2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így várják Csíksomlyón a pápát

utolsó frissítés: 10:03 GMT +2, 2019. június 3.

Csíksomlyón nagy volt a sürgés-forgás pénteken, és sok volt az eső is. Ott jártunk, megmutatjuk.


Főként két dologgal találkoztunk pénteken a csíksomlyói pápalátogatás helyszínén: várakozással és rengeteg esővel. Felkészültek a karhatalmi erők is, rengeteg rendőr, csendőr, mentős, tűzoltó és még két ki tudja milyen szerv van a helyszínen. De legalább a biztonságunk garantált.

A pápai szentmise helyszínén, a Nagy- és Kissomlyó közötti nyeregben szorgoskodtak a szervező atyák. Ottjártunkkor mindenki fel-alá rohangált és telefonált, mint ahogy az egy ilyen nagy esemény szervezésénél lenni szokott. Közben hangpróba zajlott, hátrébb pedig, a “backstage"-ben apácák rendezgették a liturgikus ruhákat, miközben a sajtó munkatársai a kameráikat készítették elő a zuhogó esőben. Miután elállt a zuhé, önkéntesek törölgették a székeket és újból megkezdődött a pakolászás.

A csíksomlyói kegytemplomnál járva azt láttuk, hogy a templom előtti téren folyamatos a gyóntatás, míg a templomban már leszerelték a Máriát és a kisdedet ábrázoló kegyszobrot. A helyén a szobrot még átfestés előtti színben ábrázoló festmény látható.


Fotók: Karácsony Ákos
Szöveg: Timár Norbert

A csendőrök mindenhol őrt állnak. Itt éppen a frissen felállított székelykapunál.
Nem csak a rendfenntartó erők vanak jelen. Több helyen úgynevezett mobilkórházakat szereltek fel.
Már be is üzemelték azokat a hatalmas képernyőket, amelyekről a helyszínen követni lehet majd a szertartást.
Innen fog misézni Ferenc pápa.
Papok, önkéntesek, biztonságiak kavalkádja az oltár körül.
Apácák is részt vesznek a liturgikus ruhák gondozásában.
Kamerabeállás.
A Nyeregbe kivezető úton elég nagy a sár a sok eső miatt. Itt éppen a zuhé elállása után önkéntesek törölgetik az elázott székeket.
A kegyszobor helyén már csak egy festmény áll. A féltve őrzött Mária-szobor elmozdítása miatt egyébként nagy volt a zúgolódás a helyiek körében, még annak ellenére is, hogy nem egyedi esetről van szó.
A csíksomlyói kegytemplom előtt gyóntatás is zajlott.