2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tíz székelyföldi település legrégebbi képeslapjai

ARCANUM KÉPESLAPOK

utolsó frissítés: 19:05 GMT +2, 2014. november 2.

Megmutatjuk Maroshévíz, Szováta, Gyergyószentmiklós, Kovászna, Kézdivásárhely, Székelykeresztúr, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, és Marosvásárhely első képeslapjait az Arcanum gyűjteményéből.


Hódolatos kézcsókok s igaz nagyrabecsüléssel - ez a szöveg áll az Arcanum Adatbázis kiadó mintegy kétszázezer darabos képeslapgyűjteményéből származó első szovátai képeslapon, amelyet 1900. júliusában adtak postára, a budapesti Farkasfalvi Imrének címezve. Természetesen nem ez a legrégebbi az e héten bemutatott székelyföldi képeslapok közül.

E heti összeállításunkban tíz székelyföldi város - Maroshévíz, Szováta, Gyergyószentmiklós, Kovászna, Kézdivásárhely, Székelykeresztúr, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, és Marosvásárhely - első képeslapjait gyűjtöttük össze nektek. Mert ki ne lenne kíváncsi, hogy néztek ki ezek a városok 100-120 évvel ezelőtt, kik küldtek onnan képeslapokat, kinek, és milyen üzenettel?

Az Arcanummal kötött megállapodásunknak köszönhetően heti rendszerességgel mutatunk nektek izgalmas, régi képeslapokat Erdély minden tájáról. Sorozatunk első darabja, a századforduló Kolozsvárjának tíz gyönyörű képeslapját bemutató anyagot itt nézhetitek meg.

Hogy az Arcanum és a Transindex együttműködését megünnepeljük, egy játékot indítunk, amely pofonegyszerű, és mindenki jól jár vele. Lépj fel a Transindex Facebook-oldalára, és oszd meg (share) a sorozatunk első három darabjáról szóló bejegyzést (egyelőre az első, a századfordulós Kolozsvárról készült anyagunk, illetve a második, tíz székelyföldi város első képeslapjait bemutató bejegyzését fogod itt megtalálni, majd egy hét múlva jön a második képeslap-összeállításunk). Ha már megosztottad mindhárom anyagot, jelezd a három cikk valamelyike alatt kommentben, hogy megtetted, és ezáltal beneveztél a versenybe. Benevezési határidő: 2014. november 10, 24 óra.

A mindhárom anyagot megosztók között 3 vásárlási utalványt sorsolunk ki (5.000, 10.000 és 15.000 Ft értékben), amit a november 13-15. közötti Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron, az Arcanum standjánál személyesen vehetnek át.

További képeslapokat itt böngészhettek.

Marosvásárhely:
ez a képeslap nyerte eheti "versenyünket": 1898. februári keltezésével ez az egyenesen Bécsbe küldött üdvözlet a legrégebbi az általunk vizsgáltak közül
Székelyudvarhely:
egy müncheni kiadású, német nyelvű képeslap 1898-ból, névnapi üdvözlettel
Csíkszereda:
így nézett ki a gyimesbükki vasúti állomás, a Csíki Lapok nyomdája és a Megyeháza (a mai városháza) 1898-ban
Sepsiszentgyörgy:
a feladó tippünk szerint épp arra panaszkodik, hogy a városban csak egy fajta képeslap kapható
Székelykeresztúr:
az 1904. augusztusában keltezett képeslapról az is kiderül, hogy a Csanád vármegyei Battonyán akkoriban nagy melegek jártak
Kézdivásárhely:
Nem nehéz kitalálni, hogy a képeslapon a református templom környéke látható, a piacról nézve
Kovászna:
jólöltözött úriemberek a Pokolsár gyógyfürdő előtt egy 1902-es képeslapon
Gyergyóeszentmiklós:
ezt város főtetér ábrázoló képeslapot 1900-ban küldték a diósgyőri gyár orvosának
Szovátafürdő:
az 1900-ban keltezett képeslapon a Hunyadi szálló látható teljes pompájában
Maroshévíz:
az Őnagysága Lichtenstein Juliska urleánynak 1908. július 27-én, Budapestre címzett képeslap egy rejtélyes összeesküvésről is említést tesz.