2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ilyen, amikor 1300 gyerek ropja a táncot népviseletben Csíkszeredában

utolsó frissítés: 12:14 GMT +2, 2018. május 22.

Az egész napos esemény csúcspontja a csíkszeredai Megyeháza előtti össztánc.


Néptáncos gyerekektől pezsdült fel csütörtök délelőttől közel estig Csíkszereda búcsúvárós hangulata, mintegy 1300 Hargita megyei táncos gyerek vett részt a 31. Csűrdöngölőn, amelynek csúcspontja a hagyományos össztánc volt a Megyeháza előtti Szabadság-téren.

Csűrdöngölő – Hargita megyei gyermek és ifjúsági néptánc találkozó egy 2001-től félévente, az András Alapítvány által szervezett esemény, a környéken tevékenykedő gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok számára. A rendezvény örökös házigazdája a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, főszervezője András Mihály. A találkozó ugyanakkor vállaltan egyfajta ismerkedési lehetőség is a megye fiataljainak, ahol lehetőséget nyílik a vetélkedésre, egymás táncainak megismerésére és a közös mulatságra. A szervezők a találkozókat kézműves foglalkozásokkal, tanulmányi versenyekkel, táncházakkal, népművészeti kiállításokkal, népszokások megelevenítésével, népi játékokkal színesítik.

Az idei eseményen 44 gyermek és ifjúsági néptánccsoport mutatkozott be, 4-5 perces programokkal. Csíkszék mellett Gyergyóból és a Kászonokból is érkeztek csoportok. Olyan tánccsoportok is akadtak, ahonnan 70-80 gyerekkel érkeztek Csűrdöngölőre.

Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester szerint fontos, hogy az eseményt a somlyói búcsú előttre időzítik, mert ahogy a népi inget kivasalják az édesanyák, úgy „vasaljuk ki a lelkeket” mi is a tánccal az ünnepre. Az elöljáró szerint a gyereksereg tánca ugyanakkor biztató jövőkép üzenete is Székelyföldről az ide érkező zarándokoknak. (fotók: Gábos Albin)

Összegyűltek.
A csíkszeredai Napraforgó Néptánccsoport tagjai láthatóan jól érezték magukat az eseményen.
Sirültek és fordultak.
Nem csak a kicsik, a nagyobbak is jól érezhették magukat. Márton Áron Főgimnázium Zsigora Néptánccsoportjának tagjai, Lőrincz Barna és Tódor Iszlai Ilka a képek tanulsága szerint mindenképp így tettek
Még mindig a Zsigora Néptánccsoport tagjai, most egy kicsit dinamikusabban és nagyobb átéléssel
Aki nem lép egyszerre ...
Ehhez nincs mit hozzátenni.
Ezt meg pláne nem kell kommentálni.
A székelyudvarhelyi Boróka Néptáncegyüttes aprói.
András Mihály főszervező és Ráduly Róbert Kálmán polgármester
Tóth László csíkszeredai főkonzul és András Mihály
Nótafa: Péter László, Hargita Együttes
Zólya Piroska, a tusnádfürdői Aprócskák Gyermektánccsoport vezetője és kislánya, Zselyke