2020. november 26. csütörtökVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismerkedős nap az Electric Castle-en, világszínvonalú gagyival

FESZTIVÁLNAPLÓ

utolsó frissítés: 13:25 GMT +2, 2014. június 20.

A fesztiválozók a helyszínnel, mi a fesztiválozókkal ismerkedtünk, aztán a Die Antwoord példásan megmutatta, hogy nem szabad csinálni.


Míg a déli órákban még sem jegyért, sem zsetonért nem kellett sorban állnunk, és még a ministrandra is lazán befértünk volna, estefele kezdett rendesen besűrűsödni a tömeg az Electric Castle első napján. Nyilván, a Die Antwoord körüli hype volt akkora, hogy az is bedőlt neki, aki soha nem hallott eddig róluk, és ezt jópáran meg is szívhatták. De erről majd később, mert most még az ismerkedésnél tartunk.

Sziasztok, mi Előd és Laci vagyunk, és azért vagyunk itt, hogy veletek beszélgessünk. És ti miért vagytok itt?

(kép és szöveg: Gál László, Balázsi-Pál Előd)

Andrea: „Romániai vagyok, de az Egyesült Királyságban élek. Azért jöttem, mert láttuk, hogy tavaly masszív volt, és azt mondtuk, gyerünk, próbáljuk ki.”
Leila, Ioana, és Sid, aki német: „Nem az a kérdés, hogy ki, hanem hogy mi győzött meg. A tavalyi év fergeteges volt, néhány barátunk résztvett, és azt ajánlották, próbáljuk ki. Amit eddig láttunk, az tényleg nagyon kúl. Azt tervezzük, hogy megvárjuk a napfelkeltét.”
Botond: „Rég nem voltam fesztiválon, és valami jóval akartam indítani a nyarat. Nagyon sok haver mondta, hogy jaj de fasza volt a tavaly, gyere el, gyere el. És most itt vagyok.”
Cornel: „A lineup győzött meg, elsősorban a Die Antwoord és Wilkinson. Kár, hogy Rusko nem jön végül. És a helyszín. A tavaly nem voltam, mert kissé távol lakom Kolozsvártól, Dániában. Nincsenek olyan ismerőseim, akik lettek volna korábban, tiszta véletlenül szereztem tudomást a fesztiválról, megnéztem a lineupot, és úgy döntöttem, jövök, ha már Romániában szervezik.”
Emese: „Nagyváradról jöttem. Egy csomó barátomtól hallottam, hogy nagyon király hely, és ez be is bizonyosodott, ahogy beléptem ide. Nagyon kellemesen csalódtam az egészben, hihetetlen, milyen jó a koncepció, és milyen jól néz ki. Sajnos jövőre sem tudok jönni, mert érettségizem, de utána biztosan, ha lesz. A fellépők közül Wilkinsonért és a Foreign Beggarsért jöttem elsősorban, őket imádom.”
Akua Naru minőségi, feszes hip-hoppal indította be a fesztiválozókat.
A rapper hölgy már teljesen otthonosan mozog Romániában. A színpadon meg teljes természetességgel
Nem nehéz kitalálni, ki a nagy példaképe: Lauryn Hill neve legalább tucatszor hangzott el a koncerten
A Dub Pistols tagjai igazi úriemberek
...egészen addig a pillanatig, amíg be nem vetik magukat a közönségbe
Bevalljuk, jó volt ezeket az ős-dubbereket újra hallani. Zeneileg már nem tudnak újat nyújtani, még új dalaikkal sem, de hát minek is újítani
...ha a zenéjük pont úgy tökéletes, ahogy van
A Subcarpatii egyébként kiválóan kreatív folklór-hip-hopjáról ellógtunk egy esti terepszemlére. Már alig vártuk, hogy lássuk az éjszakai fényeket
Vannak dolgok, amelyek csak úgy vannak, és pont ettől izgalmasak. Mint például ez a világító cső meg a műanyag szférák
Nem csak mi élveztük fotózni az éjszakai hangulatfényeket
Öltözködési jótanács: az EC-n a lézer a menő, nem a blézer
Na ez az a felirat, amelyet mindenki le fog fotózni, mert annyira jól mutat. Épp Horace Dan D. kever a Dance Gardenben
A fesztivál, amely éjszaka színesebb, mint nappal
És azt is megtudtuk, mire jó ez a hatalmas dekorelem: éjszaka világít, sok-sok színben
Az istállóban a Silent Dance-t próbáltuk ki, sokadjára, és most is bejött. Külön gratula a térprojekcióért, nagyot dobott a látványon. Nem hiába volt az EC-n videomapping workshop
És megjöttek a sztárok. A Die Antwoord félórás késéssel lépett színpadra
Yolandi csipog
Ninja ugat
Ellopták az összes grandiózus elektronikus zenei közhelyet, és a rap céltalan vulgaritásával ötvözték. Ha ez kell a népnek, hát ezt adják. Meg műkeménykedést, seggrázós táncoslányokat és Pink Floydos alsógatyát
A közönség többsége pedig élvezte, hogy végre élőben is megnézhette, mi az a világszínvonalú gagyi. Persze olyanok is voltak, akik nem erre számítottak, és képtelenek voltak végignézni hetven percbe sűrítve mindent, ami gáz a mai kommersz elektronikus zenében.
Minket is lefárasztott rendesen, így sajnálattal bár, de nem vártuk meg Wilkinsont és Delta Heavyt.