2022. aug. 10. szerdaLőrinc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A genfi találmányi kiállítás gyöngyszemei és borzalmai

"KÍGYÓNAK LÁBSÓ, MADARAKNAK FOGSOR"

utolsó frissítés: 09:56 GMT +2, 2014. április 11.

A legtöbb külső szemlélő a “találmány” szót érdekes és hasznos dolgokkal társítja. A tudományos kutatások eredményei és az ebből fakadó találmányok egyre-másra veszik le a terheket a vállunkról, de ahogy az irodalomban és a művészetekben sem minden alkotás értékes, úgy a találmányok körében sem az.


Hantz Péter

Találmánynak az európai jogi gyakorlat szerint csak olyasmi nevezhető, amire rövid gondolkodás után nem jönne rá magától egy átlagos felkészültségű és kreativitású szakember (Amerikában más a helyzet, ott lényegében minden szabadalmaztatható). A szabadalmaztatásnak viszont sehol nem feltétele egy működő prototípus elkészítése.

A mindennapi életben gyakran bosszankodunk tárgyaink tökéletlenségén, és lehet, hogy igazunk is van: de egy jobbító ötlet – még ha jelentősen növeli is a tekintett tárgy használhatóságát – még nem feltétlenül szabadalmaztatható találmány, legfeljebb csak egy újítás vagy tökéletesítés. “Igazi' találmányok a mindennapi élet területén általában akkor keletkeznek, ha egy tudományos kutatási eredmény új technológiát tesz elérhetővé. A műszaki és természettudományok frontvonalán viszont, jó esetben, sűrűn születnek az értékes szabadalmak.

A feltalálók is több csoportba oszthatók. A kutatóktól elvárják, hogy hasznosítható felfedezéseiket szabadalmaztassák, a legtöbb vállalat és kutatóintézet segíti is ezt a folyamatot. Vannak felfedezések, amelyeket úgy próbálnak hasznosítani, hogy előállításuk lényeges lépéseit megpróbálják minél hosszabb ideig titokban tartani. Mindezeknek megfelelően sok ipari kém sündörög a kisebb-nagyobb vállalatok kutatási osztályai körül.

A “köznapi” feltalálók halmaza is elég heterogén: vannak akik csak akkor dolgoznak ki egy ötletet, ha az szabadalmaztatható, mások megelégszenek azzal, hogy az ötlet hasznos, gyártható és valami pénzt is hoz, de vannak kényszeres feltalálók is, akik haszontalan, nevetséges vagy bizarr dolgokkal hívják föl magukra a figyelmet. És sajnos akad néhány szélhámos csaló is.

A múlt hétvégén zajlott 42. Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállításon minden kategória képviseltette magát. Ezekből következik egy válogatás, amit egy nemrég beszerzett, furcsa újításokról szóló könyvből vett ábrákkal egészítünk ki. Senki sem lehet minden terület szakértője, így osztályozásom minden bizonnyal szubjektív, a “szélhámosságok” kategória helytállóságáért viszont kezeskedem. A válogatásban túlsúlyban vannak a mindennapi élettel kapcsolatos dolgok, de “nagy” találmányokat is bemutatunk.

Hihetetlen, de szinte minden évben beszabadul pár ember, aki nem kevesebbet állít, mint azt, hogy feltalálta az elsőfajú örökmozgót. Ez a szervezőket is minősíti, akik nyakló nélkül eladnak minden kiállítási helyet, csakhogy nagyobb legyen a bevételük. Sőt, szép bizonyítványt állít ki a “feltalálókat” delegáló ország illetékeseiről is. Pár éve méltatlankodni kezdtem egy ilyen “feltaláló” standja előtt, aki csak egy “koncepciót” mutatott be egy szép animációval fűszerezve, működőképes prototípust nem. Hárman is odarohantak, hogy hallgassak, mert az illető a kuvaiti hadsereg tábornoka, és az emír rokona. Erre azt válaszoltam, hogy nem kéne csúfot űzni a fizikából.

