2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szép volt az élet Nagybányán a hétvégén

utolsó frissítés: 12:20 GMT +2, 2016. szeptember 21.

Nemcsak a Főtér Fesztivált néztük meg, hanem a városban is szétnéztünk. Van benne potenciál.


Bár idén már tizenegyedjére szervezték meg Nagybányán a Főtér Fesztivált, és mi mindenik kiadásnak médiapartnerei voltunk, eddig még soha nem vettünk igazán részt a rendezvényen. Idén most változtattunk ezen. Mivel az Európa Kulturális Fővárosa 2021 bejelentésével egyszerre szervezték meg a nagybányai magyar napokat, úgy gondoltuk, elérkezett a tökéletes pillanat, hogy megnézzük a várost és kipróbáljuk a fesztivált. És kellemesen csalódtunk.

Nagybányáról ...

Első látásra egy átlagos romániai városnak tűnik, szürke, szocreál blokkokkal és rengeteg turkálóval. Azt hittük, hogy second handekben már nem nagyon lehet Kolozsvárt túlszárnyalni, de Nagybányának sikerült. Az első blikk után inkább kellemes élmények jöttek, például a példásan és ízlésesen felújított közterekkel. Tényleg úgy tűnt, hogy amit felújítottak, azt odafigyeléssel csinálták. Legyen szó akár a Mara-park sétányairól, akár a Szent István tér régészeti emlékeiről, akár a régi Főtérről.


A helyszínről ...


Kényelmesen belakták a rendezvények a régi Főteret, nem volt túlzsúfoltság, és nem is nagyon maradtak kihasználatlan terek. Kifejezetten tetszett, hogy szinte mindent meg lehetett találni egy helyen, nem kell sokat gyalogolni a helyszínek és az események között. Ráadásul nem is szerveztek olyan sűrű programot, hogy ne lehessen mindenre elérni, mindenbe belekóstolni. Mondjuk, ez egyben a gyengesége is egy kicsit, mert ha épp nem érdekel az egyik program, akkor nem nagyon van más, amit csinálni. Legfeljebb meg lehet nézni egy-két kiállítást. Például a Hajdú Tamás képeiből nyílót, amit egészen szerettünk. Sajnos sokszor volt zárva a terem, de nekünk szerencsére a város is elég csemegét kínált, ha nem valami rendezvényen voltunk, akkor a várost néztük.

Határozott előnye a városnak, hogy úgy néz ki, Nagybányán tényleg számít a kivitelezés és a kinézet. A régi Fő tér omladozó homlokzatait, amiket még nem újítottak fel, letakarták ponyvával.

A programokról ...

Ez nem egy nagy rendezvény, és úgy hiszem, nem is készülnek eseménydömpingre. A nagybányai magyarság létszámának megfelelő városnapokat szerveznek, és ennek megfelelően igyekeznek úgy kialakítani a programot, hogy tényleg mindenki megtalálja a neki tetszőt. Volt táncos bábszínház, huszártoborzó, néptánc, óriás társasjátékok, családi vetélkedő, lovagi bemutató, sörivó verseny, kiállítások, koncertek stb.

A szervezésről ...

Soha nem gondoltam volna, hogy ezt le fogom írni, de külsősként a ToiToi vécék nagyon hiányoztak. Egyetlen olyan közvécét sem láttunk, ahová csak úgy be lehetett menni, mindig egy kocsmába kellett besomfordálni. És ez 2-3 sör elfogyasztása után bizony kellemetlen lehet. Igazából ez a legnagyobb hiány.

A vásárról ...

Ugyanaz, mint minden erdélyi városnapon, magyar napon vagy kézművesvásáron.

Az ételről és italról ...

Az látszik, hogy nem ezen volt a hangsúly. Az Igazi Csíki volt a sörpartner, és ezt jól meg is oldották, a szombati esti Rúzsa Magdi-koncerten kívül, amikor megtelt a tér, tényleg nem kellett soha sorban állni érte. A Diószegi pékség csárdája volt a kajaszolgáltató, akik a szokásos vásári színvonalat hozták, aminek a krumpli, hús és savanyúság kombináció az alapja. Csak annyit mondunk, hogy szerencsére a kenyérsütéshez sokkal jobban értenek. De ez azzal is járt, hogy kenyeret is árultak, amit kifejezetten szerettünk. De lehetett kapni lángost, és vásári különlegességként sajtos kürtőskalácsot is.

Szobrok az utca közepén. Hol máshol látunk ilyet?
És az "égben"
A Szent István térnél szebben és élhetőbben kialakított közteret ritkán látni Erdélyben
Még arra is figyeltek, hogy függönye is legyen az álablaknak
Nagyon sok iskolás fiatal vett részt a lebonyolításban
A huszárfelvonulástól kezdve egészen a koncertekig minden volt, ami ilyenkor szokás
Kiállítás Hajdú Tamás képeiből
Rekeszmászás a gyerekeknek
Vajon milyen lenne, ha egyszer a színészek nem kennék be magukat fehér festékkel?
Nem csak óriási malomjáték, hanem sakk, kártya és Ember ne mérgelődj is volt nagyban
Úgy látszik, hogy idén a 3D-s vetítés nagyon menő
A Rúzsa Magdi-koncert a hab a tortán
A kedvenc vásárfiánk
Diószegi kenyeret is lehetett vásárolni
A sajtos kürtős a Főtér Fesztivál különlegessége