2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még pompásabb Székelyföld, mint általában. Mutatjuk, miért!

utolsó frissítés: 17:20 GMT +2, 2018. december 27.


Erdély nagyvárosainak ünnepi díszkivilágítását már bemutattuk, ahol az erőforrásokat nem kímélve próbáltak igazán kitenni magukért így a centenárium évében. Abból az összeállításból kimaradtak viszont a szerényebb költségvetésből gazdálkodó, a centenárium megünnepléséért kevésbé lelkesedő székelyföldi városok. Most ezt próbáljuk meg pótolni, de nekünk is vannak korlátaink, így nyilván nem lesz teljes a körkép.

Fájón fognak hiányozni Marosvásárhely túláradó fényei, Kézdivásárhely visszafogottsága vagy Gyergyószentmiklós egyszerűsége, de akár azt is el tudjuk képzelni, hogy Barót, Kovászna vagy Székelykeresztúr ünnepi fényeit is bemutassuk. Ha bármelyikről vannak képeid, szívesen vesszük, mert nekünk nincsenek.

Szöveg: Gál László

UPDATE: Közben érkeztek képek Nyárádszeredából is.
A kisváros ünnepi kivilágításáról a Nyárádszereda Önkormányzata Facebook oldalról vannak a képek. Van/volt egy nagyon cuki adventi koszorújuk is, de arról sajnos nem kaptunk képeket.
A csíkszeredai képeket elnézve rá kell jönnünk, hogy talán nem is a fények a város legszebb ékei, hanem a hó, ami azért ilyenkor, karácsony táján szükséges a hangulathoz. (A remek fotókat Pásztohy László készítette, aki szívesen követné a munkáit, az itt teheti meg a Facebookon és itt az Instagramon.)
A Szabadság téren kezdjük a csíkszeredai ünnepi fényeket bemutató túrát. A város vezetése évek óta nagyjából ugyanazt a dekorációt használja, ami nem baj, hanem tény.
Az ünnepi karácsonyfa és adventi koszorú páros is klasszikus, de minek is változtatnának, ha valami ennyire működik.
A park fényei szép összhangban vannak a lehajló ágakkal, ki van ez találva.
A városháza is kapott egy minimális díszítést, és ennyi pont elég is volt neki.
A Kossuth utca fényeinek bemutatása után pedig továbbszáguldhatunk Székelyudvarhelyre.
Először felülről nézzük meg a város karácsonyi vásárának fő helyszínét, a Polgármesteri Hivatal épülete előtti teret, illetve a Patkót, hivatalos nevén a Márton Áron teret. (A fotókat Székelyudvarhely Önkormányzata biztosította, a légieket Dávid Botond készítette, míg a vásári és utcai képeket Lőrincz Csaba)
Bár van karácsonyfája is a városnak, inkább most az adventi koszorú köré szervezett fényeket és vásárt nézzük meg.
Egy pillantásnyi kitérés a frissen felújított református kollégium épületére és a fényfüzérbe öltöztetett fára.
Ilyen szép az adventi koszorújuk.
Itt is van kötelező szelfipont, a tér bejáratánál lévő fényalagút.
És már Sepsiszentgyörgyön is vagyunk. A város főterén több vagánysággal is készültek adventre, így elsősorban itt fogunk szétnézni. (A fotókat Sepsiszentgyörgy Városimázs Irodájától kaptuk, Vargyasi Levente készítette.)
A város minden kültéri dekorációja, installációja teljesen helyi termék a tervezéstől egészen kivitelezésig. Az idei újítások közül az első a Művész Mozi, illetve Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának ablak- és bejáratdekorációja. A rajzokat a Plugor Sándor Művészeti Líceum rajz szakos diákjai (VIII., IX., X. osztályosok) tervezték és csinálták meg.
A díszkivilágításban Szentgyörgy jelszava az elmúlt években már megszokott egyszerűség.
A város főterének idei fénypontja egy geodóm formájú installáció alatt elhelyezett hármas tandemkerékpár. Ha meghajtják a kerékpárt, akkor bekapcsolnak a fények az installáció elemeiben. A kerékpárt egyszerre maximum három ember használhatja, akik folyamatosan szinkronban kell legyenek a társaikkal, mert a pedálpárok egyszerre forognak.
A világító installációhoz hexagon ülőkék is tartoznak.
Új tetőborítást kapott a főtéri kőszínpad.
Az idei karácsonyi világítás egyik meglepetése az Erzsébet parkban található fényboltív, amelyet a tó feletti hídra rögzítettek.
Szentgyörgyön nem annyira a karácsonyfa-állítás, mint inkább az adventi koszorú készítése a szokásos. Idén már kilencedik éve szerveznek közös adventi gyertyagyújtásokat. Az adventi koszorút Bagoly Zsuzsa tervei alapján valósították meg. A koszorú koncepciójának lényege, hogy a várost jelképezi, ezért kerültek idén a koszorúra városfotókkal ellátott díszek.
A városi ünnepvárás másik fénypontja nem is annyira világító tárgy, de mindenképp említésre érdemes: a Betlehemes gyermekváros.
Az alkotás a Cimborák Bábszínház Az Ég ölelkezett ím akkor a földdel... című előadás díszletének kültéri adaptációja, amelyet Simó Enikő, helyi képzőművész tervezett, rajzolt és festett.