(A találmányokat részben értékeltük is, a használt betűk a következő kategóriákat jelölik: A. Érdekes, hasznos vagy “jópofa” találmányok, újítások/ B. Furcsaságok/ C. Fölösleges dolgok/ D. Szélhámosság)

A. A berendezés az infúziós rendszer működését figyeli, és riaszt, ha leáll az oldat csepegése.
A. Az elektronspin rezonancia jelenségén alapuló képalkotó berendezés, amely a szervezetben levő oxigénkoncentráció feltérképezésére is alkalmas. Ha sikerül tökéletesíteni, a tumordiagnosztikában lehet szerepe.
A. Pohár, amely a fényképezőgép blendéjéhez hasonló eszközzel lezárható.
A. Különleges szövetből készült pulóver, amely elektromosan fűthető.
A. Keménycukorka, amely szopogatás közben pattog.
A. Feltekerhető számítógép billentyűzet, amely napelem szerepét is ellátja.
A. Gyógyszeres doboz, amelyen egy kis papíróra található. Ezen beállíthatjuk, hogy mikor szedtük be az utolsó adagot.
A. Nehéz vasfedők emelésére alkalmas berendezés. Egy állandó mágnes biztosítja a rögzítő erőt, amely a feladat elvégzése után könnyen leválasztható a vasfedőről.
A. Vízszintesen elmozduló biciklipedál. Csökkentheti a biciklizés közben térdünket terhelő feszültségek egyik összetevőjét.
Az orosz űrhivatal találmányai
A. Magasfeszültségű távvezetékre szerelhető berendezés, amely rezgetés révén távolítja el a vezetékre rakódott havat vagy jeget.
A. Mérőléc, melynek segítségével könnyen lemérhetjük csövek átmérőjét.
A. Mobiltelefonba is beépíthető, drótnélküli töltő.
A. Cipőre szerelhető edzősúly.
B. (balra) “Húgyvessző” nőknek, melynek segítségével állítólag állva is vizeletet üríthetnek, akárcsak a férfiak. Mivel nem vagyok nő, nem tudtam kipróbálni, de kételyeim vannak a működtethetőségével kapcsolatosan. Megtiltották hogy lefényképezzem, a felvételt rejtve kellett elkészítsem. (jobbra) Faágrázó berendezés. Az ötlet jó, a kivitelezés kevésbé.
B. Ha nincs hely a lakásban a számítógép számára, miért nem akasztjuk a falra? Pláne, ha festménynek álcázható.
B. Ha egy sötét buliban nem találjuk a párunkat, segíthet a szinkron-villogó. Ha a párunk közelébe keveredünk, a nálunk és a nála levő lámpácska villogása szinkronizálódik.
B. Púpos tevére és/vagy dromedárra (is) szerelhető, napelemes, a “párolgás hőelvonással jár” elvén alapuló légkondi.
B. Síszánka szerűség, amely bedöntéssel irányítható.
B. Egy kütyü, amellyel spirál alakban vághatunk ki egy darabot a krumpliból vagy a murokból. Ilyen lesz a végeredmény.
B. Berendezés, amely hőmérséklet különbséget forgómozgássá alakít. Meg lehet hajtani vele egy dinamót, de ez sokkal egyszerűbben is megoldható az úgynevezett Seebeck-effektus révén. A feltalálók nem hallottak sem a Peltier, sem pedig a Seebeck-effektusról.
C. QR-kóddal (kétdimenziós vonalkóddal) ellátott házszám. De minek?
C. Növénnyel kombinált lámpa. Nemhogy találmánynak, újításnak is kevés.
C. Búvárfelszerelés kutyáknak. Képzelem, milyen örömmel bújnak bele.
C. Kígyósétáltató “nyakörv”. No comment.
C. No comment
A. Megoldódik az örök kérdés, hogy hogyan húzzuk fel a bőröndöt a lépcsőn
B. Biomobil, keveset fogyaszt, az biztos
D. Egy hetedikes gyereknek is tudnia kellene, hogy ez az “örökmozgó” miért nem működhet. A “feltalálók” persze most sem mutattak be működő prototípust, de egy hamisított videóval hülyítették a tájékozatlan érdeklődőket. Én azon csodálkoztam, hogy svájci átlagpolgároknak is magyaráznom kellett, hogy mindez egy csalás.
D. Ez az “örökmozgó” kevés energiával vizet bont, hogy aztán sok energiát nyerjen a keletkező hidrogén elégetésével. A “feltaláló” az elektromágneses rezonanciáról hablatyolt valamit. Amikor kértem, hogy ne hülyítsen, mert van valami közöm az elméleti fizikához, azt válaszolta, hogy “theories are not based on facts” (az elméletek nem tényeken alapulnak). No comment.
D. Nem is az örökmozgós csendes őrültek a legvisszataszítóbbak, hanem akik anyagi haszonszerzés céljából beteg emberekben keltenek illúziókat. Pár éve is volt egy ilyen. Talán véletlen egybeesés, hogy mindkettő romániai. A múltkori szélhámos cipőkbe akart valami chipet építeni, hogy hátgerincproblémákat orvosoljon. Az idei pedig többek között a ráncosodást akarta "őssejtek elektromágneses stimulálásával" visszafordítani.