2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Torockóiak a Double Rise-ról: "megcsinálhatták volna hamarabb is"

utolsó frissítés: 13:54 GMT +2, 2016. július 5.

Úgy néz ki, a torockóiak tényleg szeretik a fesztiváljukat.


Rendesen belerondított Torockó mindennapi csendes életébe a Double Rise fesztivál, a boltosnak túlóráznia kell, és nem zárhat be időben a délutáni ebédszünetre, éjszakáig szól a zene, de még a konfirmálás menetét is másként kellett szervezni egy kicsit. A helyieket kérdeztük meg, hogyan viselik a fesztivált.

Attila, panziótulajdonos: "A Nosztalgia panzió az enyém, vendégeket is fogadtunk. Nálunk alszik a Double Rise főszervezője és a Tokos Zenekar is. Rengeteg program van, élvezzük. Mindenki csodálkozik, hogy mi történik, mert ennyi embert még nem látunk a központban. Sokra számítottunk, de ilyen sokra nem igazán. Egy átlagos hétvégéhez képest akár hússzor, harmincszor több ember is lehet. A Farsangtemetésen mondjuk ezren vesznek részt, most meg több ezren vannak. Biztos van olyan is, akit zavar a zene, de minket nem. Az iskola udvarán rockkoncert volt, míg itt (Folkudvar) népzene. Ha az ajtót nyitottuk ki, akkor rockkoncertet hallgattunk, ha pedig a fürdőszoba ablakát, akkor népzene szólt."
Elvira, kürtőskalácsos: "Nekem nagyon kellemes meglepetés volt, amikor felmentünk a Folkudvarba, hogy mennyi fiatal húzódott oda vissza: táncoltak, zenéltek. Gyönyörű műsor volt. Amúgy szerintem rendesen viselkednek a fiatalok, nem dorbézolnak, nem kiabálnak, mindenki jól érzi meg. Nagyon sok embernek tetszik. Az idősebbeket nem tudom, de a fiatalabb és középkorú korosztálynak tetszik. A fiatalok azért inkább ételre költik a pénzüket, mint édességre. A somodi kalácsot sütőkemencében sütjük, ezért nem ilyen látványos. Azt otthon kell megsütni, és csak utána kihozni. Elég macerás. A kürtős másképp működik."
Gyuri: "Kis szervezési gondot látok a vécékkel és az egyéb ilyen dolgokkal kapcsolatban. Előttünk egyáltalán nem is volt a kezdéskor, aztán most kitettek kettőt. A mentősök is panaszkodtak, hogy nincs hol zuhanyozzanak. Egyébként szervezettnek tűnik a fesztivál, felkészültek a szervezők. Nyilvánvaló volt, hogy lesz ennyi fiatal. Sőt, talán még többre is számítottak. Engem éjszaka egyáltalán nem zavar a zene, beveszek egy altatót. De attól is függ, hol lakik az ember."
Tamás: "Azt mondom, hogy még a tisztasággal is rendben vagyunk, mert az önkéntesek összeszedik a szemetet. Az ABC előtt van nagyobb kosz: főleg csikkek, meg papírok. Mi itt nem nagyon vagyunk ehhez hozzászokva. Vannak olyanok, akik megrészegednek, és akkor jön a ki vagyok én, a szivarcsikkeket is eldobálják. De ez csak a saját kultúráját mutatja. Ez nem általános, de ilyen is van. A turistáktól hallottam panaszt, mert egyes helyeken a zene már nem zene, hanem orkán. A kőoldalban mondtak valami bulit, ami egész éjjel dübörgött."
Anna: "Ekkora tömeg itt régen-régen nem volt, gyermekkoromból emlékszem hasonlóra a vásárnapokon. Sokszor elmondtam, hogy régen a téren kirakodóvásárt tartottak, fent mind ruhanemű volt. Egy zsidó hozta. Engem egyáltalán nem zavar, hátha fellendíti kereskedelmileg a falut, még valami pénzt is hoz a falunak."
Erzsike és Juliska: "Örvendünk, hogy ennyi sok magyar fiatal gyűlt össze Torockón, hogy találkoznak. Amióta megvették a Duna Házat, voltak fellépések, de ilyesmi a mi községünkben még nem volt."
Judit: "Szép, hangulatos, jó véleményünk van róla. Találkozunk a barátokkal, ismerősökkel, jól telik. Az idő is jó. Nem lehet azt mondani, hogy szemét lenne, összeszedik, ami van. A koncerteken megvan a fiatalabbaknak is, ami tetszik, az idősebbeknek is. Nekem nagyon tetszett a Tóbiás-házban a néptáncműsor, mi azt szeretjük, és a másikba is benéztem, mert az ugye a szomszédomban van."
Annuska és Anna: "Nagyon jó, jó, hogy megrendezték. Ezt megcsinálhatták volna hamarabb is. Én éppen ott lakom a Szentgyörgy utcában, a főúton, de nem zavar a zaj. Becsukom a kaput, úgy is hallszik, mert nagyon hangos, de aztán most már az ember ne elégedtelenkedjen. Szép torocki énekeket, magyar énekeket kellene énekeljenek itt is, a piacon, s magyar nótákat. Az idősebbeknek az tetszik. A fiataloknak persze a tánc tetszik, hát táncoljanak!"
"Nem járok én oda, beteg vagyok, nem tudok annyit járni. De nem zavarnak, sőt, még élvezem is. Én is voltam fiatal. Kicsit forgalmasabb lesz a falu. Eddig is voltak kirándulók, jöttek, de most még többen vannak. Szép a táj, de itt mást nincs mit nézni, csak a Székelykőt és a falut. A faluban a múzeum van, s a régi házak. Torockó bányaváros volt, kibányászták a vasércet, kiolvasztották, feldolgozták, csináltak kilincseket, rácsokat az ablakokra, sokmindent."