2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szónokoló autonomisták, lelkes tömeg és maszkosok Marosvásárhelyen

KÖZFELKIÁLTÁS

utolsó frissítés: 10:00 GMT +2, 2014. március 11.

Nagyobb balhé nélkül sikerült megúszni a Székely Szabadság Napját - igaz, a tömeg nem vonult fel, hanem csak polgárilag elsétált a prefektúráig.


fotók: Főcze János

Beszédekkel kezdődött, koszorúzással, majd polgári sétával folytatódott, és a balhé megúszásával végződött március 10-én Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napja.

>> A Székely Szabadság Napja percről percre és videókban >>

A Postaréten, a Székely Vértanúk emlékművénél kezdődött rendezvény szervezője, a Székely Nemzeti Tanács nem kapott engedélyt a felvonulásra, ezért a résztvevők először a járdán meneteltek a Maros Megyei Prefektúra épülete fele. A tömeg élén haladó maszkos HVIM-es egyének azonban nemsokára elfoglalták az út egyik sávját, miközben a "ria-ria-hungáriát" skandálták.

A közfelkiáltással megszavazott petíciót a Székely Nemzeti Tanács képviselői átadták a prefektúra képviselőinek. A HVIM-esek voltak azok, akik utoljára hagyták el a főteret - nem feltétlenül jószántukból.

A helyet minden útkereszteződésnél, minden mellékútnál rendőrök és csendőrök biztosították. Miután a "șefu" beleegyezett, lencsevégre kerültek a "negocsiátorok" is.
A Székely Vértanúk emlékműve
Mikrofont kaptak a zászlók. Legalábbis, ha jó szögből néztük őket.
A feliratok néha ellentmondtak a szólamoknak, de az alaphangulat töretlen volt.
A Székely Vértanúk emlékművének egyik őrzője
Autonómiás pólót viselő férfi. Mellette pár kellék a felvonuláshoz.
Izsák Balázs szónokol a tömegnek. Néha meg kell ismételnie mondanivalóját, be-be kiabálnak - mikor azt, hogy "úgy van", mikor azt, hogy "árulók", vagy azt, hogy "autonómiát". A "vesszen Trianon" is sokszor felhangzik.
A székely zászló végtelenített formáját tartják a szónoklatot hallgatók.
Egy nő jelent meg, aki valami kampánylapnak, folyóiratnak vagy mindenképp "titkolandónak" számító lapot osztogatott.
És íme, egy öregúr zsebéből kandikál az osztogatott lap.
Vona a koszorúzásnál meg is jelenik, a Jobbik is koszorúzott. Az LMP is koszorúzott a romániai politikai szereplők mellett.
A végtelen székely zászló
A Kultúrpalota mellett páran uniós zászlót égettek (fotó: Haáz Sándor/Facebook)
Maszkos fiatalok a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom zászlaja alatt. A tömeg legkonfrontatívabb tagjaiként azon igyekeztek, hogy a menetelés az útra kerüljön.