2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Homoród-menti népviselet-mustra: boldog és szép emberekkel találkoztunk

utolsó frissítés: 08:42 GMT +2, 2018. szeptember 25.

Idén a Kis-Homoród mentén fekvő Homoródalmáson került sor az V. Homoród-mente Népviseletben rendezvényre.


A rendezvény szombat reggel tíz órától vette kezdetét, regisztrációval, a Szabó Gyula Művelődési Ház kertjében, ahol a vendégeket és a két Homoród-mente településeiről, célirányos autóbuszokkal vagy személygépkocsival érkezett, népviseletbe öltözött csoportjait kaláccsal, pálinkával fogadták. Kénos, Gyepes, Homoródremete, Abásfalva, Homoródszentmárton, Homoródújfalu, Bágy, Homoródszentpéter, Homoródszentpál, Székelydálya, Petek, Városfalva, Jánosfalva, Daróc, Oklánd, Homoródkarácsonyfalva, Lövéte, Kápolnásfalu lakói öltöttek magukra népviseletet, és természetesen a házigazda Homoródalmás apraja-nagyja, nagy számmal. A regisztráció során érdeklődők kézhez kapták a negyedik alkalommal napvilágot látott Homoród-mente című alkalmi lapot, amelynek anyagát Mihály János történész, a rendezvény ötletgazdája gyűjtötte össze.

Ezt követően az összesereglett résztvevők, a helyi fúvószenekar kíséretében, amely a rendezvénynek egyik színfoltja volt, az unitárius templomba vonultak, ahol 11 órától ökumenikus istentiszteletre került sor, Csete Árpád helyi unitárius lelkész, Tódor Attila és Kincses Kálmán lelkészek közreműködésével. Az istentisztelet után a résztvevőkről közös kép készült a községháza előtt, majd az ünnepség a helyi Szabó Gyula Művelődési Házban folytatódott. Itt köszöntő beszédet mondott Szalkai Ibolya, a helyi művelődési ház igazgatója, Tikosi László polgármester, Percze László konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa képviseletében, és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke.

Ezután került sor a „Kárpát-medencei népviseletek” kiállítás megnyitására, amelyet a jászberényi Csángó Fesztivál Alapítvány és munkatársai, Papp Imre és Péterbencze Anikó jóvoltából tekinthetnek meg az érdeklődők. Az „Őseink viseletben” című fotókiállítás anyagát, amelyet Mihály János történész ismertetett, a homoródalmásiak gyűjtötték össze, ebből – Balázs Ödön székelyudvarhelyi fotográfus szakmai közreműködésével – 100 darab került kiállításra.

A megnyitó után kezdetét vette a rendezvény fő attrakciója, a népviselet-bemutató, amelyet Sorbán Enikő zenetanár, énekvezér konferált fel. A rendezvény, amelyen mintegy 150-en jelentek meg népviseletben, szinte még egy ugyanannyi civil érdeklődőt és számos fotóst vonzott. A helyiek által biztosított kulturális műsor közebéddel zárult. Az utóbbihoz az abásfalvi muzsikusok szolgáltatták a jó hangulatot. A rendezvényt jövőre is megrendezik. Petek, a Homoród-mente peremén fekvő kis falucska, lesz a következő helyszín.

Az esemény főszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, társszervezője a Homoródalmási Önkéntesek Egyesület, partnerek a Homoródalmási Unitárius Egyházközség valamint a helyi Önkormányzat volt.

Fotók: Gábos Albin