2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombaton nyílik Novák Eduárd cukrászdája. Megmutatjuk

VILÁGBAJNOK CUKRÁSZDA

utolsó frissítés: 16:19 GMT +2, 2014. december 22.

Új arculatot kap Csíkszereda legrégebbi cukrászdája. A Petőfi utcai, egykori Marien újragondolt formában nyílik meg, Novák cukrászda néven.

fotók: Mihály László


A cukrászda névadója Novák Eduárd, a 2012-ben, Londonban megszervezett paralimpia aranyérmes bajnoka, ötszörös világbajnok.

Az 1990-ben családi vállalkozásként létrejött Marien cukrászda felújítási munkálatai idén november elején kezdődtek, és 100.000 eurót is meghaladó befektetést jelentettek. A cukrászda épületének külső és belső arculata is teljesen megváltozott, igazodva a város egyetlen sétálóutcájának hangulatához, és annak rendeltetéséhez. Az 1902-ben épített műemlékvédelmi épület homlokzatát kijavították, régi és új elemekkel egészítették ki, az enteriőr pedig elegáns, klasszikus, de mindenekelőtt emberközpontú, fogyasztóbarát lett.

Novák Eduárd elmondása szerint a cukrászda inkább innovatív, mint hagyományőrző szeretne lenni, nemcsak a meglévő igényeket akarja kielégíteni, hanem igényt akar teremteni a minőségi szórakozásra, a szabadidő emberközeli és élménygazdag eltöltésére.

A Novák cukrászda süteménykínálatát és annak minőségét tekintve mindenképpen az élen szeretne járni. A tortái, süteményei kizárólag minőségi és természetes alapanyagokból készülnek majd. Emiatt viszont a régióban ismert 3,5-4,5 lejes cukrászati termékek átlagáránál 2-3 lejjel fognak többe kerülni a Novák sütemények. Ezért cserébe garantált minőséget és utánozhatatlan ízvilágot kínál majd az új cukrászda – ígérik, a „fogyassz kevesebbet, de jobbat elv alapján”.

A Novák cukrászda termékkínálatában egyébként egyaránt megtalálhatóak lesznek a leghíresebb magyar sütemények, mint pl. a Dobos, a Zserbó a Rákoczi Túrós, a Rigó Jancsi vagy a Somlói galuska, olyan román sütemények, mint a Savarin, Hófehérke, 12 Óra vagy Bukarest, a nemzetközi sütemények között pedig olyan cukrászművek, mint a Tiramisu, Sacher tortaszelet, Creme Brulee, Churros, Pavlova, Brownie vagy a Cheesecake. A cukrászda emellett nagy hangsúlyt fektet a meleg tányérdesszertekre, itt említendő pl. a Szarlotka, amely Lengyelország legkedveltebb tányérdesszertje.

A cukrászda a desszertek és pohárkrémek tekintetében is felkészült, kapható lesz házi madártej, illetve a különleges francia Mousse-ok sem fognak hiányozni a kínálatból. A szintén francia Mignonokat és Macaronokat pedig a Novák cukrászda elsőként fogja kínálni a régióban.

A cukrászda gondolt a gyerekekre is, ezért külön kínálatot dolgozott ki számukra. Házi készítésű karamellás és zabpelyhes Snickers süteménnyel, földimogyorós Kinder Bueno- illetve Pinguin szelettel, továbbá különböző ízű mini Muffinokkal várják a kisebbeket. Mindehhez társulnak majd azok a rendhagyó gyerekrendezvények, amelyekkel egyrészt a gyermekek figyelmét szeretnék lekötni, másrészt a szülőknek is lehetőséget adni a kikapcsolódásra.

Novák Eduárd vágja el a szalagot az ünnepélyes megnyitón
Koccintás Zsigmond Barna Pál főkonzullal
Bartis Botond, a cukrászda menedzsere
Novák Margit, a sportoló édesanyja, a cukrászda létrehozója