2024. április 21. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A százezres csíksomlyói búcsú képekben

utolsó frissítés: 14:29 GMT +2, 2015. május 26.

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra. A hajnali zarándokokat is megmutatjuk.


Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra, amelynek végén teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesülnek a zarándokok.

A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, amely elől aztán felkapaszkodtak a hegynyeregbe. A keresztaljáknak nevezett, kereszt alatt vonuló csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a zarándokok érkeztek. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet.

A szentmise kezdése előtt a szervezők Fülöp-szigetekről és Kongóból érkezett zarándokokat is bejelentettek. A zarándoklatra megérkezett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

A szentmise ünnepi szónoklatát idén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mondta. Számára a lengyelországi Czestochowa pálos szerzetesei készítettek kimondottan erre az alkalomra egy miseruhát, amelynek melli részén a csíksomlyói szűzanya képe, hátoldalán pedig a czestochowai Fekete Madonna képe található.

Jakubonyi az őseik hitéhez, a nemzetükhöz és az anyanyelvükhöz való hűségre buzdította a csíksomlyói búcsúba érkezett hívek százezreit a pünkösdszombati szentmisén.

"Legyünk hűek őseink szent hitéhez és erényeihez, vagyis katolikus keresztény szent hitünkhöz, legyünk hűek nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz, és legyünk hűek anyanyelvünkhöz, anyanyelvi kultúránkhoz" - hangoztatta az erdélyi főegyházmegye vezetője a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben tartott szabadtéri szentmisén.

Jakubinyi György a hithez való hűség magyarázatában azt a 448 évvel ezelőtt vívott Tolvajos-tetői csatát említette, amelyben a székelyek római katolikus hitük védelmében vívtak meg a protestáns hittérítőkkel szemben. Elmondta: vannak, akik kétségbe vonják, hogy egyáltalán volt-e ilyen csata, de kellett valaminek történnie, mert különben a katolikus székelyek nem tettek volna olyan fogadalmat, hogy pünkösd szombatján minden évben összegyűlnek a csíksomlyói hegynyeregben. Az érsek szerint ugyanis az egyházi ünnep előtti nap az egyik legalkalmatlanabb a zarándoklatra.

A szülőföldhöz való hűség példázatára elmondta, a szent család is Egyiptomba menekült, de két év után visszatért szülőföldjére, és azután már soha nem hagyta el azt. Az anyanyelvhez való hűséget azzal példázta, hogy a keresztre feszített Jézus nem az egyháza hivatalos nyelvén, hanem édesanyja nyelvén, arámiul mondta el utolsó szavait: Istenem, istenem, miért hagytál el engem.

Az érsek prédikációjában a Kánai menyegző bibliai történetét, Jézus első csodatételét idézte. Megemlítette, Mária azt tanácsolta a menyegzői bor elfogyta miatt hozzá fordulóknak, hogy tegyék meg mindazt, amit a fia mond; ezt követően változtatta Jézus borrá a vizet. Hozzátette, azóta is csak az isteni parancsolatok megtartásával, a felebaráti szeretettel lehet kifejezni az isten szeretetét.

"A gyermek is úgy fejezi ki a szülők iránti szeretetét, hogy szót fogad nekik" - magyarázta.

Az idei csíksomlyói búcsú zarándokai a teljes búcsúval járó, vagyis az ideigtartó büntetéstől, a "tisztítótűztől" megszabadító pápai áldásban is részesültek abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor és az idei zarándoklatra az - ebből az alkalomból meghirdetett - jubileumi Mária-évben kerül sor.

Az idei búcsú jelmondata, az "Oltalmad alá futunk" a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, amelyet a csíksomlyói Mária kegyszobor készítésének 500. évfordulója alkalmából hirdettek.

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentmisét mutat be. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Áder János magyar köztársasági elnök (j2) és felesége, Herczegh Anita (j3), valamint Eperjes Károly színművész (j) zarándokok között útban a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben felállított oltárhoz, a csíksomlyói búcsú szentmiséjének helyszínéhez. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben felállított oltárhoz érkező zarándokok. Középen a labarum, a csíksomlyói búcsú legfőbb jelvénye. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok Csíkmadaras határában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok Csíkdánfalván. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok Csíkmadaras határában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A csíksomlyói búcsúra tartó gyimesi keresztalja gyalogos zarándoklata Gyimesfelsőlok határában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A csíksomlyói búcsúra tartó gyimesi keresztalja gyalogos zarándoklata Gyimesfelsőlok határában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Székely Gyors-Csíksomlyó expressz a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokokkal megérkezik Csíkkarcfalvára. A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indult, majd Budapesten, a Keleti pályaudvaron csatlakozott hozzá a Székely Gyors. A tizenhat kocsiból álló, egyesített szerelvény ezeregyszáz zarándokot vitt a búcsúra. MTI Fotó: Máthé Zoltán