2023. június 6. keddNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Még pompásabb Erdély, mint általában. Mutatjuk, miért!

utolsó frissítés: 15:24 GMT +2, 2018. december 25.

Hét erdélyi, partiumi és bánsági város karácsonyi díszkivilágításából mutatunk részleteket.


Ahogyan az elmúlt években is megszokhattátok, minden karácsonykor megpróbáljuk bemutatni az erdélyi városok díszkivilágítását, több-kevesebb sikerrel. Az elmúlt évekkel ellentétben viszont nem szervezünk szavazást arról, hogy melyik a legszebb.

Ennek legfőbb oka, hogy egyszerűen nem tudunk azonos feltételeket biztosítani a fotókhoz, és határozott előnyben lesznek azok a képek, ahol egy kevés hó is megcsillan. Másrészt a fotók minősége sem feltétlen egyforma, harmadrészt pedig ez nem verseny, bár meggyőződésünk, hogy a centenárium évében minden önkormányzat (legalábbis, amelyeket most mutatunk be) megpróbált kitenni magáért, de valószínűleg ez Szatmárnémeti esetében kevésbé látványos, mint Kolozsváron, ahol idén rekordmennyiségű - 80 kilométer körüli számokról szóltak a hírek - fényfűzért/vezetéket használtak. Azért emeltem ki épp ezt a két várost, mert Szatmárnémetiben kezdjük és Kolozsváron zárjuk a bemutatást, közben pedig megpróbálunk minden nagyobb erdélyi (mínusz Székelyföld) városból legalább 1-2 képben beszámolni az ünnepi fényekről.

szöveg: Gál László

A szatmári bemutatón nem csak térben változtatunk helyet, hanem egy kicsit időben is. Előbb jöjjön a régi főtér és a környéke. (A szatmári fotók többségét Habarics Zsolt készítette, az ő fotóit többek között itt is követhetitek.)
A központi park, háttérben Szatmárnémeti talán legismertebb épületével, a gyönyörű szecessziós Pannónia szállóval.
A szatmári utcák sem maradtak fények nélkül, jobbra a római katolikus székesegyház
A Sugárúton hópehely és csengő világit
És itt a város karácsonyfája is két őzzel és egy rókával.
Itt vannak közelebbről is. Bár a formák évről évre változhatnak, de ezek a fénylő szobrok a szatmári (és nem csak szatmári) ünnepi világítás jellegzetes darabjai.
Az új központ felé vezető Coposu-sétányon sem hagyták csupaszon a fákat. A háttérben a polgármesteri hivatal összetéveszthetetlen épülete
Az új központba is jutott a fénylő állatokból
A fényalagút is bevett ünnepi dekoráció, más városokban is fogunk találkozni velük. (Fotó: Primăria Municipiului Satu Mare / Szatmárnémeti Facebook oldal)
Egy ilyen hamisítatlan szatmári fotófal zárjuk a város fényeinek a bemutatását. (Fotó: Primăria Municipiului Satu Mare / Szatmárnémeti Facebook oldal)
Nagybánya régi főterének kivilágítása madártávlatból is nagyon csillog. (A fotót Cătălin Cherecheș polgármester osztotta meg a Facebook-oldalán).
Egy kicsit közelebbről a város karácsonyfája, körülötte a korcsolyapályával, amint azt a korábbi években már megszokhattuk.
Nagyvárad esetében főleg a Szent László téren felállított karácsonyi vásárra koncentrálunk, ahol ez a fenyő a nagyváradi díszkivilágítások klasszikusa, évek óta e köré szervezik a vásárt.
Végül is egyetlen fát sem kellett kivágni érte.
Manapság már kellenek az ilyen szelfipontok egy városba, látunk még példát hasonlóra.
A fénysátor is ünnepi klasszikus, amit Nagyszebenben kezdtek el, de már szinte minden valamirevaló karácsonyi vásárban van ilyen. Láttuk hasonlót ugye már Szatmárnémetiben is, és még fogunk Temesváron, Szebenben és Kolozsváron is.
És ha már emlegettük, akkor jöhet a temesvári ünnepi vásár és a díszkivilágítása. (A temesvári képek a Targul de Craciun din Timisoara Facebook oldalról származnak.)
WOW!
Temesvár sokszor mutatja olyan város képét, mintha nem is Romániában lenne. Ezt a képet látva is azt érezzük.
A Győzelem téren vagyunk, pontosan a híres Halas szökőkút mellett, ahol az ünnepre a vizet fényes dekorációra cserélték, hogy csillogjon.
Az épületre történő világítás is egyre bevettebb, ennek is Nagyszeben volt az úttörője, ha jól emlékszünk, de manapság már sok esetben általános ünnepi hangulatfokozó.
Temesvárnak (is) csupa csillogás a fája.
Ez már a hamisítatlan brassói karácsonyi látkép, még a havazás előtt, de lesz majd utána is.
Egyet benézünk a híres Kapu utcába.
De jutott a megyei kormányhivatal épületére is fényből.
Talán Brassóban díszítik fel a legnagyobb lelkesedéssel fényfüzérekkel a középületeket a bemutatott városok között. Először a Polgármesteri Hivatal épületét mutatjuk, ami minden évben nagyon csillog.
Még egy utolsó - most már havas kép - a brassói Tanácstérről. Pompás.
Most már csak kevés van hátra, de a nagyszebeni fényekből mutatott ízelítő nélkül nem szabad egy ilyen összeállítást elkészíteni
Végül is csak itt van a romániaiak kedvenc karácsonyi vására, még akkor is, ha nem választják be Európa legjobbjai közé.
Vásári hangulat.
A nagyszebeni vásárból még a túláradó giccset is jobban fogadjuk, mint más városokból
Talán csak a karácsonyfát tolták túl egy kicsit idén, erre lehet nem lett volna épp szükség
Kolozsvár idén nagyon kitett magáért. A korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt az ünnepi fényekbe öltöztetett terek és utcák száma, pedig már eddig sem volt kevés, így ezeknek a bemutatására külön figyelmet fordítunk. Ez itt az Unió utca. (A fotókat Kolozsvár Önkormányzatának fotósai készítették.)
Ennek a hatalmas díszítési kedvnek az is a következménye, hogy egyszerűen képtelenség mindent megmutatni. Például a Mócok útján lendületesen folytatódik az előbb látott ünnepi kivilágítás, pedig a korábbi években ide már nem nagyon jutott fényfüzér és dísz.
A Kossuth Lajos utca is megkapta a maga kivilágítását.
Az idei karácsonyi díszkivilágítás egyértelműen legnagyobb kültéri attrakciója a Mátyás király utcát behálózó fénydíszítés, ez volt a kötelező szelfipont.
És megértjük, hogy mindenki meg akarta örökíteni itt magát, mert szinte nappali körülményeket teremtett az utcában a több száz égő.
A főteret idén is a nagy fénysátor uralta, ami akkor lett igazán mutatós, amikor leesett az első hó Kolozsváron. Ez a kép még december elsején, az ünnepi fények bekapcsolásakor készült, azért van a háttérben az a nagy piros-sárga-kék kivilágítás.
Így volt a legszebb Kolozsvár karácsonyfája.
Még egy nagyon látványos kép a havas Deák Ferenc utcából. Ezzel egyelőre búcsúzunk a díszkivilágításoktól, de hamarosan érkezik a folytatás is