2023. június 6. keddNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meg leszünk váltva (vagy nem): így szentelték fel a 110 millió euróba kerülő gigakatedrálist

utolsó frissítés: 16:24 GMT +2, 2018. december 3.

És vajon még hányszor fogják?


A hétvége nagy eseménye volt a 110 millió euróból készült Nemzet Megváltásának Katedrálisa felszentelése, amelyen nem vett részt sem Klaus Johannis államfő, sem Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke, de legalább tűzvédelmi engedély nélkül, félkészen szentelték fel mintegy 30 ezer hívő jelenlétében. Még dulakodás is kitört a mindenre elszánt hívek és a csendőrök között. Sőt egy kirúgott ortodox pap is felgyújtotta magát, bár szerencsére eloltották. Szóval november 25-én végre teljesült a román ortodox egyház évszázados óhaja. Ott voltunk mi is az eseményen, jó közel.

A képek nagyjából időrendben következnek. Az eseményen részt vett Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is. A fotón épp őt látjátok, amint megérkezik.
Görögországból magával hozta Bukarestbe a románság védőszentjeként tisztelt - az evangéliumot az apostolok szétválása után Kis-Ázsia és a Fekete-tenger térségében hirdető - Szent András ereklyéjét, illetve Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját.
Daniel pátriárkával, a Román Ortodox Egyház vezetőjével közösen elindulnak, hogy felszenteljék a katedrális oltárát és ikonosztázát.
Közben gyülekeznek a hívek is.
A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú és 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből egyelőre csak a katedrális készült el, az is csak 95 százalékban. És még azt is jótékony köd fedi el a képen.
Példás fegyelemmel vonulnak be a katedrálisba. Úgy néz ki, mintha még nem készült volna el a katedrális lépcsője sem, és hirtelen OSB lapokból improvizáltak volna egyet.
Egy jó nagyot. Előtérben az egyházi elöljárók autói.
Egy Merci, egy Audi, egy BMW és egy ©koda
Közben agheasmă (szentelt víz) osztás zajlott. Erről a rítusról magyarként valószínűleg elég keveset tudunk, pedig már 100 éve hivatalosan is együtt élünk.
Minden esetre nem tűnik túl higiénikusnak.
Daniel pátriárka elhajt a Mercijével, de mi még maradunk egy kicsit a helyszínen.
Gigi Becalival együtt, aki ha már ott volt, akkor a sajtónak is nyilatkozott egyet.
Azt az ikonosztázt szentelték most fel.
Nem kicsi, és még mindenhol ott vannak a veszélyre figyelmeztető piros-fehér szalagok.
A katedrális főbejáratának egyik kapuja, pontosan három van belőle.
Ezek után már csak az maradt hátra, hogy elhagyjuk a helyszínt. Ki lábon, ki hordágyon.