2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Keresztelővel avatták fel a szászfenesi református templomot, Orbán Viktor jelenlétében

utolsó frissítés: 18:01 GMT +2, 2017. október 2.

A Kolozsvárral szomszédos település több mint ezer reformátusa október elsején vette birtokba templomát, amely jelentős magyarországi támogatással épült.


A rangos vendégek ellenére bensőséges hangulatú istentisztelettel adták át a gyülekezetnek Szászfenes református templomát. A templomépítés igénye a 2011-es népszámlálás után fogalmazódott meg, amikor kiderült: ezer fő fölé nőtt Európa legnagyobb községének református vallású lakossága.

A 3,5 millió lejes beruházásból nagy részt vállalt Magyarország: A Bethlen Gábor Alap 160 millió forinttal (2,36 millió lej) támogatta az építkezést. A templom mellett bölcsőde, óvoda is helyet kap majd a tervek szerint - mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

A keresztelővel kezdődött istentiszteleten több egyházi vezető mellett Orbán Viktor, Balog Zoltán és Németh Zsolt is részt vett.

kép és szöveg: Balázsi-Pál Előd

Az istentisztelet végén Orbán Viktor is köszöntőt mondott. „Az első szavam a köszöneté. Manapság nem szokás Európában keresztény templomokat építeni, és ez elég nagy baj Európára nézve. Önök mégis templomépítésbe kezdtek, és ez azt mutatja, hogy önök bíznak a jövőben, bíznak abban, hogy ez a jövő keresztény jövő lesz, és azt is mutatja, hogy abban is bíznak, hogy ez a jövő itt Szászfenesen magyar jövő is lesz.”

A miniszterelnöknek a négy fiatornyos, modern templomról Kós Károly jutott eszébe, aki „egy sötét napon, amikor magyar világunk összeomlani látszott, otthagyta a katedrát, felült az utolsó mozdonyra, hazajött Kalotaszegre, hogy fát ültessen, kiadót alapítson, regényeket írjon, hogy megtartsa azt, ami süllyedésnek indult”. „A mi templomaink őrtornyok, annak az ötszáz évvel ezelőtt kezdődött megújulási mozgalomnak a szimbólumai, amely nyugatról érkezett, gyökeret vert nálunk, és az egész magyarság megtartó erejévé vált” – folytatta.
Orbán Viktor kampányolt is kicsit köszöntőjében: „Az önök hitvalló és közösségteremtő munkájához örömmel tettük hozzá a magunk részét. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar kormány támogathatta ennek a templomnak a befejezését. Megtehettük, mert Magyarország ma már lélekben és testben is elég erős ahhoz, hogy felelősséget vállaljon az erdélyi magyarokért is.” „Akkor lesz közös jövőnk, ha továbbra is együtt hozzuk meg legfontosabb döntéseinket. Ez a templom annak is köszönhető, hogy 2014-ben már együtt dönthettünk egy határokon átnyúló, minden magyar közösségért felelősséget vállaló nemzetpolitika mellett. Kérem, ne feledjék, jövőre ismét eljön ez az idő, és megerősíthetjük ezt a szövetséget.”
A miniszterelnök saját könyvét is dedikálta egy kislánynak
A szászfenesi templom átadása a reformáció 500. évének ünnepségsorozata keretében történik
Fél 11-kor már szinte teltház van, csak a díszvendégek helyei üresek még
Az udvaron kivetítőn lehet követni a szertartást. Szükség is lesz rá
Megérkezett a főszereplő, a megkeresztelendő kislány
Van, aki előrelátóan piknikszékkel érkezik
templomhoz vezető út egyelőre göröngyös, kaviccsal van leszórva
Kató Béla, Németh Zsolt és Orbán Viktor
Ez már a szertartás: legalább annyian követik kintről, mint ahányan befértek