2022. december 3. szombatFerenc, Olívia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyárádmente. Szép világot építettek. Nem szándékosan, ilyen lett

CSODÁK SOROZATBAN

utolsó frissítés: 11:32 GMT +2, 2014. október 13.

A Nyárádmente egy jó hely. Főleg azért, mert itt érezni lehet, hogy milyen lehetett az a világ, ahol az emberek abból a földből voltak, amin jártak.


fotók és szöveg: Kósa István

Persze a kicsi falvakban sok ház lakatlan már és sok új háznak gumicukorkaszíne lett. A huszadik század szétzilálta a falusi közösségeket és lehet, hogy ezt a folyamatot a legnagyobb jóindulattal és a legkeményebb munkával sem lehet már visszafele lejátszani.

Talán a közeljövőben mégis történni fog egy sorozatnyi csoda és sokan döntenek úgy, hogy nem kergetik tovább a délibábokat ilyen-olyan városokban, inkább mindennapi életterüké változtatják a szelíd nyárádmenti dombokat, a tehénfost, tücsökciripelést.

Közben lassan-lassan azért kezdenek kialakulni nagyobbacska nyárádmenti gazdaságok, ahol egy gazda családjának és alkalmazottainak megélhetését kizárólag a föld és a mezőgazdasági támogatások biztosítják. A nagyobb gazdaságok valószínűleg jó hatvan éve léteznének már, ha nem csavarják ki az emberek kezéből a gyeplőt a kollektivizáláskor. Talán továbbra is lesz sok kicsi gazdaság is. A környékbeli városiak majd felvásárolják a Nyárádmentén termelt élelmiszert. A kisebb-nagyobb területeket megművelő gazdák mind
az eladott terményekből fognak élni és nem függnek majd a mezőgazdasági támogatásoktól. Vagyis jönnek a kis csodák sorozatban.

Nyárádmagyarós mellett. A nyárádmenti kultúrtáj nem azért szép, mert valakik ezt ilyennek tervezték, hanem mert ilyen lesz egy táj, ha sok ember a föld sok kis darabját kaszálja, szántja, legelteti. Lehet hogy századokig ezt csak azért csinálták, mert nem volt más ötletük, vagy mert nem keresték elég veszettül a jobb életet. Szép világot építettek. Nem szándékosan. Ilyen lett.
Székelyhodos mellett
Káposztásszentmiklós mellett
A Nyárád
Ehed mellett
Pipék Márkodon
Nyárádmagyarósi halmok
A Hodosi-tetőn
Nyárádgálfalva mellett
Márkod. Egy ilyen kis falvakból és művelt területekből álló táj egyszerre tűnik gyönyörűnek, barátságosnak, termékenynek és rohadtul unalmasnak. Nincs is itt semmi más, csak ami néhány tízezer ember élettereként századokig tökéletesen megfelelt. Termékeny földek és a tájjal együtt lélegző falvak.
A nyolcszáz éves nyárádszentimrei templom
Nyárádselye mellett. Egy-egy gazdálkodó családot elnézve nem nagyon lehet érteni, miért tűnik számunkra néha szegénységnek az, ami nemrég egy jó életnek számított.
Nyárádremetén
Kisgörgény. A falvakat járva néha olyan érzése támad az embernek, hogy sokan kényszerből dolgoznak a földeken. Sőt, sokan szinte bocsánatot kérnek azért, hogy ők gazdálkodnak. Vagyis azért, hogy úgy állítanak elő értéket, hogy közben nem erőszakolják meg a Földet és önmagukat. Pedig vagyunk egy
páran, akik nem tudnánk ugyanezt elmondani magunkról...
Márkodon. Több kis nyárádmenti falu demográfiája nagyon röviden.
Föld, ember és eső Székelytompa mellett
Harasztkerék határában
Jobbágytelkén. Nem lehet nem észrevenni, hogy a földeken kézi erővel gazdálkodó emberek nagy többsége idős. Valószínűleg éppen a hagyományos paraszti életforma utolsó zárványainak eltűnését nézzük végig.
Dózsa György (a falu, ahol a kép készült)
Nyárádselye mellett ragad az izzadságcseppekbe az illatos szénapor.
A székelyhodosi állatvásárban
Iszló mellett
Nyárádszereda mellett
A fenti képek a Nyárádmente Leader Egyesület számára készült fotódokumentáció részei. A szöveg magánvélemény és nem feltétlenül tükrözi az egyesület álláspontját.