2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felpezsdült Udvarhely, nagyban zajlanak a városnapok. És még csak most jön a hétvége!

utolsó frissítés: 10:03 GMT +2, 2019. június 3.

Az Udvarhely Napok központi helyszínén, a parkban felállított sátorvárosban néztünk szét.


Amikor szerda reggel megérkeztünk Székelyudvarhelyre, inkább úgy tűnt, hogy a napi rendszerességgel tartott ballagások tartják izgalomban a várost, mintsem a városnapok. Virágárusok kínálták szebbnél szebb csokraikat a város központjában, ünneplőbe öltözött emberek siettek el mellettünk az utcákon, vagy fordultak ki a könyves üzletből a frissen beszerzett ajándékkal. A városnapok központi helyszínét jelentő park akkor próbált felocsúdni az előző éjszakai zuhé után, készültek felhúzni a sátrakat, kialakítani a helyszíneket, elvégezni még az utolsó simításokat. Persze a ballagások kora délutánra már lejártak, az Udvarhely Napok pedig a Bohemian Betyarsszal igazán berittyentek (azt hiszem, hogy ez a legjobb szó rá). Úgy, ahogyan igazán csak bohém betyárok tudják.

Bár sok éve rendszeresen szerveznek városnapokat - igaz, Udvarhely Napok néven most harmadszor -, de ezidáig nem tudott annyira meghatározó szereplőjévé lenni az erdélyi fesztivál/városnap palettának, mint mondjuk a Szent György Napok. Úgy tűnik, a szervezők ezen próbálnak most meg változtatni. Korábban mi sem jártunk még az eseményen, így először nekünk is meg kellett ismerkednünk vele - ezt az ismerkedési folyamatot osztjuk meg most veletek.

Ahogyan elnéztük a Küküllő partján fekvő parkban hétköznap sétáló embereket, azt éreztük, hogy hiányzik egy korosztály: azok a fiatal felnőttek, akik már befejezték a középiskolát, talán az egyetemet is, de még nem alapítottak családot, nem vállaltak gyereket. A meghatározó korosztály a (kis)gyerekeseké volt, igaz, valószínűleg nekik is szervezték a legtöbb napközbeni programot. Faraghatnak, festhetnek vagy csak egyszerűen játszhatnak. A park tökéletes helyszín hozzá, a legnagyobb kánikulában is hűsítő árnyékot biztosít, sőt, még egy kisebb csepergőt is meg lehet szárazon úszni a fák lombjai alatt. Középiskolásokból is sok van, részt vesznek az UFF és az UIET programjain, rajongnak az első sorban, vagy egyáltalán, csak elvannak együtt. Bár úgy tűnik, nem feltétlen egyértelmű a jelenlétük a városnapokon, ahogy az egyik szervező magyarázta, nagyon meg kell dolgozni azért, hogy az iskolások kijöjjenek például a koncertekre. Ők együtt jelentik az Udvarhely Napok lelkét, tőlük és velük pezseg igazán a park.

Persze felbukkannak idősebbek vagy az értett korosztályhoz tartozók is, de a jelenlétük nem annyira meghatározó, mint például a Kolozsvári Magyar Napokon. Egy kiállításmegnyitón ugyan többségben vannak még, és abból is jut több is napjára, de a tömegek szintjén, a parkban már kevésbé látványos a jelenlétük. Legalábbis péntek délelőttig. De péntek délutántól beállhat a fordulat: például már nyit az Észműves sátor, ahol idén a székelyudvarhelyi vállalkozó inkubátorház szervez programokat, teljes gőzre kapcsol az Udvarhelyi Mezőgazdasági Egyesület sátra is. Persze nem meglepő, hogy több helyszínen péntektől indulnak be igazán, hiszen nyilván itt is az emberek szabadidejéhez igazítják az eseményeket: a kisszínpadi programok is délután 5 órakor kezdődtek.

kép és szöveg: Gál László

A színpadon a Bohemian Betyars: de róluk és az esti programokról majd később, kezdjük előbb a parki vásárral és programokkal
Udvarhelyen a Küküllő feletti hídon kifeszített zászlók is azt hirdetik, hogy városnapok vannak, és biztatják az embereket részvételre, mondván velük kezdődik, velük lesz az igazi.
A park bejáratát alkalmi kapu díszíti.
Az idei dekoráció fő eleme a színes szalag, amelyet most az adventi vásáron már látott boltíves alagúttal ötvöztek.
Gyerekprogramok egészen színes választékával készültek a szervezők, illetve a társult partnerszerveztek. A képen épp az extrém-speciális akadálypálya megnyitóját látjuk a Baptista-sátornál.
Mondja még valaki, hogy a lányok nem tudnak szögelni?
Színező a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnál.
A városi könyvtár óriási sakktábláján nem csak az elméjüket edzhetik a gyerekek.
Klasszikus vásári gyerekcsalogatók is vannak, a trambulin szuperhős élményt ígér.
A kövekre felfestett ugróiskola is a gyerekeknek kedvez.
A Székelyudvarhelyi Jégkorongakadémia ennél jobb gyerekcsalogatóval nem is érkezhetett volna, folyamatos volt az érdeklődés a jégmentes "hoki" iránt.
A fiatalok komolyabban játszanak, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács vitaklubjának Perpatvarán épp a Brexit mellett, illetve ellen kellett érveljenek a résztvevő csapatok.
Az UIET-sátránál ugyanakkor graffitizés is volt vászonra.
A park tökéletes helyszín egy ilyen családos városnapra.
De nem csak a fák miatt zöld a fesztivál, például szelektíven gyűjtik a szemetet, mondjuk ez július elsejétől országosan is kötelező.
De az ételek felszolgálásánál használt tányérok és evőeszközök is környezetbarát termékek.
A kézműves vásár Udvarhelyen is pont olyan, mint bármelyik másik városnapon Erdélyben. Menőek például a levendulás termékek.
Festett üvegből és porcelánból is bő volt a választék.
Az idei koncertkínálatra nekünk nem igazán lenne panaszunk, persze azért mindig van olyan, aki nagyobb neveket szeretne. Pedig a kisszínpadi Bohemian Betyars ütősre sikerült.
Ideje lenne megnézni, hogy mit tud Gyergyószentmiklós, hogy sorra termeli ki a jobbnál jobb zenekarokat. Ahogy a bemondó fogalmazott, simán lehetne Székelyföld Liverpooljának vagy Pécsének nevezni. Ebből az alkalomból a Teddy Queen szórakoztatta a közönséget.
Az enyhén szemerkélő eső sem tudta elvenni az emberek kedvét a Soulwave fellépésétől.
Lehet, hogy nem csak a zenéjükkel hódítottak a fiúk.
Az első sorból mi mindenképp erre következtetnénk. Megadták az alaphangulatot a Kiscsillag fellépése előtt, amit a már még jobban zuhogó eső sem tudott elvenni. És a java még csak most jön az Udvarhely Napoknak!