2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Székelyföldi kirándulóhelyek száz éves képeslapjai

ARCANUM KÉPESLAPOK

utolsó frissítés: 11:41 GMT +2, 2014. november 29.

Medve tó, Csíksomlyó, Gyilkos tó, a kézdivásárhelyi vásárok: a huszadik század elején is volt miért a Székelyföldön turistáskodni.


Ezen a héten a székelyföldi kirándulóhelyekre fókuszálunk. 10+1 izgalmas képeslapot válogattunk Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Kézdivásárhelyről, Kovásznáról, Maroshévízről, Sepsiszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről, Szovátáról és Székelykeresztúrról, illetve környékükről, de ezzel nyilván nem tekintjük lezártnak a székelyföldi turizmus témáját - bőven vannak még csodálatos kirándulóhelyek az Arcanum kiadó több mint kétszázezer darabos képeslap-gyűjteményében.

Az Arcanummal kötött megállapodásunknak köszönhetően heti rendszerességgel mutatunk nektek izgalmas, régi képeslapokat Erdély minden tájáról. Sorozatunk első darabját, a századforduló Kolozsvárjának tíz gyönyörű képeslapját bemutató anyagot itt nézhetitek meg. Második, a székelyföldi városok legrégebbi képeslapjaiból készült összeállításunk itt található. A harmadik, Nagyvárad szecessziós épületeit eredeti pompájukban megutató sorozatunk itt érhető el.

Az Arcanum kiadó standját vasárnapig, november 16-ig meglátogathatjátok a 20. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron is!

További képeslapokat itt böngészhettek.

Szovátafürdőről és a Medve tóról csupa szépet írt a küldő 1910-ben: "Igazán szép itten minden, nekem még jobban tetszik, mint Herkulesfürdőn. Az egész egy erdő. A villák többnyire az erdőben állnak, gyönyörű kilátás van teraszunkról a hegyekre. Tavai is nagyon szépek."
A Gyilkos tó egy 1908-ban postára tett képeslapon
Kovásznán már 1907-ben is volt bőven turisztikai látványosság. Fel is került ide minden: Piac részlet. Vadászház. Látkép. Rózsahalom. Kitérő. Sétatér. Felső sikló. Horgász. Látkép. Pokolsár
Na ezért hívják Kézdivásárhelyt vásárhelynek: a Zsigmond téri árusok, háttérben a Vigadó épülete, 1915-ben
Üdvözlet Sepsiszentgyörgyről, 1899-ből. A Fiú árvaház; a Székely Mikó Kollégium épületei, és a Szabadság tér
Hoppá! Egy igazi szerelmes levél, 1904-ből, Sepsiszentgyörgyről. A képelsapon a Szabadság tár látható
"Alig egy negyed órája, hogy ide Szeredába érkeztünk, utazunk tovább Somlyóra, búcsúba" - az 1899-ben küldött képeslap kísérőszövege ma is íródhatott volna: most is ekkora a búcsú vonzereje
Éjjeli látkép Székelyudvarhelyről. Igen ritkák a hasonló látképek a századfordulón. Székelyországi biczikliútjáról küldte Iduska Babának 1905. augusztusában
A Bánffy-fürdő Maroshévízen, Heiter Gy. szászrégeni fotós felvételén
A maroshévízi vasútvonal megnyitása, a szászvárosi Adler fényirda 1910-es kiadású képeslapján
Ez a plusz egyedik képeslapunk, a székelykeresztúri komlósról. Megtudhatjuk róla, hogy 1915 nyarán igencsak nagy szárazság tombolt, a termést már csak egy kiadós eső menthette volna meg.