2022. június 28. keddLevente
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felújították a Bánffy-kriptát a Házsongárdi temetőben

ÖRÖKSÉG

utolsó frissítés: 19:07 GMT +2, 2014. november 2.

A magyar külügyminisztérium javaslatára Bánffy-emlékévnek nyilvánított 2014-ben, az egykori magyar külügyminiszter, gróf Bánffy Miklós hamvai hazahozatalának napján adták át a felújított iktári Bethlen (Bánffy) kriptát a kolozsvári Házsongárdi temetőben.


Fotó és szöveg: Főcze János

Érdeklődők az ünnepélyes átadáson
A Református Kollégium Kórusa, vezényel Székely Árpád igazgató
Kintről is meglehetősen sokan nézték az átadást
Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója hosszan méltatta a felújításhoz hozzájárulókat és a támogatókat, amit ő "csodák sorozatának nevezett".
Kató Béla református püspök, Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Gaál György kolozsvári helytörténész, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke és Magdó János korábbi kolozsvári főkonzul, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Közép-Európa Főosztályának vezetője
Horváth Anna kolozsvári alpolgármester a Házsongárdi temető igazgatójának fordította az elhangzottakat
"A neoromán stílusú épület az 1860-as évek második felében készült. Kolozsvár egyetlen ilyen stílusban készült épülete, az oltár két oldalán két koporsóhely található, az egyikben a gróf, a másikban a húga található" - hangzott el Gaál György előadásában.
Németh Zsolt országgyűlési képviselő futott bele az első bakiba, azt mondta Bánffy Miklós helyett, hogy Bánffy Viktor. A külügyminisztérium volt államtitkára legfőképpen a Bánffy családról beszélt és arról, hogy mit adott a család a magyar nemzetnek.
Grezsa István miniszteri biztos
"Aki történelmi, kulturális értékeinket ápolja, aki tisztogatja ezeket a köveket, (...), aki jól ismeri a múltját, a történetét, csak az tud iránymutatást adni a jövő generációinak" - ezt Répás Zsuzsanna volt nemzetpolitikai helyettes-államtitkár mondta.
Magdó János volt kolozsvári főkonzul arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak "a gyönyörűen felújított kriptát" kell nézni, mert az egész temető tele van magyar emlékekkel. "Igen, jelen vagyunk, nem csak itt, ennél a kriptánál. És régóta vagyunk itt jelen és gondoskodunk is arról, hogy a jelenlétünket számon tartsuk és gondozzuk az emlékeinket most is és a jövőben is" - mondta.
Entz Géza művészettörténész azt emelte ki beszédében, hogy "a sírkert és a kripta nagy erőfeszítést és kitartást igénylő rendbehozatala során fokozatosan nagyon sokan kapcsolódtak bele a munka megvalósításába". "Egy olyan összefogásról van szó, ami példaértékű" - tette hozzá.
"Emlékszem, mikor itt voltam a feleségemmel a nyolcvanas években. Akkor itten egy elhagyatott épületet találtunk, romba dőlve. Nagyon szomorú volt az egész látvány. És most nézzük meg... Ez egy fantasztikus transzformáció" - mondta Barcsay Tamás kanadai erdélyi származású történészprofesszor, a Barcsay és a Bánffy család leszármazottja.
"Furcsa érzés, hogy most itt állok, mert a torontói lakásomba minden nap lenéz rám egy ősi festmény, az üknagyanyámé, gróf Bánffy Miklósné Bethlen Katáé. És most itt állok a kripta előtt, amit ő építtetett, és ahol pihen" - mondta.
"Egyszerűen csak meg vagyok hatódva amiatt, hogy hányan dolgoztak az épületen. Amit a magunk részéről hozzá tudunk tenni az az, hogy születnek még Bánffyak, akiket a haza szeretetére és Erdély szeretetére fogunk nevelni" - mondta Bánffy Molnár Kata, a Bánffy család egyik leszármazottja.
Tőkés László és Toró Tibor után Répás Zsuzsanna koszorúzott gróf Bánffy Miklós emléktáblájánál
Majd Magdó koszorúzott
Horváth Anna is megkoszorúzta az emléktáblát
Azután meg lehetett nézni a kriptát belülről is.