2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Electric Castle: esőnap az első nap?

utolsó frissítés: 13:26 GMT +2, 2016. július 18.

Nemcsak a fesztivál, de a fesztiválozók is rendesen felkészültek az időjárásra a tavalyi sárdagonya után. Az eső amúgy is tökéletesen passzolt a Sigur Róshoz.


Amikor az izlandi Sigur Rós koncertjén eleredt az eső, a fesztiválozók benyúltak a táskájukba, elővették az esőköpenyüket, majd nyugodtan nézték és hallgatták tovább Jónsiék látványvilágban páratlan, hangzásában egyedülálló, hangulatában pedig nagyon is esőbarát show-ját. Senki sem menekült fedezékbe, de ez tavaly még biztosan nem így lett volna.

A tavalyi szenvedésekből tanulva az Electric Castle nemcsak reménykedett abban, hogy az időjárás jelentések ellenére mégsem romlik el az idő, hanem felkészült a legrosszabbra is. És nekünk is szólnak, ha rossz készül: a fesztivál appja figyelmeztetést küld, ha eső közeledik. A színpadok közti folyosókat beborították fa- és gumilemezekkel, így nem alakulnak ki sártócsák, a jobban széthúzott fesztiválterület számos alternatív útvonalat kínál, nem sűrűsödik a tömeg össze a kastély előtt, többnyire látni is lehet, épp hova és mibe lép az ember, és több az olyan hely is, ahová eső esetén be lehet húzódni.

De mint már mondtuk, a fesztiválozók nem nagyon húzódnak, jól megvannak ők az esőben is, még néhány gumicsizma is előkerült, pedig nem igazán volt rá szükség még tegnap.

Az első nap egyébként alapvetően az ismerkedés jegyében telt: a fesztiválozók ismerkedtek egymással, az új helyszínekkel és szolgáltatásokkal, és mindenki várta a naplemente közeledtét. Amiből aztán persze semmit nem láttunk, de nem is a napot akartuk nézni, hanem egyrészt a koncerthelyszínek beindulását vártuk, másrészt már nagyon kíváncsiak voltunk, milyen este a fesztivál, mert az minden évben különleges szépségeket rejt.

De itt lett vége, fuss el véle.
Ők nem most ismerkednek, ők a naplementét várják
A Techworldöt is ki kell próbálni, leginkább az Arobs múltba kalauzoló virtuális kastélytúrája miatt. Nekünk a magyar közbevetések miatt is külön izgalmas és vicces
A Babylon Circust régóta szeretjük, és van egy olyan érzésünk, hogy ők is szeretik az erdélyi közönséget
Szárazföldi libikóka-hajókázás Morgan kapitánnyal
Corina Șuteu kulturális miniszter a Brăncuși-szobor megvásárlásáért zajló adománygyűjtő kampányuk népszerűsítésére érkezett a fesztiválra. Lelkesnek tűnt, szerinte az EC két olyan dolgot kombinál össze, amiről mindig is álmodtunk: a kulturális örökséget és az alternatív kultúrát. A kastélytól is el volt ragadtatva, szerinte itt majd művészeti központ fog működni. De...
... a Bánnfy-kastélyban őt körbevezető Hegedüs Csilla, a restaurálást végző Transylvania Trust képviseletében pont arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány lehetetlenné tette számukra uniós alapok lehívását, illetve futó projektjeik résztámogatásában sem segít. Pedig még 7 millió euróra lenne szükség a restauráláshoz. A kötelező pózolás is megvolt a világító EC-jellel.
A nehézségek után vissza az élményekhez: a Sigur Rós nagyon kitalálta a show-t, az első dalokat például a ledfal mögött állva adták elő, így inkább csak sejteni lehetett őket, mint látni. De eközben vizuálisan megbombáztak minket rendesen
A zenekar két legegyedibb vonása egy képben: Jónsi falsettója és a hegedűvonóval megszólaltatott gitár
A koncert már-már színházi előadásnak tűnt a gondosan megtervezett díszletnek köszönhetően
Fotó: EC Facebook oldala
A Red Bull Music Academy maximálisan kihasználja az új helyszínét, a kastély udvarát: színes, szélesvásznú, egész estés videomappinggel erősítenek rá a kastély amúgy sem mindennapi látványára
És alig megyünk ki a fesztiválról, máris kívánkozunk vissza. Érthető is, ha már ilyen szép a bejárat. És még bőven van felfedeznivalónk, úgyhogy folyt. köv. a második nappal.