2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföld fényekben: megállt az idő

utolsó frissítés: 12:05 GMT +2, 2017. december 28.

Amikor bemutattuk az erdélyi városok díszkivilágítását, akkor megígértük, hogy Székelyföldről külön nagyképes anyagot készítünk. Ennek jött el most az ideje.


December elején amikor bemutattuk a legtöbb erdélyi város díszkivilágítását még nem gondoltuk, hogy ilyen sok idő fog telni. Aztán rá kellett jöjjünk, hogy Székelyföldön lassabban telik az idő, később készül el a díszkivilágítás, később nyitják meg a karácsonyi vásárt, így az ezeket bemutató anyag is lassabban készül el. És amikor megnézzük az eredményt azt látjuk, hogy szinte olyan, mint a tavalyi:

mintha megállt volna az idő.

Pedig ez természetesen túlzás, nem állt meg az idő, csak sokkal jobban kell figyelni, mert a változások nem túl látványosak, és a díszkivilágítások sem olyan pompásak, mint a korábban már mutatott várásokban és egetrengető újdonságok sincsenek. Összesen öt székelyföldi városban teszünk képzeletbeli sétát. Tartsatok velünk!

Szöveg: Gál László

Ha valakinek van fotója a most be nem mutatott székelyföldi városokról (például Szováta, Nyárádszereda, Erdőszentgyörgy, Székelykeresztúr, Gyergyószentmiklós, Barót vagy Kovászna), akkor azokat szívesen vesszük, nekünk sajnos nincs.

Az első város, ahol szétnézünk, Marosvásárhely. Persze biztosan sok vásárhelyi tiltakozik, hogy ők nem is tartoznak Székelyföldhöz, és ha a díszkivilágítást nézzük, akkor igaz is ez. A legtöbb magyar lakta erdélyi város inkább a korábban bemutatott tobzódókhoz hasonlít. Ahogy egy Facebook-kommentben láttam az egyik nap: csillog-villog, persze ízlések és pofonok. (Marosvásárhelyi fotók: Molnár Szabolcs)
Vásárhely viszont egyértelműen székelyföldi trendet tartja abban, hogy nincs nagy változás az előző évekhez képest. Azt is mondta a fotós ismerősöm, aki tavalyi képeket készítette, és idén is megkerestem, hogy hátha ráérne megörökíteni, hogy nyugodtan használhatom a tavalyiakat, mert ahogyan elnézte, nincs semmi változás.
Szóval Marosvásárhelyen továbbra is tombol a korábbi években megszokott szín, forma és fénylő figura áradat.
Megnézzük még egy kicsit közelebbről a karácsonyfát, de utána inkább a színház előtti térre fordulunk, mert ott van a legbetonabb látványosság
A fénylő karácsonyfa
Ilyen közelebbről (Fotó: André Krisztina)
Ez tavaly még a Rózsák terén volt, idén viszont áthozták a színháztérre
És egy fotó erejéig megnézhetjük azt is, hogy mi van a várban, ami egyébként egészen látványos kivilágítás nélkül is
Udvarhely ehhez képest szinte eltűnik, nincs semmi csicsa, semmi túlburjánzás (Székelyudvarhelyi fotók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala / Lőrincz Csaba)
A Művelődési Háztól indulunk a Patkó felé
Nincsenek az utca fölött átívelő látványos fények, csak egyszerű dekorációk az amúgy idén lecserélt oszlopokon
És ezek az oszlopok tűnnek ez egyik legszebb fejlesztésnek Udvarhelyen. Egy kicsit még szétnézünk a városháza előtti téren, de az igazi látványosság most a Patkóban van
Szerdán nyitották meg a karácsonyi vásárt, szóval egészen frissek a képek
Itt sincs sok díszkivilágítás, de ahogyan az illetékesek mondták, inkább több helyen díszítettek
Udvarhelyen is van egy fényalagút, amiben el lehet készíteni a kötelező képeket
És a Patkóban van a város adventi koszorúja is, amelyen igaz, most egy gyertya sem ég
Csíkszeredában a Mikó-vár előttről indulunk el a Petőfi utcába (Csíkszeredai fotók: Veres Nándor)
Minden város közül a csíkszeredai díszítés tűnik a legkonstansabbnak, persze most a városnak a legkisebb dolga, hogy a karácsonyi díszkivilágítás fejlesztésén dolgozzon
A hírek szerint 15-16 millió lejjel lesz kevesebb a költségvetése a kormány intézkedései miatt, így talán visszás is lenne, ha azt épp díszkivilágításra költené
A karácsonyfájuk ettől még nagyon szép
A tavalyi díszeket itt lehet megnézni, a képek jobbak, de dekoráció ugyanaz
A Kossuth Lajos utca fényeivel pedig búcsút intünk Csíkszeredának, és egyben Hargita megyének is, mert most Gyergyószentmiklós ünnepi fényei kimaradnak, helyette belinkeljük gyergyó (jelenlegi) legnagyobb csillagainak karácsonyi dalát
Kovászna megyében Kézdivásárhelyt mutatjuk először, amit idén sem díszítettek túl (Kézdivásárhelyi fotók: Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatala)
A Gábor Áron tér egyik feléből megyünk át a másikba, és kész is a nézelődés
Nincsen túldíszítve, de talán ennyi is elég az ünnepi hangulathoz
A mostani összeállításunk utolsó városa Sepsiszentgyörgy, aminek még az időjárás is rásegít, hogy még ünnepibb legyen. A város közlése szerint összesen 370 oszlopot díszítettek fel fényfüzérekkel és egyéb elemekkel (Sepsiszentgyörgyi fotók: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata / Vargyasi Levente)
Szentgyörgyön idén sokáig kellett várni az ünnepi fényekre, mert a vállalkozó, aki a díszítésért felelt, késett a munkával. Ahogy a polgármesteri hivatal közleménye ezt hangsúlyozza is, az idei karácsonyi világítás továbbörökíti az évek óta megszokott látványvilágot, és ennek jegyében idén is meleg, fehér színek jellemzik a város ünnepi világítását, a dekorációs elemek visszafogottak, elegánsak, színükben és formájukban hangolnak a karácsonyi várakozásra.
A főtérről az Erzsébet parkba megyünk szétnézni, ami a hóesésben különösen látványos
A sepsiszentgyörgyi karácsonyi világításnak van néhány helyi specifikus eleme, amelyek után ma már fényképről is felismerhető, hogy Sepsiszentgyörgyön járunk. Ide tartoznak az Erzsébet parkban, a tó fölött található 3D gömbök, amelyek teljes mértékben helyi termelők munkájából készültek néhány évvel ezelőtt, és a Városi Kertészet munkatársai fűzték körbe a fényfűzérekkel.
A város karácsonyfája idén is park szélén álló magas fenyő lett.
Pompás
Az idei szentgyörgyi ünnepi készülődés legnagyobb attrakciója az adventi koszorú, ami az ünnepi fényekkel ellentétben időben elkészült. A város közleménye szerint az egész ünnepi világítás legszerethetőbb eleme a koszorú, ami viszont minden évben egy picit más, egy picit megváltozik, de minden esetben helyi tervezés és kivitelezés.
Az idei koszorú különlegessége, hogy egy apró, világító város jelenik meg rajta, fehér házikókból és épületekből.