2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A 2019-es Székely Vágta képekben

utolsó frissítés: 17:08 GMT +2, 2019. július 1.

Nagyjából az első körben eldőlt a győztes kiléte, Pillangó ugyanis szárnyalt a cél felé: Kovászna lovasa, Fazakas János Alpár nyerte a 9. Székely Vágtát.


Több ezer ember előtt zajlott a 9. Székely Vágta döntője, amelyen a tét – a pénznyeremények mellett – ezúttal is Székelyföld képviselete volt a budapesti Nemzeti Vágtán. Négy ló és lovas ereje feszült egymásnak, akik mind nyerni akartak. A start Kovászna lovasának, Fazakas János Alpárnak indult a legjobban, lendületét pedig sikerült egészen a célig megőríznie, így szerezve meg a bajnoki címet települése számára.

Szinte tapintható volt a feszültség az Óriáspince-tetőn kevéssel hat óra előtt, a 9. Székely Vágta döntőjén. A tíz méteres startzónához igencsak idegesen közelítettek a lovak, ekkor már a közönség is közelebb húzódott, hogy egyetlen pillanatáról sem maradjon le a Székely Vágta döntőjének. A lovak olyannyira felfokozott állapotban voltak, hogy Pillangó a start előtt dobta le lovasát hátáról, ezzel húzva még kicsit az időt. Fazakas János Alpár gyorsan felpattant lovára, csitítani azonban nem tudta, és ahogy Bendes Csaba elővágta-igazgató megadta a jelszót, Pillangó már az élre is tört. Szorosan mellette volt az előpataki Bartha Ferenc Pasadenaval, és jött Tamás Csaba is Fiberrel, akik eltökélten készültek a címvédésre. Antal Csaba és Shaba (Csíkdelne) újakként kóstolgatták a Székely Vágta döntőjét, ez érezhető is volt, mert elég hamar lemaradtak három társuk előtt.

Nagyjából az első körben eldőlt a győztes kiléte, Pillangó ugyanis szárnyalt a cél felé, lovasa hátra-hátra pillantott, de magabiztosan tartotta első helyét. A második helyért már kiélezettebb harc folyt, Fiber többször próbált előzni, az utolsó félkörig sikertelenül. Nem is csoda, hiszen Pasadena sem ma kezdte a versenyzést, rutinosan vette a kanyarokat és nem hagyta, hogy lehagyják. Az utolsó pár méteren mégis visszavett erejéből, ekkor kapott az alkalmon Tamás Csaba és Fiber, így a megszerezték a második helyet.

A versenybírók igazolása után a 25 éves Fazakas János Alpár 10 éves Pillangó nevű versenylován megnyerte Kovászna számára a kilencedik Székely Vágtát, a második helyre a tavalyi győztesek, Tamás Csaba és Fiber (Farkaslaka) kerültek. A harmadik Bartha Ferenc (Előpatak), a negyedik Antal Csaba (Csíkdelne) lett.

A díjátadó ünnepségen pénznyereményekkel és különdíjakkal tértek haza a lovasok, amelyeket Sztakics Éva Judit, a Székely Vágta ügyvezető igazgatója, Grüman Róbert és Demeter János, a Székely Vágta társelnökei, Dr. Sándor László Tibor, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének mezőgazdasági szakdiplomatája, valamint Deszke János, Maksa község polgármestere adtak át. A különdíjak: az Incitato lovastábor egy 2017-es munkája, egy nyereg az Equimundo lovasbolt felajánlásából, valamint egy 19o4-es mintájú lovastiszti kard másolata.

A Székely Vágtán hat ló, Kalato (Csíkszépvíz), Shaba (Csíkdelne), Csillag (Erdőszentgyörgy), Bátor (Barátos), Iván (Maksa) és Sötétség (Kilyén) aranyparipa-díjat kapott az Equitana lovasbolt felajánlásából.

A Nemzeti Vágtát 2019. október 19–20. között tartják Budapesten, a Hősök terén, amelyen a Székely Vágta első három helyezettje, valamint a szervező település lovasa vehetnek részt.

