2022. szeptember 29. csütörtökMihály
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bonchida, egy hónappal az Electric Castle után

utolsó frissítés: 13:54 GMT +2, 2017. augusztus 16.

A Bánffy-kastélyban nem állt meg az élet, azóta már egy nemzetközi restaurálási oktatói programon is túl vannak.


Kastélyok közelében gyakran mondják az emberek, hogy úgy érzik, kiléptek az időből. Ez a kifejezés hatványozottan igaz a bonchidai Bánffy-kastélyra, ahol a régmúlt, a közelmúlt, a jelen és a jövő rétegei úgy rakódnak egymásra, mint talán sehol máshol a világon.

De ha nem próbálnánk költőien fogalmazni, akkor is tény lenne, hogy izgalmas bejárni a kastélyt egy hónappal az ország legjobb fesztiválja, az Electric Castle után, amelynek jelenléte még tetten érhető itt-ott, ugyanakkor kortárs művészeti installációkba vagy építési megoldásokba botlani, aztán felfedezni a menyasszonyt és a vőlegényt.

És megnézni az utóbbi két hétben zajlott műhelytábor eredményeinek egy részét is. A Transylvania Trust által szervezett, építészeknek, építőmérnököknek, tájépítészeknek, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak és más érdeklődőknek szánt oktatói program célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása interkulturális környezetben.

A résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátították el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan részt vettek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában.

A kőműves műhelyben boltozat-helyreállítást és faldíszítő technikákat, az asztalosműhelyben hagyományos régi bútorok helyreállítását lehetett megtanulni.

Mától újabb húsz fiatal román és magyar régész és művészettörténész kutat a kastélyban hat szakértő irányításával. A tábort Csók Zsolt és Weisz Attila vezeti.

A jövő héttől pedig már a művészeké a terep: a Transylvania Trust Alapítvány OR Artists and Craftsmen in Residence programjában olyan művészek, kézművesek, mesteremberek vesznek részt, akik a történelmi értékek kortárs újraértelmezése iránt érdeklődnek, és alkotásaikkal erre törekednek.

kép és szöveg: Balázsi-Pál Előd

Something old, something new, something borrowed, something blue - vagyis valami új, valami régi, valami kölcsönkért és valami kék. Ha sok szerencsét akarsz az esküvődre, így kell összeállítanod ruhatárad. Bár nem esküvőre készülünk, de alig lépünk be a kastélyba, és máris megtalálunk mindent: a bútordarabok frissen restauráltak (egyszerre új és régi), az egyik komód kék, a terem bejáratánál pedig még ott az EC-ről kölcsönbe itt hagyott sajtóiroda felirat.
A fű elég furcsán nő, de érthető: egy hónapja még színpad állt itt, és az előtte lévő területen járólapok voltak
Ötletes képek az ablakokban, itt például Da Vinci és Shakespeare "kollaborációja"
A kastély már egy ideje belülről is látogatható
És érdemes is benézni (tipp: szürkületkor a fényinstallációknak köszönhetően még látványosabb)
A berendezésben remekül talál egymásra a régmúlt és a kortárs
A kastély hátánál kialakított ülőhelyek megmaradtak az EC után is
A távolban a Booha váza. Ez a terület egyébként le van zárva, szóval nincs balesetveszély
A kastély oldalánál kialakított lépcsős teraszrendszer is ránk vár (a tó partján is van hasonló)
Ez már a tó partja, itt hintázni is lehet
A klasszikus, tóban tükröződő kastélyos fotó ezúttal nem jön össze, a szél felborzolta a víz tükrét
Rejtett építmények a tó hátánál
Praktikus, szép, és még talál is ez a konstrukció
És ha már egy esküvős utalással kezdtük...
Ők csak egy fotózás kedvéért öltöztek most be, de mindenképpen sok boldogságot kívánunk nekik!