2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Könnyed és szolid: műhelymunkán próbáltuk ki a krétafestéket

utolsó frissítés: 12:57 GMT +2, 2019. július 15.

Kipróbáltuk a bútorfestéket, amelyet állítólag a legamatőrebb barkácsok is profi szinten kezelhetnek.


Július 10-én két kétórás workshopot szerveztek a kolozsvári Blue Brush Studio Jókai utcai székhelyén, ahol a világhírű Annie Sloan által megálmodott krétafestéket próbálhatták ki a bútorfestés kedvelői.

Annie Sloan több mint 25 éve fejlesztette ki a Chalk Paint™ termékcsaládot, mert az akkori piacon nem talált számára megfelelő díszítő festéket. A sajátos színcsalád javarészt pasztelles, enyhébb, de keverésében izgalmas és összetett, visszafogottsága ellenére is karakán benyomást kelt. A krétafesték könnyen használható, így hobbibarkácsolók és hivatásos tervezők, festők számára is alkalmas. A gyorsan száradó festék bútorviasszal fixálható, igencsak felhasználóbarát, azaz számtalan felületen alkalmazható, kevés előkészületet igényel: nem feltétlenül szükséges a bútorok csiszolása, alapozása.

A szerda délutáni műhelymunkán kis fatáblákon próbáltuk ki a festék kezelhetőségét.

Fotók: Papp Szentannai Balázs
Szöveg: Kovács Bea

Az udvaron sorakozó festékek és fatáblácskák: a műhely alatt többször is eleredt az eső, így ki-be járkáltunk az épp száradó falapokkal. A krétafesték ugyanis vízben oldódik, az uniformizált hatás érdekében fontos, hogy viaszolás előtt ne érje víz a már lefestett felületet.
Szentannai Enikő és Baxter-Dáné Gabriella, a Blue Brush Studio két alapítója (David Baxterrel közösen) nyitották meg a műhelymunkát, és arról beszéltek, hogy milyen felfrissítő érzés volt megismerkedni az Annie Sloan-termékekkel. Stúdiójukban a festékek, ecsetek, stencilek és egyéb kiegészítők megvásárolhatók, igen széles színkínálatból válogathat az, aki rafináltabb, minőségi hatást keltő stílusra vágyik.
Gabriella megmutatja az Iron Orchid Design - IOD transzferfólia technikát. A dekoratív formák és lenyomatok ugyancsak több felületen megragadnak, és a könnyed vizuális hatást, otthonosságérzést keltenek. A stencilek, akárcsak a festék, kreatív módon használandók, az Annie Sloan-filozófiában nincsenek szabályok, fő cél az alkotás örömének megélése.
A felvezető után az stúdió udvarára kivonulva ismerkedni kezdünk a színekkel. A workshopon javarészt nők vannak, de ez valamilyen szinten érthető is. Gabriella az ecsetek fogását magyarázza: azt javasolja, hogy fogunk erősen az eszközt, mert a festék puhaságának ellenére mégiscsak egyenletes módon kell felvinni a fatáblákra a választott alapszínt.
A fatáblákra szőrecsetekkel és lapos ecsetekkel visszük fel a megkavart festéket. Első körben az alapszín kiválasztása a feladat.
A kívánt hatás függvényében egyenletes, sima felületet is festhetünk, vagy texturáltat, a lényeg az, hogy ne finomkodjunk túl sokat az ecsettel. A színek természetes miatt amúgy sem lesz rikító, neonos, vad hatás.
Szeretnék írni a színekről, de sajnos színtévesztő vagyok, ezért meghagyom az olvasónak, hogy megfogalmazza önmaga számára, mit is lát.
Így néz ki egy nem texturált alaplap. Mivel dekoratív céllal készülő táblácskákat festünk, a lapok szélét is befedjük. A következő lépésig, a stencilek alkalmazásáig a száradásra fókuszálunk. Ebben a stúdióban lévő hajszárítók is besegítenek.
A krétafesték elég kellemes vibe-okat áraszt, de azt hiszem, nagyon személyes döntés, hogy lakásában ki mit preferál. Az Annie Sloan-féle festékcsaládra jellemző egyfajta felnőttesség: úgy képzelem, hogy aki ezt a festéket használja bútorai felújításához, szereti a harmonikus terek, a kiegyensúlyozott, letisztult dizájnt, az egyszerűséget és a szelídséget. A színekben van egyfajta légiesség, ami a jóleső béke érzetét árasztja.
A megszáradt táblákra most stencileket használva visszük fel a tulajdonképpeni dekoratív elemeket. A műanyagból kivágott formákat egy kisebb körecsettel festjük be, inkább potyolásra, mintsem mázolásra emlékeztető, rövid, fel-alá mozdulatokkal. Ezen a ponton fontos figyelni az ecsettel felvett festék mennyiségére, a műanyagstencilek alá ugyanis befolyhat a fölösleges anyag. Ha megfelelő mennyiségű festék van az ecseten, a manőver után a műanyagstencilt gyorsan eltávolítjuk, anélkül, hogy elkenődne a minta. Figyelemjáték.
Volt, aki kipróbálta a szivancshengert, de ehhez a módszerhez már kettőnél több kéz kell.
A kísérletező kedvű résztvevők ecsettel is pingálhattak, olyan részleteket festve, amelyek a stencilek világán is túl mutattak. A kétórás workshop gyorsan eltelik. A kész táblákat bútorviasszal vonjuk be, madzagot kötünk rájuk, és saját szerzeményként hazavisszük őket. A délután végére egy könnyen kezelhető krétafestékkel barátkozunk meg. A festékeket azoknak ajánljuk, akik előzetes szaktudás nélkül, de saját kreatív munkával szeretnének egy csepp kifinomultságot vinni otthonunkba.