és gyűl. Remélik, előbb-utóbb lesz olyan újrahasznosító a térségben, ahol értékesíteni lehet.
Pásztai Zoltán hangsúlyozza, a hulladék mennyiségének csökkentése a legfontosabb, vissza kell térni olyan régi szokásokhoz, mint a saját textilszatyor használata vásárláskor, vagy a visszaváltható üveges ásványvíz választása a PET-palackossal szemben - ő maga is ezt teszi.
Amúgy 2020-2025 között Romániában is várhatóan fokozatosan újra általánossá válik a visszaválthatóság, a gyártókat kötelezni fogják, hogy visszaváltható csomagolásban forgalmazzák termékeiket.
Az 1-es cella
A válogatóállomáson szemléltető jelleggel mind a 18 fajta hulladéktípusból előkészítettek számunkra egy-egy bálával (vagy többel), hogy lássuk, hogyan zajlik a folyamat.
Azt is megtudtuk, hogy 5-10 éven belül várhatóan csak 5-6 félére fog csökkenni a műanyagtípusok száma, pont azért, mert az újrahasznosíthatóság szempontja válik elsődlegessé.
Tetrapak
Spray-es dobozok
Alumínium
Üveg és fém
Az úgynevezett fólia (azaz a közönséges nejlonzacskók) megtisztítva, különválogatva, összebálázva.
Zöldségesládák, joghurtosdobozok különválogatva
Átlátszó, kék és zöld PET-palackok különválogatva
Barna PET-palackok, különböző típusú műanyag csomagolások különválogatva
Ez a maradék, ami energetikai hasznosításra kerül
Odabent zajlik a szelektíven összegyűjtött hulladék kiválogatása. Mint arról beszámoltunk, a megye legtöbb háztartásában, a magánházakban a szelektív hulladékot egybegyűjtik, tehát nincs 2-3-4 féle zsákjuk a különböző típusú szelektív hulladéknak, csak egy. Ez működik is, az üveggel azonban gond van. A Tega által a szelektív hulladék gyűjtésére a lakosságnak kiosztott zsákokba bekerülve az üveghulladék sajnos legtöbbször már a szállításkor eltörik, és a válogató alkalmazottak testi épségét veszélyezteti. Ráadásul már nem is lesz hasznosítható, törmelékként végzi a válogatóban. Ez az egyik terület, amin javítani kell - hívta fel a figyelmet Pásztai.
Ezekbe a rekeszekbe esnek föntről a kézi válogatással kiválogatott, különböző típusú hulladékok. Ez a technológia - a kézi válogatásé - elavult, mondja Ambrus József. Tervben van egy mechanikus válogatósor beszerzése, csak még azt kell kisakkozni, milyen fajta felelne meg leginkább a lécfalvi létesítményben, hogy hatékony is, és kifizetődő is legyen a megvásárlása.
Értékesítésre váró, kiválogatott, nagyobb darab műanyag hulladék összebálázva
Papír minden mennyiségben
Érdekesség, hogy az internetes vásárlások elterjedésével mintegy 10%-ot nőtt globálisan a csomagolóanyag-túlhasználat, egyre jellemzőbb az overpacking (túlcsomagolás).
A komposztálóhoz érkezünk. A biohulladéknak az a része, ami temetőkből, parkokból, közterületekről érkezik, esetenként erősen szennyezett, de az Eco Bihor egy saját, kikísérletezett eljárással kitisztítja, és 99,9%-os tisztaságú humuszt állít elő belőle.
Ha egy Kovászna megyei háztartásban biohulladékot gyűjtünk külön, figyeljünk arra, hogy zacskó vagy más műanyag ne kerüljön a kukába, mert ha nem távolítják el manuálisan, megőrlődik a hulladékkal együtt.
Ilyen volt...
És ez lett belőle. A humuszt virágföldnek árulják, akár a helyszínen is meg lehet vásárolni
Utolsó látnivaló a víztisztító állomás
Ez a csurgalékmedence. Úgy van kialakítva, hogy innen (sem) kerülhet szennyeződés a lécfalvi lerakót körülvevő kinti környezetbe
Bemehetünk a víztisztító szinte teljesen automatizált, vegyi tisztítást végző kis épületébe is. Kicsit olyan, mint valami űrhajó vagy tengeralattjáró egy sci-fiből. Még "parancsnoki hídja" is van, vagyis egy rácsos palló, amin épp végig lehet menni. De egyértelműen nem arra találták ki, hogy féltucat ember egyszerre benn tartózkodjon
Mivel veszélyes anyagokkal teli a hely, megkérnek, ne érjünk semmihez.
A csurgalékvíz soklépcsős szűrésen megy keresztül. Homokrétegen és különböző membránokon pumpálják át, sokféle eljárással tisztítják, a végeredmény pedig egy technikailag tiszta víz, amit helyben használnak el, pl. a teherautók gumiabroncsának tisztítására. A salakanyag, ami ezeken a berendezéseken keresztüli szűrés után visszamarad, a szigetelt tárolóba kerül, és elföldelik, tehát nem fog érintkezni a talajvízzel
Mondom, tisztára űrhajó. A teljes szűrőberendezés 4-5 évente csereérett, és több tízezer euróba kerül.
És így néz ki kívülről.
Mielőtt távoztunk volna, épp egy biohulladékkal megrakott teherkocsi érkezett.
A létesítménybe csak annak a négy hulladékgazdálkodási vállalatnak az autóit fogadják, amelyek lefödik Kovászna megyét. A két legnagyobb cég a Tega és a Gosp-Com.