2024. április 21. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nézz bankot belülről! Nem is akármilyet!

utolsó frissítés: 13:25 GMT +2, 2017. augusztus 22.

A Román Nemzeti Bank kolozsvári fiókjában jártunk, amit nem csak Róth Miksa üvegablakai miatt érdemes felkeresni.


Az idei Kolozsvári Magyar Napok egyik attrakciója Róth Miksa, az üvegablak- és mozaikművészet legjelentősebb és legismertebb magyar képviselőjének a kiállítása a sétatéri Kaszinóban. Mivel az alkotásai többségét látogatóként elég nehéz megtekinteni, a kiállításon felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek idézik meg a munkásságát. Azt ajánljuk, hogy ezt mindenki maga nézze meg.

De ehhez a kiállításhoz kapcsolódik a Román Nemzeti Bank épületének, az egykori Kolozsvári Takarékpénztár és Hitelbank székhelyének a megtekintése is, ahol szintén megtalálhatók a munkái. A Kolozsvár főterén található szecessziós épületet valószínűleg nem sokan látták még, nem tartozik a könnyen látogatható műemlékek közé, most is előzetes regisztrációhoz volt kötve a belépés, fémdetektoros kapun keresztül lehetett csak belépni.

Ezt az alkalmat használtuk ki, hogy megnézzük és lefotózzuk (és ez azért nagy szó, mert alapesetben nem lehet fotózni, még az épület előtt sem) nektek a bank dísztermét (és csak azt), ahol egykoron az ügyfelek ablakoknál történő kiszolgálása folyt.

Róth Miksa munkái a BNR épülete mellett megtalálhatóak még Kolozsváron a Gyógyszertártörténeti Múzeumban, a Hematológiai Intézetben, vagy éppenséggel a Karolina kórház ravatalozójában is.

fotók és szöveg: Gál László

A bank ismertetője szerint egyértelműen az egykori kolozsvári pénzintézet erejét mutatja, hogy Róth Miksa munkái díszítik a fogadótermet. A művész többek között a budapesti Szent István bazilikának, az Országháznak, a hágai királyi palotának vagy a mexikóvárosi Nemzeti Színháznak is készített üvegfestményeket és mozaikokat.
Ablakok közelről. Úgy tervezték, hogy bizalmat sugározzanak a betérő ügyfeleknek. Manapság ebben a teremben a BNR által szervezett konferenciákat, szimpóziumokat, hangversenyeket tartanak, most már kevésbé fontos a bizalom, de az üvegablakok nagyon mutatósak, egyből vonzzák a tekintetet, amint belépünk.
Két mozaikja is látható a teremben Róth Miksának. Ezek két banki alapműveleteknek, a megtakarításnak és a hitelezésnek az allegóriái.
Róth Vajda Zsigmond grafikusművésszel közösen dolgozott a bank díszítésén.
De mutatunk még részleteket, mert megéri.
A Román Nemzeti Bank kolozsvári fiókja eleinte a Memorandumului (Unió) utca 28. szám alatt található székházban működött, és csak 1962-ben költöztették a főtéri palotába. Azóta a BNR viseli gondját, állította helyre az egykori palota fényét.
Konferenciaterem.
A teremben egyébként megtekinthető az a numizmatikai gyűjtemény, amely a római kortól a jelenkorig mutatja be a vert érmék, illetve bankjegyek sorozatait. A képen II. Rudolf tallérja 1586-ból és Báthory Zsigmond garasa.
Ez pedig Mátyás király aranydukátja