Kászonaltíz nyerte a Góbé futamot

Miután lova sérülése miatt Csíkszentkirály lovasának vissza kellett lépnie, csak két lovas állt rajthoz a Góbé futam döntőjében. A berecki Mojzi Árpád Amira nyergében és a kászonaltízi Ferencz Árpád Tajga hátán méretkezett meg. Sokáig küzdöttek az első helyért, látszólag egyik lovas sem akarta elveszíteni a karnyújtásnyira lévő győzelmet. Még másfél kör volt hátra, amikor úgy nézett ki, hogy Mojzi Árpád a jobb, ekkor viszont erőre kapott Tajga, és lehagyta versenytársát. Amira sem tétlenkedett, utána eredt, azonban fogyott ereje, így már nem volt elég ahhoz, hogy visszavegye a vezetést. Az utolsó félkörben magabiztos előnyt szerzett Ferencz Árpád, és egészen a célig menetelt, megnyerve a 2019-es Góbé futamot.

A legjobb díjugratók

A Vadon Egyesület ismét megszervezte a Díjugrató Régió Kupát, amely sorban a negyedik, a negyedik kiadás második fordulóját láthattuk a 9. Székely Vágtán. Hat kategóriában lehetett bizonyítani: 10 év alattiak, 10 év felettiek ügyességi versenye (50–60 cm-es akadályokkal), aztán a 70–80 cm-es, 90–100 cm-es és 110–115 cm-es akadályok kategóriájában. A lovas mindig a kisebb akadállyal indult, ha azt sikerül hibátlanul teljesítenie, akkor próbálkozhatott a magasabb akadállyal. Mindenhol a legjobb időt teljesítő lovas nyert. A hatodik kategória a magasugrás volt.

A díjazottak:
- 10 év alattiak: I. Sós Noémi Rózsa, II. Kardos Bors Anna, III. Toró Zenkő Anna
- 10 év felettiek: I. Bicsok Anett, II. Bicsok Anett, III. Szász Adrien
- 70–80 cm: I. Péter Kinga, II. Sánta Dénes, III. Szép Csenge
- 90–100 cm: I. Bangyán Benjámin, II. Bajkó Kriszta, III. Bajcsi Anna
- 110–115 cm: I. André Ábel, II. Balázs Aliz, III. Balázs Sándor
- magasugrás: Balázs Sándor

(közlemény)

A Székely Vágta idén is ideális családi kiránduláshelyszín volt. Fotók: Tompa Réka
Fotó: B.D.T.
Hatalmas kínálat volt kézműves termékekből. Fotó: Tompa Réka
Fotó: Inizza
Fotók: Tompa Réka
A Háromszéki Magyarok Emlékparkja idén is kedvenc üldögélő-nézelődő helyszíne volt a látogatóknak
És ahogy 2013 óta eddig minden évben, idén sem lehet úgy tenni, mintha nem foglalná el a panoráma nagy részét a rétyi Schweighoffer fafeldolgozó üzem. Fotók: B.D.T.
Az emlékparkban elhelyezett köveken háromszéki települések neve és alapításuk éve olvasható
De inkább térjünk vissza a lovakhoz: lehetett nézni, simogatni, sőt lovagolni rajtuk. Fotó: Codra Botond
A kézdialmási Táltos Paripa Lovarda jól gondozott lovai a három nap alatt kisgyerekek százait vitték a hátukon egy-egy kör erejéig. Fotó: Tompa Réka
Fotó: B.D.T.
Fotó: Tompa Réka
Az Erdélyi Baranta Szövetség bemutatója. Fotó: Sánta István
A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója. Fotó: Codra Botond
A Sasíjász Hagyományőrző Egyesület lovasíjász-bemutatója. Fotó: Sánta István
Az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület produkciója. Fotó: Tompa Réka
Szombat este a Kincsem, a legyőzhetetlen csodakanca epikus történetét láthatták a nézők a Nemzeti Lovas Színház előadásában. Fotó: Sánta István
A Díjugrató Régió Kupa versenyzői. Fotók: Tompa Réka
A Góbé futam döntője. Fotó: Tompa Réka
A Székely Vágta döntője. Fotó: Sánta István
Fotó: Tompa Réka
A boldog győztes: Fazakas János Alpár. Fotó: Sánta István
Fotó: Tompa Réka