2023. február 4. szombatRáhel, Csenge
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Óriási tömegrendezvénnyé dagadt az Electric Castle

TÖMEGNAP

utolsó frissítés: 16:02 GMT +2, 2014. június 22.

Az év leghosszabb napja az év leghosszabb éjszakájává vált a kiözönlő kolozsváriak számára. Bonchidáról nem lehet csak úgy elmenni.


Ha az Electric Castle első napja a fesztivállal és a fesztiválozókkal való ismerkedésről, a második napja pedig az esőről szólt, akkor a harmadik napnak egyértelműen a tömegről kell szólnia.

Bár a hivatalos adatokra még várunk, a tömeg szombatra szemmel láthatóan megmásfélszereződött péntekhez képest - arra a napra pedig ugye húszezres nézőszámot mondtak a szervezők. (Egy kis update: közben megjött a szervezők közleménye, 22 ezret mondanak szombatra.)

Még szerencse, hogy idén nagyobb a fesztiválterület, a tavalyi helyen ennyien tutira nem fértek volna el. Így is alig. De hát nem a számokon van a lényeg (hadd izguljanak a szervezők azon, hogy mekkora lesz a jegybevétel), hanem a hangulaton.

Amit valahogy idén kevésbé érzek intenzívnek, mint a tavalyi első kiadáson. Talán az újdonság ereje hiányzik, talán felhígult kicsit a közönség, talán az idei headlinerek kiválasztása vett vissza a lendületből, vagy a flow hiányzik a nagyszínpadon - nem tudom megfogni, pontosan hol hibázik a dolog, vagy hibázik-e egyáltalán: simán lehet, hogy csak belőlem tűnt el valami, ami régebb még megvolt. De talán az is árulkodó jel lehet, hogy egy vásárhelyi-kolozsvári DJ csinálta a nap legnagyobb buliját.

(kép: Gál László; szöveg: Balázsi-Pál Előd)

A színpadon a kolozsvári Grimus, a fesztivál egyetlen rockzenekara
Őket is szerette a közönség
Ami érthető is, ha a zenekar közvetlenségét vesszük alapul
Egyébként ők is elektronikus alapokra vonultak színpadra
De aztán nyilván belecsaptak a húrokba
A Grimus közönsége madártávlatból
Szombaton zajlott a skateboard, MTB és BMX bajnokságok döntője
Ne kérdezzétek, ki kicsoda a képeken, a lényeg, hogy sok volt a csíki bringás, de eléggé elvesztek a nemzetközi mezőnyben
Egyébként a bringa-shownak is meglepően nagy, több száz fős közönsége volt
Már sötétedés előtt nagy volt a nyüzsgés. A szombati nap már csak ilyen a fesztiválokon
Igen, ez egy "házasságkötő" helyszín a Booha emeletén
Az Electric Castle nagyon el tudja adni a headlinereit. Bonobo chilloutos zenéje nem a tömegeknek való, mégis a fesztivál legnépesebb közönsége nézte végig koncertjét
Szjerdene, Bonobo énekesnője
(fotó: Electric Castle)
(fotó: Electric Castle)
DJ Shiver nem egy szupersztár, de a dekor azzá tette
Szettjébe minden belefért, amire buliznak az emberek, a Prodigytől a Queenig
Néha volt egy olyan érzésünk, mintha David Guetta elhagyta volna a pendrive-ját a tavalyi Sziget-záró fellépése után
... és az rejtélyes módon Shiver laptopjában landolt volna
De a lényeg tényleg az, hogy a közönség imádta a konfettivel, tűzijátékkal, füstgéppel és óriási, világító EC felirattal felturbózott show-t (fotó: Electric Castle)
What the fuck is Pikowatt?
Konfettiágyú!!! Az est egyik nagy sztárjának számító DJ Fresh elég nagy csalódást okozott nekem, túl eklektikus szettje az élvezhetetlenség határait súrolta számomra. Jobb szerettem volna, ha megmarad a drum and bassnél. Büntetésből nem teszünk róla képet
A közönség nagy része napfelkeltéig bírta: 5 után volt a legnagyobb tömeg a buszoknál
És jó volt látni, hogy a szervezők tanultak hibáikból: az első napi káosz és a második napi gyúródás után harmadnapra már kordon mögött lehetett sorban állni a buszért. Igaz, reggel fél 7-kor a sor kétszer (vagy háromszor?) hosszabb volt a kordonnál