2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyudvarhelyen nagyon kitettek magukért március 15-én

utolsó frissítés: 22:50 GMT +2, 2019. március 15.


Huszártoborzóval, Keresztes Ildikó-koncerttel, nappali tűzijátékkal és természetesen sok-sok politikusi felszólalással is készültek Székelyudvarhelyen az ünnepre.

Az MTI tudósítása szerint a városban ünneplő Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint a brüsszeli birodalmi törekvések ma ismét szabadságharcra kényszerítik a magyarokat, az idei "tavaszi hadjárat legfontosabb ütközete" az európai parlamenti választás lesz.

"Ma újabb birodalom terjeszkedik, és nyilvánosan is vállalt célja, hogy eltörölje a szabad nemzetek Európáját, és létrehozza az Európai Egyesült Államokat, ahol az európai nemzetek ismét egy birodalmi központ hatalmi és pénzügyi érdekei alá lennének rendelve" - mondta a politikus.

"Ma a Brüsszelben szőtt bevándorláspárti birodalmi törekvéseknek mondunk nemet. Jogainkhoz, szabadságunkhoz, édes anyanyelvünkhöz, kivívott értékeinkhez, nemzeti jelképeinkhez a történelmi zászlóinkhoz, keresztény hitünkhöz és kultúránkhoz ma is ragaszkodnunk kell" - hangoztatta a fideszes politikus. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezésére kitérve, amely azt kéri az EU-tól, kezelje kiemelt figyelemmel az őshonos európai kisebbségi régiókat, fontos győzelemként értékelte, hogy az Európai Unió bírósága arra kötelezte az Európai Bizottságot hogy foglalkozzon az SZNT által kidolgozott kezdeményezéssel.

Németh szerint Magyarország teljes erejével támogatja a kárpát-medencei magyarság érdekérvényesítési törekvéseit, így a Székelyföldnek a területi autonómiáért és kisebbségi jogaiért folytatott küzdelmét is.

Szintén Udvarhelyen ünnepelt Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, aki a nemzeti jelképek melletti kiállásra és az 1918-as, Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett román autonómiaígéret számon kérésére buzdította hallgatóságát. Szilágyi Zsolt pedig arról beszélt, a román hatalom nem tekinthet el attól, hogy Székelyföldön az autonómiaigény népakarat. Kijelentette: a magyarság nem nemzetbiztonsági kockázat Romániában, és ha a románoknak jár az önrendelkezés, akkor ezt a jogot a magyaroktól sem tagadhatják meg.

De jöjjenek inkább a képek, amelyet Székelyudvarhely Önkormányzata bocsátott a rendelkezésünkre, és amelyeket Lőrincz Csaba készített.

A Vasszékely megkoszorúzásával kezdődött a központi ünnepség, Németh Szilárd is elhelyezte koszorúját.
És az EMNP vezérkara is
De a huszárok látványosabbak, ezért inkább őket mutatjuk, a politikusokra még ráérünk visszatérni.
21. századi "huszár"
Mezei János is beszélt
Keresztes Ildikó mindent beleadott
A legnagyobb udvarhelyi attrakció idén a nappali "tűzijáték" volt, ami tulajdonképpen színes por.
Közelebbről.