2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Légibemutatóval és politikus-fújolással keresztelték meg az Avram Iancu repteret

SÍPPAL, DOBBAL, VADÁSZREPÜLŐVEL

utolsó frissítés: 21:07 GMT +2, 2013. október 26.

A kolozsvári új kifutópálya avatásán, a repülőtér keresztelőjén, de főleg a légibemutatón olyan tizenötezren lehettek. Mínusz Victor Ponta.


Ötven éve először épült új kifutópálya, és ez a megye legnagyobb befektetése a forradalom óta - harangozta be a Kolozs Megyei Tanács elnöke a beruházást már napokkal ezelőtt, és persze ezt az eseményen is jó párszor elismételte. 166 millió lejből jött össze a 2100 méteres új kifutópálya, amin amúgy még mindig nem lehet egy Jumbo Jet-et letenni, az még csak következik.

Az új pálya díszvendégei, első leszállói nem kevésbé illusztris vendégek kellett volna legyenek, mint Victor Ponta miniszterelnök és Crin Antonescu szenátuselnök, de ez csak ötven százalékban lett igaz. Ponta végül nem jött el, egyes vélemények szerint a verespatakos tüntetésektől tartott, de ez egyáltalán nem biztos. A gépről, amellyel érkeznie kellett volna, elég meglepett arccal szálltak le az utasok - bár biztosan szóltak nekik, hogy itt banzáj van, mégsem számítottak sajtógyűrűbe landolni.

Crin Antonescut viszont elég nagy fütty és fújolás fogadta, valószínűleg nemcsak a valami mellett vagy ellen tüntetőktől, hanem "csak úgy". A szenátus elnökét Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes és Ramona Mănescu szállítási miniszter is elkísérte, akik mindketten arról beszéltek, hogy a kormány is támogatja a kolozsvári repülőtér felújítását és kibővítését.

A kolozsváriakat persze mindez nem érdekelte, nem is voltak ott a politikusok beszédein, csak élvezték a légibemutatót.

Fotók: Sebők Botond, szöveg: Rácz Tímea és Főcze János

Későbbi bejelentés szerint tizenötezren jöttek ki a légibemutatóra.
Az egésznek tiszta népünnepély-hangulata van, a gyerekek zászlócskákat lengetnek, sört is adnak, már-már elindulunk miccset keresni
Kártyával ütik el az időt
Horea Uioreanu Kolozs megyei tanácselnök és Gheorghe Vuşcan prefektus megnyitják a légibemutatót. Vuşcan a gyerekeknek poénkodik: ma van a repülők születésnapja, ezért kaptak ajándékba egy új kifutópályát.
Az ejtőernyősöket egy G8 gépből dobják ki - ez egy másik csúcs
A vadászrepülők a hangsebesség, ez a pilóta a fizikai képtelenség határait súrolja
Két ultrakönnyű repülőgép, amelyek sok figurát nem tudnak, hanem vonatoznak
Kisebb tüntetés is kialakul, egyfelől a Verespatakosok, másfelől viszont azok, akik nincsenek megelégedve az új kifutópálya építésekor felvásárolt telkekért fizetett árakkal. Ti az avatáson, mi a törvényszéken, hirdeti egyik tábla, másokon a 40 bani per négyzetméteres árat kifogásolják.
Arra számítottak, hogy itt lesz mindkét vezető politikus, Antonescu és Ponta is, és minden lehetséges módon szerették volna tudtukra adni, hogy ellenzik a bányanyitást. A törvény tiltja, hogy meg is dobálják őket paradicsommal, ezért csak tartják - mesélte az egyik tüntető.
Vitorlázógéptől hurkot leírni nem semmi
Integet is a tömegnek
Is it a bird? Is it a plane?
Mindkettő: a Hawks of Romania légiakrobata-csapat, akik tényleg jó kis mutatványokat hoztak
Most nem sütjük el a klasszikus viccet, de aki nem ismeri, keressen rá arra, hogy "ezt gondoltam, ezt is gondoltam, na ezt már nem gondoltam".
Nyíló virág-figura, hangos aztaaaaaa! felkiáltással kísérve
Szendvicsben, avagy egyik a másik fölött fejjel lefelé, és olyan közel, hogy tényleg már csak egy sonkaszelet hiányzik
Ebből a perspektívából folyton úgy tűnt, mintha a tömeget tarolták volna le az ejtőernyősök
És most jön a trikolór, ami az egész világon egyedülálló, jelenti a konferanszié. Nem mondod, Sherlock - gondolom, de aztán folytatja, hogy méretében, s ekkora magasságból.
Integetnek a sólymok
A tűzoltó helikopteren éppen mentést mutatnak be. Két ember leereszkedik, segítenek a sérülten, majd speciális hordágyra kötözve felemelik
Crin Antonescu díszzászlóaljt néz. Egyedül jött, civil géppel, a tömeg pedig instant fújolásba kezdett. Lehet, ezért vitték vissza a mikrofonállványt, amit előzően kikészítettek, de senki se használta
Rezesbandával
Szerencsére nem mindennap látni egyszerre három MiG-21 vadászrepülőt
Pumák lopakodnak a fejünk felett
Míg az emberek a MiG-eket és a Pumákat nézik, a VIP-szektorban sutyiban megkeresztelik a repülőteret. Pópa, szenteltvíz, minden, ami kell. Később egy reptéri busszal az új kifutópályához is elmennek locsolóba.
Az újságírók lerohanják Antonescut, aki túl sokat nem mond, s azt sem halljuk a fejünk fölött szálldosó MiG-ektől. Megkérdezik, mit szól ahhoz, hogy kifütyülték - hadd fütyüljenek, ha úgy van kedvük, mondja.
Két tűzoltókocsi vízsugarának kapujában gurul be az a Tarom-gép, amivel Ponta kellett volna érkezzen. Végül nem volt rajta.
Avatásképpen feldarabolják a nemzetiszín szalagot
Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes Victor Ponta ígéretét tolmácsolta, miszerint a jövő heti költségvetés-kiegészítéskor kifizetik a felújítás elmaradt költségeit is, és a későbbiekben is befektetnek a reptérbe.
És akkor lett egy Avram Iancu repülőterünk, ha tetszik, ha nem.