2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kipróbáltuk az EC legjobb elfoglaltságát, és még jól is laktunk közben

utolsó frissítés: 18:13 GMT +2, 2017. július 17.

Minden azzal kezdődött, hogy késett a busz.


Péntek délután az Electric Castle sokat dicsért buszos szállító rendszere egy kicsit összeomlott a kolozsvári forgalomban, ami számunkra konkrétan azt jelentette, hogy a bő egy órás utazási idő megduplázódott, és közel két és fél órát töltöttünk azzal, hogy kijussunk Bonchidára. Ezért úgy döntöttünk, hogy péntekről nem lesz külön ilyen az élet/ezt lehet csinálni válogatás, hanem csak a legszórakoztatóbb foglalkozást mutatjuk be, de azt részletesen.

Az Electric Castle jellemzője volt a korábbi években, hogy nem ettünk a fesztivál területén. Jó, ez túlzás. Mert ki-kipróbáltunk ezt-azt, megkóstoltunk dolgokat a Food Courtban, de azért nem ott laktunk jól, hanem kimentünk a faluba miccsezni vagy szendvicsezni, mert ott féláron jól lakhattunk. És ezt nyilván a szervezők is nagyon jól látták (a karkötőkkel minden ki- és belépést rögzítenek), talán ezért hozattak egy Lidl üzletet a fesztivál területére, hasonló árakkal, mint bármelyik másik üzletükben, de fesztiválos kínálattal: gumicsizmával, esőköpennyel, fesztiválpólókkal és sok-sok kajával.

De a szervezők (vagy a szponzor) nagy ötlete mégsem ez volt, hanem egy ebből egyenesen következő, hogy a Lidlben vásárolt nyers húsokat akár helyben meg is készíthetjük. Ami legalább olyan remek elfoglaltság, mint 360 fokos képet készíteni a Persilnél, célba dobni a GeroVitálnal, vagy pólót festeni a Lay'sszel, de legalább jóllakik közben a fesztiválozó, viszonylag olcsón.

Hozzávalók

Jól ki van találva ez, mert minden megvan az üzletben egy tökéletes hamburgerhez, csak lehet, hogyha mindent megveszel a faszéntől kezdve egészen a salátáig és a savanyú uborkáig, akkor mégsem sokkal olcsóbb, és jó sokat is pazarlunk.

Mi négy - minimál - hamburgert szerettünk volna készíteni, amihez a húspogácsák 11 lejbe, a zsömlék 2,5 lejbe, a majonéz 5,5 lejbe, míg a saláta 3,5 lejbe kerültek. Így nagyjából 6 lejbe jött ki egy hamburger, ami még mindig olcsóbb, mint a Food Courtban kapható általunk ismert legolcsóbb változat. Az sült krumplival együtt 12 lej, és szintén Lidles hamburgerhús van benne. Máshol már csak 20 lej fölött van esély hamburgerhez jutni.

Faszenet alapból nem vettünk, mert láttuk, hogy még van a tűzhelyen, illetve eszközöket sem a sütéshez, pedig igény lett volna rá.

Közösségi konyha

És ez már csak akkor tudatosult, amikor ott álltunk a grillsütő mellett, és rá kellett volna tenni sülni a pogácsát. Szerencsére a mellettünk sütő srác nekünk adta az egyik műanyag villáját, és ezzel megoldódott a problémánk. Ez pedig jól mutatja az egész helyszín, illetve fesztiválozás, legizgalmasabb jellemzőjét, a megosztást. Amitől tényleg azt érezzük, hogy ez jó hely, és még számíthatunk az emberekre.

Ha valami nincs, hát szétnézel a nagy közös asztalon, és lesz. Így kaptunk műanyag tányérokat, mert valaki megvett 25 darabot, de csak néhányra volt szüksége, és a többit hagyta, így kaptunk mustárt, sajtot és savanyú uborkát is. De láttunk kolbászt is, amit meg lehetett volna sütni, ha épp nem hamburgerezünk.

Elkészítési idő

Azt gondolnánk, hogy ezt nagyon sok idő elkészíteni, és sokat elvesz abból, hogy bulizunk, pedig valószínűleg nem több, mint sorban állni valamelyik standnál fotót készíttetni, várni az óriáskerékre, vagy ha már kajálásnál tartunk, akkor arra, hogy elkészítsék az ételünket a Food Courtban, esetleg kimenni a faluba. A kajáláson kívül, de a vásárlással együtt az egész művelet nagyjából 30 percig tartott. Persze kellett hozzá egy kis grillezési tapasztalat, hogy miként kell a parazsat behevíteni, de amúgy sem lett volna sokkal több.

Sütötte: Balázsi-Pál Előd
Fotózta és írta: Gál László

Hozzávalók. Na jó, a kóla és a víz nem, de valamivel csak le kell öblíteni az ételt. A Coca Cola 2,5 lej, míg a víz 80 bani nem fesztivál áron. Az üzletben vásárolt termékeket egyébként nem lehet bevinni a koncertek és bulik helyszínére, csak a sátortáborba, vagy helyben elfogyasztani
A parazsat fel kell hevíteni, erre a legjobb módszer, ha megpiszkáljuk. Jobb eszköz híján ezt egy fadarabbal csináltuk
És már jöhetnek is rá a húspogácsák
Még egy kis levegő a parázsnak, hogy jobban égjen. A legtökéletesebb legyező a hús műanyag tálcája
Nem a leggusztusosabb, de a sütés általában nem az
Kést viszont nem kapunk, ezért rögtönzött megoldást választottunk a szeletelésükben
Nagyjából 20 perc sütés után már össze is lehet rakni, először a majonéz
Majd a saláta. De igazából fordítva is lehet
És kész is lenne a hamburgerem, ha nem találtunk volna közben egy csomag felbontott szeletelt sajtot. Amit hétköznapi körülmények között valószínűleg soha meg nem ennénk, de egy fesztiválon nem hétköznapiak a helyzetek
Hamburger talált sajttal
Jó étvágyat, Előd!
Nyilván kérdés, hogy ennyivel mennyire lehet jóllakni? Az egyszerű válasz, hogy nagyon. Nekünk fejenként 2 hamburger jutott, és én eddig jutottam. Nem szeretek kaját eldobni, de ezt már képtelen voltam lenyelni
Mi is hagytunk a közösben. Majonéz, saláta és zsömle maradt az utánunk érkezőknek. Mi pedig jóllakottan mehettünk a Punnany Massif koncertre